Spárgával bizonyítom, hogy a tarte tatin nem csak édesség lehet

Aki 30 perc alatt elkészülő, gyors ebédre vágyik, és mellette még a spárgát is kipróbálná úgy, ahogy még korábban soha, annak meleg szívvel ajánlom az alábbi receptet, amit a klasszikus fordított sütemény, az almás tarte tatin ihletett.

Megvettem az idei szezon első csokor spárgáját és bármikor bármit képes vagyok leveles tésztával megenni: ez a két játszott szerepet abban, hogy megszületett az alábbi recept. Ezen kívül persze némi kíváncsiság is kellett a spárgás tarte tatin megalkotásához – a klasszikus francia fordított süteményt korábban már kóstoltam különböző gyümölcsökkel, de zöldségekkel még csak egyetlen egyszer (innen is gondolok rátok, karamellizált céklák és hagymák). Így, mondhatni, adta magát a lehetőség, ami pedig kisült belőle, valami egészen isteni. Na gyerünk!

A spárgás tarte tatin receptjéért kattints a képre!

A dolog lényege annyi, hogy a félkészre párolt spárgákat egy kellemesen vastag levelestészta-dunyha alá kell bújtatnunk, majd a sütőben tökéletesre sütnünk. Ahhoz képest, hogy milyen elegánsnak ható étek, nevetségesen gyorsan (és kevés munkával) jön össze – tényleg nagy kár lenne kihagyni.

Magát a zöldséget nem akartam túlfűszerezni: némi só és bors, illetve enyhén pirult fokhagymaszeletek adtak neki némi ízt.

A spárgás tarte tatin receptjéért kattints a képre!

Az aromabombákat inkább meghagytam a ricottakrémnek: friss zöldfűszereket dolgoztam bele, amelyek felébresztették, ragyogóan tavaszivá tették a fogást. Az ötlet amúgy találomra jött: a kertünk citromfű- és snidlingbokrai ihlettek meg.

Ezeken kívül persze bármilyen más zöldfűszerekkel is dolgozhatunk, nekem kifejezetten tetszett, ahogy a citromfű harsánysága odasimult a spárgaszálak közé. Persze segítette a dolgát nem kevés reszelt citromhéj is.

A spárgás tarte tatin receptjéért kattints a képre!

A recept elkészítésénél arra figyeljünk, hogy mindenképpen olyan serpenyőt használjunk, ami a sütő hőjét is kibírja (tehát a műanyag nyelűek most kimaradnak ebből a körből), a mi kezünkön pedig feltétlenül legyen védelem, ha kivesszük az edényt a forróságból. Velem többször is megtörtént, hogy nagy boldogan rámarkoltam a tüzes serpenyőnyélre – talán a helyzet furcsasága teszi...hiszen végtére is, serpenyőnek nincs helye a sütőben, nem?

A lepényt élvezzük azon melegében, úgy lesz a legfinomabb. Ne maradjon el róla némi friss citromhéj, citromfű és parmezán sem.

Készítsünk spárgás tarte tatint!

Hozzávalók:

1 csomag zöldspárga, 2 gerezd fokhagyma, 2 ek napraforgó olaj, 1 db citrom, 200 g ricotta, 1 csokor citromfű (3-4 szál), 5 szál snidling, só ízlés szerint, bors ízlés szerint, 1 csomag leveles tészta

Előveszünk egy közepes méretű serpenyőt (olyan legyen, amit be tudunk tenni a sütőbe), majd a segítségével kivágunk egy kört a leveles tésztából. Így pont akkora lesz, mint az edényünk. A ricottát összeturmixoljuk a citromfűvel, snidlinggel, sóval, borssal és a citrom reszelt héjával. Ha kész, egyenletesen rákenjük a leveles tésztára.

A spárgás tarte tatin receptjéért kattints a képre!

A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A spárgákat megtisztítjuk, fás részüket letörjük. Egy serpenyőben olajat hevítünk, majd közepes lángon félkészre pároljuk a spárgát. Az utolsó pár percben sózzuk-borsozzuk, ráfacsarunk némi citromlevet és a felszeletelt fokhagymát is a serpenyőhöz adjuk (azért nem korábban, mert akkor megég és keserű lesz).

Fontos, hogy a spárgát ne pároljuk túl, mert még a sütőben is puhulni fog.

Óvatosan a spárgákra helyezzük a leveles tésztát úgy, hogy a ricottás oldala nézzen lefelé. A serpenyőt a sütőbe tesszük, ahol a pitét nagyjából 15-20 perc alatt készre sütjük. Ha a tészta felső része már barna, akkor elkészültünk. A pitét még melegen kiborítjuk egy tálra, citromfűvel, citromhéjjal és parmezánforgácsokkal díszítjük.

A spárgás tarte tatin receptjéért kattints a képre!

A spárgás tarte tatin teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket a tavaszi finomságokat is készítsd el:

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek