Panaszmentes élet laktózérzékenyen

A tejcukor-érzékenységgel élőknek sem kell teljes mértékben lemondaniuk a tejtermékekről, csak tudni kell mit és milyen módon fogyaszthatnak.

Ma gyakorlatilag milliókat érint hazánkban a tejcukor-érzékenység, a laktóz-intolerancia néven is ismert betegség minden harmadik ember életét keseríti meg, pedig a probléma felismerésével és egy kis odafigyeléssel a panaszok elkerülhetők.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Tejcukor érzékenység - nem allergia!

Az emésztőrendszeri tünetek rendkívül gyakoriak

Az emésztőrendszeri tünetek (puffadás, hasi fájdalom, hasmenés, székrekedés stb.) nagyon gyakori tünetek, amelyek mögött többféle betegség is állhat. A laktóz-érzékenyeket tekintve meglepő tény, hogy az érintettek közül mindössze 3-5 % ismeri a panaszai valódi okát. Dr. Plósz János gasztroenterológus ezért rendkívül fontosnak tartja felhívni az emberek figyelmét a problémára: „A tünetek hátterének tisztázása után, egy kis odafigyeléssel, tudatos vásárlással és étkezéssel a laktózérzékenyek is teljes, panaszmentes életet élhetnek” – hangsúlyozza a szakorvos.

Györki Niké, Nógrádi Katalin dietetikusok és dr. Plósz János

Soha többé tejet, tejterméket?

Nem érdemes azonban teljes mértékig lemondani a tejtermékek fogyasztásáról, mert a tej, a tejtermékek (az időnként fellobbanó tévhitek ellenére) teljes értékű fehérje-, könnyen emészthető zsír-, kalcium- és vitamintartalmuknak köszönhetően fontos alapélelmiszerek az étrendünkben.

Olvasd el!

A tejfehérje allergia étrendi alapjai

A tej és tejtermékek jótékony hatásait hangsúlyozta Györki Niké dietetikus is, aki úgy véli, a laktózérzékenyeknek sem szükséges lemondaniuk a tejtermékekről. Egyrészt választhatják az egyre szélesebb kínálatban elérhető laktózmentes termékeket, illetve nagy mértékben megkönnyítik a mindennapokat a laktáz-enzimet tartalmazó rágótabletták. Ezek a tabletták tökéletes segítséget nyújtanak egy éttermi vacsorán, egy baráti, családi összejövetelen, ha pl. a házigazda isteni tejszínes fagyit készített, és mindenképpen meg szeretnénk kóstolni vagy nem szeretnénk kívülállóként viselkedni a közös étkezések során.

Akárcsak más, egyes tápanyagok, élelmiszercsoportok elhagyásán alapuló, ún. elimináló étrendek esetében, a laktóz-intolerancia étrendjét sem érdemes diagnózis nélkül elkezdeni. Ráadásul, mint fent említettem, az emésztőrendszeri tünetek mögött nagyon sokféle betegség húzódhat meg. Ha hosszan tartóan tapasztaljuk magunkon a panaszokat, akkor mindenképpen forduljunk szakorvoshoz a kivizsgálás, diagnózis érdekében.

Hozzászólások (2)

Békésüti

Kedves Judit! Laktózérzékeny vagyok, másfél éve állapították meg. Leginkább laktózmentes élelmiszereket vásárolok, nagyon ritkán szedek be laktáz-enzimet tartalmazó rágótablettát. Azonban megfigyeltem, hogy el?fordul, hogy nem hat a tabletta. Az esetek 90%-ban a fagyi emésztése okoz gondot tabletta mellett is. Van esetleg valami ötleted, hogy milyen összefüggés lehet a dologban? El?re is köszönöm a választ, Dalma

Bodon Judit dietetikus

Szia Dalma! Így látatlanba ezt nehéz megmondani, mert kérdés, hogy más ételek panaszt okoznak-e nálad attól függetlenül, hogy tartalmaznak-e laktózt vagy sem. Én a tejszínre tippelnék, de kérdés, hogy más tejszínes étel is okoz-e panaszt pl. Szia, Judit

bunny17n

nekem az összes folyékony/hígabb állagú termékekkel van gond. ha pl sütemény,sajtos, szilárd étel mellé veszem be a tablettát,akkor nincs panasz. Vannak helyek ahol készítenek laktózmentes fagyit is, vagy valahol tej helyett vízzel...

Békésüti

Nem tudom mi az összefüggés. nekem semmi nem okoz gondot, csak és kizárólag a fagyi. Remélem egyre elterjedtebb lesz a laktózmentes fagyi is. :)

Törölt felhasználó

Nekem szerencsére semmi gondom a laktázos rágótablettával. Alapvet?en ha tehetem, kerülöm a tejcukrot tartalmazó élelmiszereket, de nagyon sok helyen sajnos még mindig nem gondolnak a laktózérzékenyekre. Ezért inkább biztosra megyek, és vendégségben vagy cukrászdban mindig van nálam rágótabletta.

Címlapról ajánljuk

Mélyszegénységben élő romák által termelt kovászos uborka kerül ennek a...

A Kiútprogram és a budapesti Babka Deli együttműködéséből született első kovászos uborka, amely a program őstermelőinek uborkájából készült, és amely az észak-kelet magyarországi roma családoknak segít, hogy uborkatermelővé váljanak. Az ő uborkájukból készül a Deli házi kovászos uborkája, amely felkerül a Babka Deli állandó nyári kínálatába, valamint étlapjára is.

Hering András

További cikkek

Ezek az élelmiszerek fognak először eltűnni az életünkből

A klímaváltozás hatásait nem lehet tagadni, hiszen a jelenséget évről évre egyre jobban érezzük a saját bőrünkön. A hőség egyre nagyobb, a víz pedig egyre fogy, ezen felül pedig azzal is szembe kell néznünk, hogy bizonyos élelmiszerek is el fognak tűnni a színről.