Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Panaszmentes élet laktózérzékenyen

A tejcukor-érzékenységgel élőknek sem kell teljes mértékben lemondaniuk a tejtermékekről, csak tudni kell mit és milyen módon fogyaszthatnak.

Ma gyakorlatilag milliókat érint hazánkban a tejcukor-érzékenység, a laktóz-intolerancia néven is ismert betegség minden harmadik ember életét keseríti meg, pedig a probléma felismerésével és egy kis odafigyeléssel a panaszok elkerülhetők.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Tejcukor érzékenység - nem allergia!

Az emésztőrendszeri tünetek rendkívül gyakoriak

Az emésztőrendszeri tünetek (puffadás, hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés stb.) nagyon gyakori tünetek, amelyek mögött többféle betegség is állhat. A laktóz-érzékenyeket tekintve meglepő tény, hogy az érintettek közül mindössze 3-5 % ismeri a panaszai valódi okát. Dr. Plósz János gasztroenterológus ezért rendkívül fontosnak tartja felhívni az emberek figyelmét a problémára: „A tünetek hátterének tisztázása után, egy kis odafigyeléssel, tudatos vásárlással és étkezéssel a laktózérzékenyek is teljes, panaszmentes életet élhetnek” – hangsúlyozza a szakorvos.

Soha többé tejet, tejterméket?

Nem érdemes azonban teljes mértékig lemondani a tejtermékek fogyasztásáról, mert a tej, a tejtermékek (az időnként fellobbanó tévhitek ellenére) teljes értékű fehérje-, könnyen emészthető zsír-, kalcium- és vitamintartalmuknak köszönhetően fontos alapélelmiszerek az étrendünkben.

Olvasd el!

A tejfehérje allergia étrendi alapjai

A tej és tejtermékek jótékony hatásait hangsúlyozta Györki Niké dietetikus is, aki úgy véli, a laktózérzékenyeknek sem szükséges lemondaniuk a tejtermékekről. Egyrészt választhatják az egyre szélesebb kínálatban elérhető laktózmentes termékeket, illetve nagy mértékben megkönnyítik a mindennapokat a laktáz-enzimet tartalmazó rágótabletták. Ezek a tabletták tökéletes segítséget nyújtanak egy éttermi vacsorán, egy baráti, családi összejövetelen, ha pl. a házigazda isteni tejszínes fagyit készített, és mindenképpen meg szeretnénk kóstolni vagy nem szeretnénk kívülállóként viselkedni a közös étkezések során.

Akárcsak más, egyes tápanyagok, élelmiszercsoportok elhagyásán alapuló, ún. elimináló étrendek esetében, a laktóz-intolerancia étrendjét sem érdemes diagnózis nélkül elkezdeni. Ráadásul, mint fent említettem, az emésztőrendszeri tünetek mögött nagyon sokféle betegség húzódhat meg. Ha hosszan tartóan tapasztaljuk magunkon a panaszokat, akkor mindenképpen forduljunk szakorvoshoz a kivizsgálás, diagnózis érdekében.

Szólj hozzá!

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vikata
vikata Wed, 2015-08-26 10:21

Nekem szerencsére semmi gondom a laktázos rágótablettával. Alapvetően ha tehetem, kerülöm a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket, de nagyon sok helyen sajnos még mindig nem gondolnak a laktózérzékenyekre. Ezért inkább biztosra megyek, és vendégségben vagy cukrászdban mindig van nálam rágótabletta.

Békési_Dalma
Békésüti / Békési_Dalma Mon, 2015-06-15 09:42

Kedves Judit!

Laktózérzékeny vagyok, másfél éve állapították meg. Leginkább laktózmentes élelmiszereket vásárolok, nagyon ritkán szedek be laktáz-enzimet tartalmazó rágótablettát. Azonban megfigyeltem, hogy előfordul, hogy nem hat a tabletta. Az esetek 90%-ban a fagyi emésztése okoz gondot tabletta mellett is.
Van esetleg valami ötleted, hogy milyen összefüggés lehet a dologban?
Előre is köszönöm a választ,
Dalma

bunny17n
bunny17n Tue, 2015-06-16 12:58

nekem az összes folyékony/hígabb állagú termékekkel van gond. ha pl sütemény,sajtos, szilárd étel mellé veszem be a tablettát,akkor nincs panasz.
Vannak helyek ahol készítenek laktózmentes fagyit is, vagy valahol tej helyett vízzel...

Békési_Dalma
Békésüti / Békési_Dalma Tue, 2015-06-16 13:21

Nem tudom mi az összefüggés. nekem semmi nem okoz gondot, csak és kizárólag a fagyi. Remélem egyre elterjedtebb lesz a laktózmentes fagyi is. :)

Bodon Judit dietetikus
BodonJudit / Bodon Judit dietetikus Mon, 2015-06-15 10:25

Szia Dalma! Így látatlanba ezt nehéz megmondani, mert kérdés, hogy más ételek panaszt okoznak-e nálad attól függetlenül, hogy tartalmaznak-e laktózt vagy sem. Én a tejszínre tippelnék, de kérdés, hogy más tejszínes étel is okoz-e panaszt pl.
Szia, Judit