Ezeket a sajttípusokat a laktózérzékenyek is fogyaszthatják

Nem minden tejterméket gyártanak azonos módon, így egy-egy sajt elkészítése között is hatalmas különbségek lehetnek – a laktózintoleranciától szenvedők szerencséjére!

A laktózra, avagy tejcukorra érzékenyek számára valódi tortúra lehet, ha véletlenül valamilyen magas laktóztartalmú élelmiszert fogyasztanak: olyan tüneteket tapasztalhatnak mint a puffadás, gázok, görcsök és súlyos gyomorfájdalom. Éppen ezért a legtöbben kerülnek mindent, ami ilyen problémákat okozhat. Azt azonban közülük is kevesen tudják, hogy az alacsony laktóztartalmú étrendben igenis helye van néhány sajttípusnak!

Ezeket a sajttípusokat a laktózérzékenyek is fogyaszthatják

Általános szabályként azt érdemes szem előtt tartani, hogy minél frissebb egy sajt, annál több tejcukrot tartalmaz.

Azok tehát, akiknek fokozottan érzékeny a gyomra, mindenképp kerüljék az olyan típusokat, mint a ricotta vagy a túró. Ugyanakkor az érlelt, kemény sajtok, amelyeknek alacsony a cukortartalma, nem terhelik meg annyira az emésztőrendszert – mivel a cukor a laktóz természetes összetevője, ami a legtöbb ilyen jellegű problémát okozza.

Steve Carper laktózintolerancia-szakértő, a Milk Is Not For Every Body: Living With Lactose Intolerance című könyv szerzője szerint kilenc olyan sajt létezik, amelyek adagonként 5 grammnál kevesebb cukrot tartalmaznak. Ezáltal pedig körülbelül 2-3 százalékos a laktóztartalmuk – összehasonlításképp a teljes tejé 4,8% körül mozog.

Ez alapján a laktózérzékenyek is fogyaszthatnak például muenster sajtot, aminek mindössze 0-1,1%-os a laktózszintje. A népszerű francia sajt, a camembert is viszonylag biztonságos a maga 0-1,8%-ával, és ugyanez igaz a hozzá nagyon hasonló brie-re is.

A cheddar egyes fajtáival is érdemes egy próbát tenni, inkább a keményebb változataival, amelyekben 0-2,1% körül mozog a laktóztartalom. Hasonló arányokat találhatunk a provolonéban is, így a szendvicseinket ezzel is feldobhatjuk. Alig magasabb laktózszintjével a gouda is biztonságos lehet.

Jó hír az erősebb ízű sajtok kedvelői számára, hogy a kék sajtban is csak 0-2,5% lehet a laktóz szintje, míg a tészták rajongói annak örülnek majd, hogy a parmezánban sincs sokkal több, maximum 3,2%. A listában a legmagasabb laktóztartalommal a svájci sajt rendelkezik, de ez is maximum 3,4% körül alakul.

Forrásunk volt.


Még több a laktózérzékenységről:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...