Ezek a kedvenc hazai ételeid is tartalmazhatnak rovarfehérjét

A legtöbben irtóznak attól, hogy olyan ételt fogyasszanak, amikben rovarfehérje található, pedig sok olyan kedvenc ételünk van már most is, ami ilyen összetevőt tartalmaz.

Az Európai Bizottság döntése alapján a házi tücsökkel már négy olyan rovarfajta van, ami a kereskedelmi forgalomban élelmiszerként, valamint élelmiszer-összetevőként jelenik meg az Európai Unióban. A friss döntés miatt az Agrárminisztérium (AM) módosította az élelmiszerek jelölési rendeletét. Ezentúl a rovarfehérjéket tartalmazó termékeket jól megkülönböztethetően és elkülöníthetően kell tárolni a boltok polcain - olvasható a Pénzcentrum oldalán.

Már kedvenc hazai ételeid is tartalmazhatnak rovarfehérjét

Egy Nébih felmérés szerint a fogyasztók kevesebb, mint 5%-a lenne hajlandó rovarokból készült ételt fogyasztani, több mint 70%-uk pedig határozottan elzárkózik ettől. Ettől független a közelmúltban nagy mértékben megnőtt azon kutatások száma, amik a rovarok fogyasztásával járó előnyöket és kockázatokat vizsgálta.

Ezekből az derült ki, hogy a kutatók egyetértenek abban, hogy a rovarok fogyasztása megoldást nyújthat az állati fehérjék lecserélésére. ez azért lenne fontos, mert a társadalom fejlődésével folyamatosan emelkedik az állati fehérjék iránti igény, a hústermelés fokozódó mértéke azonban számottevő környezeti terheléssel jár.

Az ehető rovarfajok (lisztkukac, a vándorsáska) ugyanakkor sokkal kisebb mértékű ökológiai lábnyomot hagynak maguk után. Egyfelől a rovarok kevesebb ráfordítást igényelnek a tenyésztés során, másfelől pedig hatékonyabban alakítják a takarmányt saját testtömegükké, mint más állatfajok. Problémát jelenthet azonban, hogy a rovarok patogén mikrobákkal és toxikus anyagokkal lehetnek szennyezve. Továbbá egyes részeik nem emészthetők, sőt akár allergiás reakciót is okozhatnak.

A lehetséges előnyök ellenére tehát a nem ellenőrzött és nem biztonságos forrásból származó rovarok valóban egészségügyi kockázatot jelentenek, ám a bevizsgált rovarfehérjék emberi fogyasztásra alkalmasak.

A Nébih, hogy eloszlassa az aggodalmakat február 1-jén bejelentést tett. Ezek szerint a rovar alapú élelmiszerek kizárólag szigorú ellenőrzés alapján, uniós szintű engedélyeztetést követően hozhatók kiskereskedelmi forgalomba. Továbbá mint minden összetevőt, az engedélyezett rovarokat is kötelező jelölni az élelmiszerek csomagolásán.

A rovarfehérjéket tehát elméletben az E-számok alatt sem lehet elrejteni, ugyanis ez a kategória szigorúan csak az élelmiszer-adalékanyagokra vonatkozik.

Pedig a rovarfehérjék már ott lapulnak az élelmiszerekben

Kárminsavat tartalmaznak a cukorkák és desszertek

Kevesen tudják, de rengeteg olyan étel kapható a boltokban, aminek az adaléka rovarból kivont anyag, vagy rovarváladék.

A leggyakrabban használt adalékok közé tartozik a kármin és a sellak. A kármint húskészítmények, édességek, lekvárok, italok piros árnyalatának kialakításához használják. A sellak pedig az édességek, csokoládék, gyümölcsök és gyümölcskészítmények fényes külsejéért felelős. A kármin általában E120 álnéven, míg a sellak E904-es kód alatt rejtőzik a csomagolásokon. 

A Nébih oldalán található E-szám kereső oldala szerint a kárminsavat a kosnilból (bíbortetű nőnemű példányainak szárított testéből) állítják elő. A vörös, sötétvörös színű kárminsavat általában a cukorkák, desszertek, gyümölcskocsonyák, húskészítmények, italok és joghurtok elkészítéséhez használják.

Milyen élelmiszerekben találhatók ezek az adalékok?

Rengeteg felvágottban és párizsiban található az említett adalék

Mint említettük a kármin adja a bevonatos cukorkák jellegzetes a piros színét. Tehát megtalálható többek között az M&M's drazsékban, de a franciadrazséban, és a közkedvelt dunakavicsban is. Édességekben például rózsaszín bevonatú fánkokban, marcipán tortadíszekben (Szamos), vagy mignonokban is megtalálható az E120 adalékanyag. Gyümölcsös töltött csokikban is felhasználják ( Tibi, Vadász). Sőt, még egyes péksüteményeket és bacon ízesítésű kekszeket (Tuc) is színeznek E120 adalékkal.

A kárminsav számtalan felvágottban, párizsiban(Pick Harmónia, Pápai Sliced Bologna Sausage, Finonimo, eFeF), virslikben (Kaiser Frankfurter Party, PICK Pickolino, Finonimo), májkrémekben (Kaiser, Finonimo), debreceni és lecsókolbászban (Hetvenhetes, Kaiser), és füstölt parasztkolbászokban is (Gyarmati) is megtalálható.

Bár a legtöbb ember egyenlőre borzong a rovarfehérjéket és a rovarból kivont adalékanyagot tartalmazó élelmiszerektől. Azonban sokuk már tudtukon kívül ilyenek ételeket fogyaszt...

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Címlapról ajánljuk

Kiszámoltuk, olcsóbb-e a házi tiramisu a boltinál

Az egyre jobban elszálló árak mellett már nem könnyű fejben tartani, hogy akkor most mi számít olcsónak. Nagyon sok minden, ami régen filléres volt, ma már nem az, és szinte úgy kell vadászni a pénztárcabarát megoldásokat. Az otthoni alkotással sokat lehet spórolni, persze nem minden ötlet jó ötlet. Most (nagyjából) konkrét számokon keresztül válik láthatóvá, hogy mivel éri meg otthon vesződni, mert mi itt, a Nosaltynál bizony kiszámoltuk.

Lakos Benedek

További cikkek