Az olasz spenótos tésztatekercs, ami mellett a lasagne elbújhat

Aki paradicsomos, sajtos, zöldséges, rakott olasz tésztára vágyik, de kivételesen kitörne a lasagne bűvköréből, annak van egy pont ilyen receptem – ráadásul nem is olyan sok macerával...na, jó, ez utóbbi nézőpont kérdése.

Rotolo di spinaci: nagyjából spenóttekercsként, spenótgurigaként lehet lefordítani az olasz kifejezést, amely a most következő tésztarecept nevéül szolgál. Ízeiben klasszikus, elkészítésében izgalmas, épp kellemes mértékű kihívást jelenthet minden olyan italofón, olaszmániás házi szakács számára, aki az utóbbi időben egy kicsit beleunt a lasagne és a cannelloni monotonitásába. Kiváló hétvégi ebéd válhat belőle, lenyűgözésre tökéletes: lássuk, hogyan is készül!

Az olasz spenótos tésztatekercs receptjéért kattints a képre!

Sok információt nem találtam a fogás háttértörténetét illetően: egyedül arra találtam utalásokat, hogy a spenóttekercs nagy népszerűségnek örvendett a 80-as évek Olaszországában, így manapság retro ételként tekintenek rá.

Nem minden receptben szerepelt paradicsomszósz, és a töltelék is hol ricottás, hol ricottamentes volt, a források szinte csak egy dologban egyeztek meg: hogy a rotolo mindenképpen hétvégi, nagycsaládos ebédekre szánt étek.

Ami nem is olyan meglepő, tekintve, hogy igényel néhány előkészítő lépést a friss tojásos tészta begyúrásától kezdve, a spenótpároláson át, egészen a tekercs felcsavarásáig és konyharuhában történő megfőzéséig.

Nézd meg galériánkban az olasz spenóttekercs elkészítésének fázisait:

Azonban, miközben munkám gyümölcséből falatoztam, nem tudtam nem arra gondolni, hogy ez a különleges, nem mindennapi és, meg kell hagyni, igencsak látványos tésztaétel mégiscsak egyszerűbb volt, mint egy fárasztó lasagnerétegezés.

Hiszen a tészta nagyjából 10 percet vesz igénybe, a ricottát csak keverni kell és a spenót is átpárolódik pillanatok alatt. Ami pedig utána következik – nyújtás, töltés, csavarás, bugyolálás – úgyis szinte egyfajta szórakozásként fogjuk megélni (legalábbis remélem), aztán kettőt pislogunk, és az asztalon gőzölög az ebéd.

Készítsünk olasz spenótos tésztatekercset!

Hozzávalók a tésztához: 200 g finomliszt, 2 db tojás

Hozzávalók a töltelékhez: 500 g spenót, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek olívaolaj, 250 g ricotta, 50 g grana padano (reszelt), só ízlés szerint, bors ízlés szerint, szerecsendió ízlés szerint

Hozzávalók az összeállításhoz: 4 gerezd fokhagyma, 3 ek olívaolaj, 70 dkg passzírozott paradicsom, 10 levél bazsalikom, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 50 g grana padano, 50 g sajt (provolone vagy más lágy ízű olasz sajt)

A tésztához a lisztet egy deszka közepére szórjuk, a közepébe mélyedést csinálunk, amibe beleütjük a két tojást. Egy villával fokozatosan elkvezdjük felverni a tojásokat, közben pedig egyre több lisztet keverünk a masszába. Addig dolgozunk óvatosan, míg egy sűrűbb, ragacsosabb tésztát nem kapunk. Ekkor tovább dolgozzuk a kezünkkel, amíg fel nem veszi a maradék lisztet, és ruganyos, könnyen gyúrható gombóccá nem válik. A tésztát nagyjából 10 percig gyúrjuk, majd egy tállal letakarva pihenni hagyjuk legalább fél óráig.

Az olasz spenótos tésztatekercs receptjéért kattints a képre!

A fokhagymát felaprítjuk, majd az olajon egy serpenyőben megdinszteljük 1-2 perc alatt. Hozzáadjuk a spenótot is, és addig pároljuk, míg össze nem esik. Ha nagyobb levelekkel dolgoztunk, a párolt spenótot késsel felaprítjuk: így könnyebb lesz elosztani a tésztán. A ricottát kikeverjük a sajttal, sóval, borssal és szerecsendióval.

A pihentetett tésztát téglalap alakúra nyújtjuk: legyen olyan vékony, hogy lássuk rajta keresztül az alátett kezünket. A kinyújtott tésztára kenjük fel először a ricottát, majd a spenótot. Minden szélen hagyjunk egy ujjnyi üres tészát.

A tésztát feltekerjük a hosszabbik oldalától, majd a két végét összenyomjuk. Tiszta (lehetőleg öblítőmentesen mosott) konyharuhába csavarjuk, a végeket pedig elkötjük spárgával. A tésztakígyót lobogó vízbe engedjük, és 20 percig főzzük. Amikor megfőtt, óvatosan kiemeljük, leszedjük róla a konyharuhát és a tekercset kétujjnyi vastag szeletekre vágjuk.

Az olasz spenótos tésztatekercs receptjéért kattints a képre!

A fokhagymát felaprítjuk, majd 1-2 perc alatt megdinszteljük az olajon. Hozzáöntjük a paradicsomot, majd fűszerezzük. Pár perc alatt összefőzzük.

Egy nagyobb sütőtál aljába kanalazzuk a szósz felét, erre fektetjük a tésztatekercs szeleteit. A maradék szószt rákanalazzuk és megszórjuk a kétféle reszelt sajttal. 200 fokos sütőben nagyjából 10-15 perc alatt összesütjük, amíg a sajt aranybarna nem lesz.

Az olasz spenótos tésztatekercs receptjéért kattints a képre!

A rotolo di spinaci teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a tavaszi finomságokat is készítsd el:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek