Egy adóváltozás miatt újabb kedvenc ételünk lesz drágább

Az újabb áremelkedés a legalapvetőbb élelmiszereinket is érinti.

A Piac&Profit értesülései szerint hamarosan újabb pékáru-áremelés várható, a szektor résztvevői ugyanis csak áremeléssel tudnak válaszolni a kiszámíthatatlan gazdasági helyzetre, valamint egy nemrég bejelentett adóváltozásra.

Egy adóváltozás miatt újabb élelmiszer-drágulásra számíthatunk

Az áremelkedés oka mögött főleg az áll, hogy a 2022-es június 4-i Magyar Közlönyben megjelent, „extraprofit adókról 197/2022 (VI. 4.)” Korm. rendelet alapján a Népegészségügyi termékadó-köteles termékek közé bekerült az előre csomagolt édes és sós tészta.

Bár a rendelettel kapcsolatban az egész tavalyi év során értelmezési bizonytalanság állt fenn, 2023 elején a Pénzügyminisztérium megerősítette az adókötelezettséget a kérdéses területen. Ez a hír nagyon rosszul érinti az ágazat szereplőit, ugyanis ők abban reménykedtek, hogy a szektort érintő adóterhek enyhülni fognak, hiszen csak így tudnák fenntartani versenyképességüket.

Az ország egyik legnagyobb pékipari vállalata már jelezte is, hogy a NETA-kötelezettség, vagy másik nevén a chipsadó olyan adóterhet jelent számukra, amit lehetetlen az árak módosítása nélkül megfizetni. Emiatt a 2023-as évet már az adóterhek áthárításával fogják kezdeni.

Az infláció elleni küzdelem valószínűleg sokkal hatékonyabb lehetne, ha adócsökkentéseket vezetnének be, nem pedig adóváltoztatásokat. A szektor szereplői szintén furcsállják, hogy az előre csomagolt édes és sós tészta a chipsadó körébe került, hiszen ez az adó részben azért jött létre, hogy csökkenjen az egészségre káros termékek fogyasztása. Az édes és sós tészták azonban nem jelentenek veszélyt a népegészségügyre.

A kategóriába eddig főleg az olyan cukrozott üdítők, energiaitalok, chipsek, ízesített sörök, kekszek és süteményfélék tartoztak, amelyek cukortartalma 100 grammonként meghaladta a 25 grammot. Ám ezentúl ebbe a körbe tartoznak majd az előre csomagolt tészták is.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) mindeközben arról tett bejelentést, hogy vizsgálatba kezd azzal kapcsolatosan, hogy vajon mennyire befolyásolják a kiskereskedők az élelmiszerárak kiugró emelkedését.


Ezek a cikkek is érdeklehetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 ínycsiklandozó uzsonna, ami forrólevegős sütőben készül

Az uzsonna általában egy egyszerű szendvicset vagy egy gyorsan bekapott kekszet és almát jelent, de az airfryer segítségével ennél sokkal többet is kihozhatunk belőle. A forrólevegős sütővel ugyanis gyorsan és egyszerűen készíthetünk változatos, isteni és tápláló uzsonnákat, amelyeket akár könnyedén magunkkal is vihetünk.