Rossz hírek a magyar kenyérről, változások jöhetnek ősztől

Kevesebb malmi minőségű búzát sikerült előállítania idén a termelőknek, ezért ősztől drágulhat a kenyér is. 

Drágulni fog ősztől a kenyér- derül ki a Népszava.hu cikkéből. Bár hiányra nem kell számítani, hiszen az évi ellátáshoz szükséges 1,2 millió tonna malmi minőségű búza a termelők és a pékek rendelkezésére áll, a hazai piacon még így is 6-8 százalékos áremelkedés várható.

A drágulás okai között szerepel többek között a búza, így a liszt drágulása, de a munkabér és az energiaár is növeli a pékek önköltségét, valamint az, hogy több adalékanyagot külföldről, importból szereznek be az üzemek.

A szakemberek szerint a pékek vagy árat emelnek, vagy veszteséggel termelnek. Az ágazatban ugyanis már az 1-2 százalékos nyereség is elfogadhatónak számít, ez viszont nem nyújt elegendő fedezetet a nagyobb fejlesztésekre. A Napi.hu összefoglalója szerint a kormány egyelőre elzárkózott a kenyér áfájának 5 százalékra mérséklésétől, így az maradt az amúgy kedvezményesnek számító 18 százalékos körben.
Idén a szeszélyes, szélsőséges időjárás sem segítette a gabonatermelő gazdákat. Míg tavaly átlagosan 44-45 ezer forint között árulták a búza tonnáját, addig idén 50-55, de akár 60 ezer forintot is elkérhetnek a termelők ugyanannyi alapanyagért.
Ez is érdekelhet:
Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Tejfölös csirkereceptek

Csirkemell vagy csirkecomb egy-egy finom egytálételben, ráadásul tejföllel gazdagon elegyítve? Ugye hogy máris vágytok egy isteni, tejfölös csirkereceptre?

Nosalty

További cikkek