Kiderült, melyik sajt olvad a legjobban

Persze nem mondhatjuk, hogy „sajt nélkül nincs élet”, annyit azonban biztosan, hogy sajt nélkül sokkal szomorúbb az élet. Főleg igaz ez az olvadt sajtra: de vajon melyik a legnyúlósabban olvadó delikvens?

Találkozhattunk már azzal a helyzettel, hogy a pizzára, melegszendvicsre vagy tésztára reszelt sajtunk nem olvadt olyan selymesre, mint ahogy azt megszoktuk. Vajon mi történhetett? Talán nem volt elég meleg a sütő, vagy lejárt a sajt szavatossága, esetleg túl sokat használtunk belőle? Ezek közül egyik sincs kifejezetten hatással az olvadásra, ennek egyetlen befolyásoló tényezője a sajt fajtája.

Kiderült, melyik sajt olvad a legjobban

Miért ne cserélgessünk?

Ugyan elméletben minden lehetséges a sajtos ételek esetében: trappista helyett használhatnánk cheddart, gouda helyett edamit, és így tovább. De nem véletlen, hogy csak elméletről van szó.

Hiszen a különböző sajtok nemcsak ízben és küllemben térnek el egymástól, hanem abban is, hogyan viselkednek főzés vagy sütés közben. Vannak olyanok, amelyek szemcsések, „lisztes” állagúak lesznek olvasztás után, netán teljesen szétesnek.

A sajtok olvadási pontja

Ezért a viselkedésért elsősorban a sajtok olvadási pontja felel, azaz az a hőfok, amelyen a tejtermék fehérjeszerkezete megváltozik. Ugyanis minden sajt vízből és zsírból áll, amit ezek a fehérjeszálak tartanak össze.

Meleg hatására elenged a fehérjeszerkezet, magyarul a sajt megolvad. A különböző fajták esetében ez a hőfok így alakul:

  • lágy sajtok (pl. mozzarella): 55℃
  • félkemény sajtok (pl. cheddar): 65℃ (így ezek a legjobban olvadók)
  • kemény sajtok (pl. parmezán): 80℃

A friss sajtok (pl. kecskesajt, feta, ricotta) egyáltalán nem kedvelik a hőkezelést, elveszítik kellemes állagukat, néha az ízük is satnyul.

Minél fiatalabb, annál jobb

További különbséget fedezhetünk fel az egyes sajtkategóriákon belül is: egy fiatalabb, rövidebb érlelési idejű félkemény sajt például jobban olvad, mint egy idősebb. Tehát, amikor sajtot vásárolunk, döntsük el, hogy mit szeretnénk belőle főzni. Hosszan nyúló sajt = fiatal sajt.

A legsűrűbb sajtszószok

És milyen sajtért nyúljunk, ha sajtszószt vagy sajtos tésztát főzünk? Ez egy fokkal komplexebb kérdés, mivel nem csupán sajt kerül a szószba, hanem tejtermék és gyakran liszt is. A liszt segíti megőrizni a szósz sűrű állagát, azonban nem használhatjuk mindig.

Például egy tészta esetében nem mindig a legjobb megoldás a liszt, mert ettől kellemetlen állaga lehet a szósznak. Ilyenkor inkább használjuk fel a tésztafőzés egyik csodaalapanyagát, a főzővizet. Ebben keményítő van (ami a tésztából fő ki), ami ugyanúgy be tudja sűríteni a szószt, anélkül, hogy szemcséssé tenné. Maximális sajtos íz, tökéletes nyúlós állag, összességében a legfinomabb sajtos tészta.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Okosabban a konyhában, tippekkel, trükkökkel:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Így lesz tökéletes a karácsonyi asztal: az Auchan friss halai...

A karácsonyi készülődés egyik legkedveltebb pillanata a halételek kiválasztása, hiszen a friss hal az ünnepi menü egyik meghatározó eleme. Az Auchan idén is széles és változatos halválasztékkal készül: a kínálatban 11-féle édesvízi és 13-féle tengeri halfaj szerepel, 16 áruházban élőhalvásárral várják a vásárlókat – élő halat kizárólag kábítva árusítanak, míg a többi üzletben friss, csomagolt termékekből lehet válogatni.

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Extrán ropogós krumpli

A krumplit nagyon sokféleképpen el tudjuk készíteni, ez most egy sült verzió, ami extrán ropogós a libazsír és a keményítő miatt. A zöldfűszerek különleges plusz ízt adnak neki, a ...

Hagyományos méteres kalács

A méteres kalács vagy méteres sütemény a húsvéti klasszikusok közé sorolható, amivel lehet sokan nem is találkoztak még. Aki viszont ismeri, annak biztosan közel áll a szívéhez. ...

Címlapról ajánljuk

Nem mindegy, hová kerül a karácsonyfa: A feng shui szerint...

A karácsonyi dekoráció nem csak látvány kérdése: tudatos elrendezéssel és harmonikus színválasztással az otthon valódi menedékké válhat az ünnepek alatt. A feng shui szemlélete segít abban, hogy a díszítés ne csak szép legyen, hanem támogassa a nyugalmat, az örömöt és az együtt töltött idő minőségét is.

Nosalty

Idén nem kell, hogy stressz legyen a karácsonyi készülődés –...

Az ünnepi készülődésnek nem kell kapkodásról és konyhai káoszról szólnia. Tóth Szilárd Michelin-csillagos séf szerint egy kis előretervezéssel, tudatos bevásárlással és jól kihasznált konyhai eszközökkel a karácsonyi főzés is lehet nyugodt, közös élmény – ehhez pedig az LG új, beépíthető konyhai készülékei is praktikus segítséget adhatnak.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...