Panaszmentes élet laktózérzékenyen

A tejcukor-érzékenységgel élőknek sem kell teljes mértékben lemondaniuk a tejtermékekről, csak tudni kell mit és milyen módon fogyaszthatnak.

Ma gyakorlatilag milliókat érint hazánkban a tejcukor-érzékenység, a laktóz-intolerancia néven is ismert betegség minden harmadik ember életét keseríti meg, pedig a probléma felismerésével és egy kis odafigyeléssel a panaszok elkerülhetők.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Tejcukor érzékenység - nem allergia!

Az emésztőrendszeri tünetek rendkívül gyakoriak

Az emésztőrendszeri tünetek (puffadás, hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés stb.) nagyon gyakori tünetek, amelyek mögött többféle betegség is állhat. A laktóz-érzékenyeket tekintve meglepő tény, hogy az érintettek közül mindössze 3-5 % ismeri a panaszai valódi okát. Dr. Plósz János gasztroenterológus ezért rendkívül fontosnak tartja felhívni az emberek figyelmét a problémára: „A tünetek hátterének tisztázása után, egy kis odafigyeléssel, tudatos vásárlással és étkezéssel a laktózérzékenyek is teljes, panaszmentes életet élhetnek” – hangsúlyozza a szakorvos.

Györki Niké, Nógrádi Katalin dietetikusok és dr. Plósz János

Soha többé tejet, tejterméket?

Nem érdemes azonban teljes mértékig lemondani a tejtermékek fogyasztásáról, mert a tej, a tejtermékek (az időnként fellobbanó tévhitek ellenére) teljes értékű fehérje-, könnyen emészthető zsír-, kalcium- és vitamintartalmuknak köszönhetően fontos alapélelmiszerek az étrendünkben.

Olvasd el!

A tejfehérje allergia étrendi alapjai

A tej és tejtermékek jótékony hatásait hangsúlyozta Györki Niké dietetikus is, aki úgy véli, a laktózérzékenyeknek sem szükséges lemondaniuk a tejtermékekről. Egyrészt választhatják az egyre szélesebb kínálatban elérhető laktózmentes termékeket, illetve nagy mértékben megkönnyítik a mindennapokat a laktáz-enzimet tartalmazó rágótabletták. Ezek a tabletták tökéletes segítséget nyújtanak egy éttermi vacsorán, egy baráti, családi összejövetelen, ha pl. a házigazda isteni tejszínes fagyit készített, és mindenképpen meg szeretnénk kóstolni vagy nem szeretnénk kívülállóként viselkedni a közös étkezések során.

Akárcsak más, egyes tápanyagok, élelmiszercsoportok elhagyásán alapuló, ún. elimináló étrendek esetében, a laktóz-intolerancia étrendjét sem érdemes diagnózis nélkül elkezdeni. Ráadásul, mint fent említettem, az emésztőrendszeri tünetek mögött nagyon sokféle betegség húzódhat meg. Ha hosszan tartóan tapasztaljuk magunkon a panaszokat, akkor mindenképpen forduljunk szakorvoshoz a kivizsgálás, diagnózis érdekében.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Almás sütemények karácsonyra

Egy finom almás sütemény karácskor is megállja a helyét, szóval mindenképpen készítsünk egy tepsivel, hogy a család apraja-nagyja örüljön.