Űzd el a rovarokat a lakásból az alábbi filléres praktikákkal

A hangyák, legyek és más betolakodók meg tudják nehezíteni az otthoni létet, a távoltartásuk pedig sokszor csak drága kemikáliákkal lehetséges. Most jön a kivétel, néhány filléres rovarirtási praktika képében.

A rovarirtás és a kártékony elemek távoltartása egy folyamatos harc a lakásban: minden évszakban más és más rovarok, bogarak és egyéb állatkák tisztelnek meg minket a jelenlétükkel. Azt persze nem tudják, hogy mi ennek nem örülünk annyira. Nemtetszésünket pedig a rovarirtással fejezzük ki: általában drága vegyszerekkel. Szerencsére azonban nemcsak ez a lehetőség adott, hanem olcsó házi praktikákkal is tehetünk a helyzet ellen.

Űzd el a rovarokat a lakásból az alábbi filléres praktikákkal

Legyek ellen

A hangyák mellett a másik nagy problémát általában a legyek okozhatják, ők pedig jóval veszélyesebbek is, mint apró földi társaik. Az elől hagyott ételt hamar beköphetik, számtalan kórokozó bacit is bejuttatva lakásunkba. Ha ez még nem lenne elég, hihetetlenül idegesítő zümmögéssel lébecolnak otthonunkban.

A legyek jó időben sokszor megjelennek, és valahogy azonnal megtalálják a lakásba vezető utat – amint kinyitottuk szúnyoghálómentes ablakunkat.

Egy-kettőtől még nem kell megijedni, hiszen amilyen gyorsan jöttek, olyan gyorsan távoznak is, ha kereszthuzatot csinálunk a lakásban. De ha mégsem menne ilyen könnyen, és még több jutna be, vagy valami oknál fogva mégsem hajlandók távozni, használjunk babérolajat.

Ehhez töltsünk meg egy pár kisebb edényt langyos vízzel, majd mehet bele 5-6 csepp olaj. Ezeket helyezzük el a lakás különböző pontjain, hatékonyan elűzik majd a kis szárnyasokat.

Ha még véletlenül sem szeretnéd, hogy a legyek bejussanak otthonodba, tegyél az ablakpárkányokra cserepes vagy vágott csokor bazsalikomot, mentát, borsmentát vagy levendulát, de a paradicsomnövény is igen hatékony. A legyek valamiért nem kedvelik ezeket a csodás illatú növényeket, így duplán jól járhatunk ezzel a praktikával.

A szegfűszeg hasonlóan nem tartozik a legyek kedvencei közé! Használhatsz szegfűszegolajat, vagy csak tűzdelj meg egy pár narancsot a fűszerrel. Ha pedig csapdát állítanál nekik, egy szűk nyakú üvegben hígíts fel mézet egy kevés vízzel, és várj, míg áldozatául esnek.

A hangyák ellenszere

Ha néhány hangyába ütköztél a lakásban, mindenképp nézz jól körül, és keresd meg a vonulási irányukat, vagyis győződj meg róla, hogy nem csak pár kósza kis rovarral kell megbirkóznod.

Bárhogy is legyen, érdemes ilyenkor egy sűrű cukoroldatot készíteni, és belemártani egy szivacsot. Ezt vagy a vonulási irányukba, vagy csak a szoba valamelyik sarkába helyezd el. A hangyák odagyűlnek majd az édes illatra, és amint rámásznak a szivacsra, véglegesen bele is ragadnak. Ahogyan a legyeknél, náluk is igazán hatékony eljárás a cukros vizes üveg!

Ha tudod, hogy honnan szoktak előmászni, legyen az egy apró lyuk vagy repedés a falon, tegyél bele fokhagymát vagy zsályát, ezeket ugyanis gyűlölik a hangyák!

A hangyák igen zavaróak a konyhában

A szódabikarbóna és a sütőpor talán a legismertebb hangyairtók egyike. Nem véletlenül, hiszen igen hatásos mindkettő! Szórj belőlük a lyukakba és résekbe. Ha a sütőporhoz hozzákeverünk némi porcukrot, nem bírnak ellenállni nekik, becipelik a fészkükbe, megeszik, majd felfúvódnak és elpusztulnak. Tudom, nem túl humánus módszer, ezért ha valaki nem szeretne ilyesmihez folyamodni, maradjon a fahéj, citrom vagy savanyú uborka használatánál, amit olyannyira nem kedvelnek, hogy inkább távoznak a helyszínről.


További otthoni praktikák várnak itt:

Címlapról ajánljuk

További cikkek