Ezért ne edd meg a sajtot rögtön azután, hogy kivetted a hűtőből

Imádjuk a sajtokat, a fokozott ízélmény érdekében azonban nem mindegy, mikor fogyasztjuk őket.

A sajt – a maga számtalan, változatos variációjában – egy abszolút csoda. Füstös, sima, krémes, büdös, kemény, lágy... a sajtok világa az ízek, textúrák, állagok és aromák lenyűgöző ötvözetei – és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy milyen csodálatos dolgok történnek a sajttal, ha nem magában fogyasztjuk őket, hanem valamilyen ételbe építjük be. A sajtnak nagyon sok kultúrában van helye, és bár néhány sajt egyesek számára kicsit soknak tűnhet, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a sajtok világában mindenki számára találunk megfelelőt (kivéve persze a vegánokat és a laktózérzékenyeket, tőlük most előre is elnézést kérünk).

Érdemes előre gondolkodni, ha sajttállal várjuk a vendégeket!

Sajttálat készítenél a hamarosan érkező vendégeknek? Érdemes előre készülnöd, a sajtot pedig nem az utolsó pillanatban kivenni a hűtőből!

A Mashed.com cikke szerint a sajtokat szobahőmérsékleten kell tálalni – és ahogy azt számos szakértő is tisztázta, gyakorlatilag minden sajtot legalább egy órával a tálalás előtt ki kell venni a hűtőből, hogy fogyasztáskor kijöjjenek belőle a legjobb ízek.

Az sem mindegy, hogyan tároljuk a sajtot, szakértők szerint félkemény, boltban porciózott sajtok esetében például a bolti fóliát minél hamarabb el kell távolítani az élelmiszerről (ebben tárolva az étel könnyebben bepenészesedik), és érdemes műanyag vagy üvegdobozban tárolni. Az sem baj, ha a fedőt nem teljesen zárjuk rá a dobozra, egy kis levegő ugyanis nem árt a sajtnak ahhoz, hogy „szellőzni” tudjon.

Bár szinte minden sajtot érdemes szobahőmérsékletűre „melegíteni” fogyasztás előtt, a lágy sajtokat (például mozzarella, brie, camembert) elég húsz perccel tálalás előtt kivenni a hűtőből, így nem lesz idejük arra, hogy a szabad, meleg levegőn megizzadjanak.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek