Elmarad a hangyainvázió, ha megszabadulsz ettől a 4 dologtól

Annak ellenére, hogy a hangyák nagyrészt ártalmatlanok, igen sok bosszúságot tudnak okozni, ha megszállják az otthonunkat. Nézzük most meg, hogy mely dolgok vonzzák őket beltérre!

Nyáron és kora ősszel többször problémát okoznak a hangyák, amikor úgy döntenek, hogy beköltöznek a lakásunk különböző szobáiba. Sok kárt ugyan nem tesznek, de mégis nagyon zavaró a jelenlétük, hiszen bemásznak minden helyre, ahova nem kéne, és a nagy létszámaik miatt nehéz tőlük megszabadulni. Azonban, ha néhány alapvető dologra odafigyelünk, akkor könnyen megelőzhetjük a hangyák invázióját.

Elmarad a hangyainvázió, ha megszabadulsz ettől a 4 dologtól

Ne hagyjunk elöl ételt

Az egyik legelső dolog, ami bevonzza a hangyákat, az az étel. Bármilyen elöl hagyott maradék, készétel, de akár morzsa is táplálékot jelenthet a rovarok számára. A szorgos állatok kifejezetten szeretik az édes dolgokat (pl. cukor, méz, szirup, lekvár, stb.).

Gondoskodjunk róla, hogy semmilyen megkezdett étel ne legyen elérhető helyen (pl. földön, asztalon, pulton).

Söpörjük fel rendszeresen a morzsákat, mind a bútorokról, mind az asztalról, és tisztítsunk rendszeresen minden felületet. A zárt tárolóban vagy elérhetetlen helyen lévő ételek, illetve a bontatlan csomagolású dolgok nem jelentenek problémát.

Pakoljuk el a mosatlant

Csakúgy, mint az ételmaradék, a mosatlan edény is táplálékforrás lehet a hangyáknak: a tányérokon, lábasokon maradt dolgok is vonzzák őket. Ezért ne hagyjuk sokáig száradni őket a mosogatóban, hanem mossuk és pakoljuk el őket minél hamarabb.

Takarítsunk rendszeresen

Persze nemcsak a konyhában tűnhetnek fel a kis rovarok, hanem minden más szobában is. Ezért figyeljünk oda a takarításra az otthonunk teljes területén. Persze ez magától értetődő, mégsem biztos, hogy mindenkinek eszébe jut a kosz és a hangyák megjelenése között.

A nedvesség is problémás lehet

A hangyák elsősorban táplálékért jönnek be az emberi otthonokba, de nem ez az egyetlen céljuk. A víz és a nedvesség is vonzza őket, hiszen isznak és magukkal is visznek belőle a bolyba.

Természetesen nem könnyű, szinte lehetetlen a különböző nedvességforrásokat elzárni a lakásban, épp ezért elég, ha tudatosítjuk magunkban, hogy a kis rovarok a nedves helyeket is szeretik, illetve be fogják „támadni”. Ha itt tűnnének fel, akkor szüntessük meg a nedvességet, amennyire csak tudjuk.

Vigyázzunk a virágokkal

Mind az élő, mind a vágott virágok és növények vonzóak a hangyák számára. Elsősorban azért, mert a virágokban virágpor van, ami édes (ezt ugye kedveli a hangyák), másrészt azért, mert árnyékos és nedves környezetet jelentenek.

A vágott virágokat dobjuk ki, ha már túl vannak a fénypontjukon, a cserepes növényeket pedig próbáljuk meg állványon vagy ládában tartani.

Forrásunk volt.


Még több okos otthoni praktika:

Címlapról ajánljuk

További cikkek