Íme a legegyszerűbb és legfinomabb RIZSFELFÚJT (két) receptje

Rizskoch vagy rizsfelfújt, ezt a finom, laktató édességet egyáltalán nem nehéz elkészíteni, mutatjuk, mi minden kell hozzá. 

Valószínűleg mindenki evett már rizskoch-ot, ha más nem, az iskolában, ahol mindig jó adag lekvárért könyörögtünk, az étel maga ugyanis sokszor száraz volt és kemény. A nagyi desszertje már sokkal finomabb volt, mi pedig úgy gondoltuk, ideje újra divatba hozni ezt a méltatlanul elhanyagolt, egyszerű édességet. Rizskochot készítenél? Akkor mutatjuk, mi kell hozzá!

Alapanyagok: 8 dl tej, 2 dl víz, 1 db vanília, 20 dkg rizs, 5 db tojás, 5 dkg porcukor

A vanília rúdját kikaparjuk. Beletesszük a tejbe, elkeverjük.

A tejet egy kisebb lábosba öntjük, hozzáadjuk a vizet, beletesszük a kikapart vanília rúdját is. Beletesszük a rizst és kis lángon, időnként megkeverve puhára főzzük. Ha kész, letakarjuk, és hagyjuk, hogy még egy kicsit szívja magát. Hagyjuk, hogy kicsit hűljön is.
A tojásokat szétválasztjuk. A sárgákat hozzáadjuk a rizshez a porcukorral együtt, és jól elkeverjük.
A tojásfehérjét kemény habbá verjük, és hozzáforgatjuk a sárgás rizshez, jól elkeverjük a masszát. Vajazott-lisztezett tepsibe öntjük, és 180 fokon 40 percig sütjük. Ha nagyon pirulna, letakarjuk alufóliával. Ha megsült, kivesszük a sütőből, hagyjuk kihűlni, és finom lekvárral tálaljuk.
Tipp: A tojások szétválasztásánál és elkeverésénél használj egy kis reszelt citromhéjat, így még ízesebb lesz majd az étel.
Vicikó receptje szerint ehhez az ételhez érdemes kerekszemű rizst használni, valamint porcukor helyett barna cukorral dolgozni, ez egy kicsit jobban karamellizálja a desszertet, valamint tejfölt is tesz a felfújtba, ami még krémesebbé teszi a végeredményt.
{ CKÉP = 97667, 6 }
Hozzávalók: 350 g rizs (kerekszemű), 700 ml tej, 300 ml víz, 1 db vanília (rúd kikapart belseje), 160 g barna cukor, 80 g vaj (puha), 200 ml tejföl, 5 db tojás, 1 csipet só
4 evőkanál sárgabaracklekvár (vagy szörp, a tálaláshoz) és egy evőkanál vaj a sütőforma kikenéséhez

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

„Most arra van szükségem, hogy egy egyszemélyes márkaként is kivirágozzak...

Az egyik első, releváns gasztrosikeremet épp Havas Dórának köszönhetem, az ő indiai vajascsirke-receptje ugyanis nemcsak engem vett le a lábamról, de azokat is, akik utána megkóstolták. A Lila füge szerzőjét a blog indulásakor még csak az elszánt foodie-k és gasztrorajongók ismerték, ma már viszont több mint százezren követik különféle platformokon, és készítik el a receptjeit. Ebben az interjúban többek között arról kérdeztem, hogy vajon van-e olyan egyáltalán, hogy egy gyerek rossz evő, miért van az, hogy a gasztroblogok és szakácskönyvek világában egyértelmű a nőuralom, és mi volt az első étel, amit már a barátai is vele azonosítottak.

KormosLili

További cikkek

Ezért riad fel álmából sok ember éjjel 3-kor

Sok emberrel előfordul, hogy éjjel háromkor egyszer csak felriad álmából. Hogy mi okozza ezt a megmagyarázhatatlan jelenséget? Nem a mellkasunkra fekvő szellemek, sokkal inkább szorongásaink lehetnek a felelősek a kellemetlenségért.