Így szabadulj meg a konyhai legyektől egyszer s mindenkorra

A legyek kifejezetten nyáron okoznak sok bosszúságot: a nem kívánatos betolakodók nem éppen higiénikusak, tehát jobb tőlük minél gyorsabban megszabadulni. De mégis hogyan?

A legyek az otthoni betolakodó állatok közül talán a legidegesítőbbek. Már ha egy percre is kinyitjuk az ablakot, rögtön beözönlenek, a világért sem lehet őket kitessékelni, és mindent bepiszkolnak, megfertőznek. Ráadásul még hangosak is. Szerencsére van pár hatásos módszer, amit bevethetünk a legyek ellen, hogy az otthonunk egész nyáron zümmögésmentes legyen.

Így szabadulj meg a konyhai legyektől egyszer s mindenkorra

Ne hagyj elöl ételmaradékot, mosatlant

Az első dolog, amit megtehetünk, hogy egy légy szemével nézzük a lakásunkat. Mármint nem konkrétan, csak gondoljunk bele, hogy miért éppen hozzánk jöttek be az idegesítő rovarok. Nos, egész egyszerűen a táplálék miatt.

Éppen ezért szüntessük meg az összes olyan forrást, ami táplálékként vonzó lehet a legyek számára.

Mosogassunk el minden koszos edényt rögtön, vagy pakoljuk el a mosogatógépbe. Mindig csukjuk le a kukák fedelét, és cseréljük őket rendszeresen. A kisállatok tálját is takarjuk le, esetleg dobjuk ki a felesleget, ha ottmaradt. Limitáljuk a szabadon hagyott ételek és maradékok számát.

Takaríts el az állataid után

A háziállatok esetében nemcsak a kint hagyott eledel lehet veszélyes, hanem az alom is. Ha benti alom van a lakásban, takarítsuk ki rendszeresen, mert a legyek előszeretettel raknak le lárvákat az állatok ürülékébe.

Találd meg a bejáratokat

Amennyiben van szúnyoghálónk, vizsgáljuk meg, hogy nem szakadt-e valahol. A legyek akár a legkisebb lyukon is képesek beférkőzni a lakásba, ezért figyeljünk oda a háló épségére. Természetesen, ha nincs hálónk, akkor érdemes elgondolkozni annak felszerelésén. Így sokkal hatékonyabb lesz a legyek elleni harcunk.

Ültess légyűző növényeket

Igen, vannak bizonyos növények, amelyeket a legyek kifejezetten nem kedvelnek. Így ha ezeket elhelyezzük a konyhában, egy olyan helyiséggé tehetjük a szobát, ahová nem szívesen térnek majd be a szárnyas jószágok.

Ilyen növény lehet például a levendula, a citromfű és a bazsalikom is. Ráadásul ezek amúgy is jól jönnek a konyhában.

Készíts otthoni légyűző szereket

Nem kell feltétlenül egy ipari rovarölő ahhoz, hogy megszabaduljunk a kártevőktől. Készíthetünk otthon is ilyen szert, ráadásul természetes alapanyagokból. Nemcsak a fűszernövények között vannak légyűzők, hanem egyes illóolajok is hasonló tulajdonságokkal rendelkeznek.

A levendula, eukaliptusz, borsmenta, citromfű, bazsalikom mind jó a legyek ellen. Keverjük el az illóolajat vízzel, és tegyük egy spriccelőbe, majd fújjuk be vele a konyhánk egyes részeit, ezzel is távol tartva a betolakodókat.

Forrásunk volt.


Még több otthoni praktika és tipp vár:

Címlapról ajánljuk

További cikkek