Általános tévhit, hogy kenyeret sütni a világ legnehezebb dolga

Kenyeret a világon mindenhol sütnek. Az emberiség évezredes hagyományokkal bíró, egyik legfontosabb élelmiszere. Honnan ered a tradíció? Most kenyértörésre visszük a dolgot!

Kovászosés kovásztalan, búzából,rozsbólvagykukoricábólkészült, kemencében vagy sütőben sült – néhány típus a kenyérfajták széles családjából. Alisztbőlvíz,és kelesztő anyag hozzáadásával készült alapélelmiszer változatos formában kerül ki a sütőből a világ egymástól távoli pontjain. Adagasztás, kelesztés és sütéshárom fázisának jellemzői adják meg a kenyér karakterét – a formát, az állagot, a színt és az ízt.

Kenyérbe sült múlt

Miben hasonlítunk az ókori egyiptomi emberekhez? Abban például, hogy már a Nílus mentén is sütöttek kenyeret.Az egyiptomiakkovászos kenyeretkészítettek, s feltehetően ők fedezték fel a kelesztést is, ami nélkül ma nincs kenyér.A zsidóktól származik a kovásztalan kenyér, a pászka. Az ókori görögök és rómaiak sem maradtak ki a kenyérkészítésből, míg az előbbiek búza- és rozslisztből gyúrták, addig az utóbbiak fűszerezett tésztáikat épített agyagkemencékben sütötték. AKenyeret és cirkuszt!mondás jelzi, hogya kenyér már az ókorban népeledel volt.
Apékmesterséga középkor vízi és szélmalmokkal tarkított világában alakult ki. Az új típusú kelesztés megjelenése is ekkorra tehető, atejés a sörélesztő gazdagította a társaságot. A választék egyre izgalmasabb lett, s idővel megjelentek az édes változatok is.A kenyér egyik jellegzetes típusa akalács, amelyet tej, cukor, zsiradék (margarin/vaj) hozzáadásával kelesztenek, éstojásis kerül a tésztába.
A kenyér idővel tömegtermékké vált, a 19. századtól sorra nyíltak a pékségek. Manapság különböző lisztekből, olajos magvak hozzáadásával iparilag történik az előállítása, amelynek nagyjából minden szakasza gépesített.

  • Hogy az első pékséget az osztrák Zang nyitotta meg Párizsban a 19. század első felében?
  • Hogy a darált gabonából erjesztés nélkül készítettGraham-kenyeretegy Graham nevezetű 19. századi amerikai táplálkozáskutatónak köszönhetjük?
  • Hogy a kínai konyha híres darabja a muntau, a gőzöléssel készült kenyér?
  • Hogy a Pumpernickel német eredetű, fekete, rozsos szendvicskenyér, amelynek mély sötét színét és kissé édeskés ízét fekete csokoládéval,instant kávéval,barna cukorralvagy karamellával érik el?

Tudtad?

A világon különböző tradíciók élnek, amelyekből elhíresült néhány, mint afranciabaguette, anémet,fekete rozsos Pumpernickel, amediterrán olajjal dagasztottvagy azolasz ciabatta, míg nálunk a klasszikusfehér kenyérnekvan nagy hagyománya.

Kenyérsütés otthon

A boltokba kerülő, sokszor rossz minőségű kenyerek miatt egyre többen próbálkoznak házi kenyérsütéssel.Általános tévhit, hogy kenyeret sütni a világ legnehezebb dolga, és sokan megijednek a több órás művelettől. Valójában a kelesztési idő nyújtja meg a készítést, a tésztának pihenni kell, az élesztőnek pedig dolgoznia.
A modern háziasszonyok legjobb barátja éppen ezért akenyérsütő gép. A manapság divatos módszerrel szinte bármilyen liszttel és kedvünk szerinti kiegészítőkkel (magok,szárított paradicsom) süthetünk kenyeret. Annyi csupán a dolgunk, hogy a kimért összetevőket beledobáljuk a gépbe, beállítjuk a kívánt programot, amely függ az összetevőktől, a kenyér méretétől.A gép mindhárom fázist – dagasztás, kelesztés, sütés – elvégzi, a szükséges pihentetési időket is figyelembe véve. Nincs más dolgunk, mint hátradőlni és élvezni az illatokat!

És ezeket olvastad már?

Ezeket olvastad már?

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

19 egészséges húsmentes fogás, ami a szivárvány minden színében pompázik

A természetben mindenütt megtalálható a sokszínűség: szerves része életünknek, körülvesz és meghatároz bennünket. Minél több színt hozunk be az étrendünkbe, a szervezetünk is annál boldogabb lesz. Ezt vallja Sharon Palmer, híres dietetikus és könyvszerző is, aki munkásságával a sokszínű növényi alapanyagok fogyasztását népszerűsíti. Üzenete ihlette ezt az összeállításunkat, fogadjátok sok szeretettel a Nosalty legszínesebb ételeit!

Nosalty

További cikkek