Ezért ne edd meg a sajtot rögtön azután, hogy kivetted a hűtőből

Imádjuk a sajtokat, a fokozott ízélmény érdekében azonban nem mindegy, mikor fogyasztjuk őket.

A sajt – a maga számtalan, változatos variációjában – egy abszolút csoda. Füstös, sima, krémes, büdös, kemény, lágy... a sajtok világa az ízek, textúrák, állagok és aromák lenyűgöző ötvözetei – és akkor még nem is beszéltünk arról, hogy milyen csodálatos dolgok történnek a sajttal, ha nem magában fogyasztjuk őket, hanem valamilyen ételbe építjük be. A sajtnak nagyon sok kultúrában van helye, és bár néhány sajt egyesek számára kicsit soknak tűnhet, nyugodtan kijelenthetjük, hogy a sajtok világában mindenki számára találunk megfelelőt (kivéve persze a vegánokat és a laktózérzékenyeket, tőlük most előre is elnézést kérünk).

Érdemes előre gondolkodni, ha sajttállal várjuk a vendégeket!

Sajttálat készítenél a hamarosan érkező vendégeknek? Érdemes előre készülnöd, a sajtot pedig nem az utolsó pillanatban kivenni a hűtőből!

A Mashed.com cikke szerint a sajtokat szobahőmérsékleten kell tálalni – és ahogy azt számos szakértő is tisztázta, gyakorlatilag minden sajtot legalább egy órával a tálalás előtt ki kell venni a hűtőből, hogy fogyasztáskor kijöjjenek belőle a legjobb ízek.

Az sem mindegy, hogyan tároljuk a sajtot, szakértők szerint félkemény, boltban porciózott sajtok esetében például a bolti fóliát minél hamarabb el kell távolítani az élelmiszerről (ebben tárolva az étel könnyebben bepenészesedik), és érdemes műanyag vagy üvegdobozban tárolni. Az sem baj, ha a fedőt nem teljesen zárjuk rá a dobozra, egy kis levegő ugyanis nem árt a sajtnak ahhoz, hogy „szellőzni” tudjon.

Bár szinte minden sajtot érdemes szobahőmérsékletűre „melegíteni” fogyasztás előtt, a lágy sajtokat (például mozzarella, brie, camembert) elég húsz perccel tálalás előtt kivenni a hűtőből, így nem lesz idejük arra, hogy a szabad, meleg levegőn megizzadjanak.

Forrásunk volt.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...