Rizsből készült babákat küldenek egymásnak a japánok – Megható oka van a furcsa szokásnak

Japánt közel sem lehetne kis országnak nevezni. A csaknem 125 millió lakosú szigeten a munka miatt sokszor a legösszetartóbb családok is messze kerülnek egymástól, családalapítás esetén pedig a rokonok sokszor csak fotókról, videókról láthatják a legkisebb jövevényt.

Japánban erre az esetre egy nagyon kedves és megható hagyomány ütötte fel a fejét. Az ázsiai szigetországban a rizs mindig is a gazdagság egyik fő szimbóluma volt, a történelem során pedig olyan időszakok is voltak, mikor a gabonafélét egyfajta valutaként is használták.

A The Guardian cikke szerint a rizs még sokkal különlegesebb szerepet kezdett el betölteni a koronavírus-járvány idején. Mivel nagyon sok család – főleg a távolság miatt – kénytelen volt elszakadni egymástól, ráadásul a vírusnak köszönhetően még az utazás és a személyes találkozók lehetősége is korlátozott volt, az újdonsült szülők egy kedves ötlettel álltak elő azért, hogy a távoli rokonok is érezhessék a család legújabb tagjának eljövetelét:

személyre szabott rizses zsákokat küldenek a távoli rokonoknak.

Na de nem akármilyen zsákokról van szó! A zacskókban lévő rizs súlya az újszülött súlyával azonos.

A The Guardian írása szerint a rizsbabák ára az igazi babák méretével párhuzamosan nő, 1 gramm rizst általában 1 jenért (2,73 forintért) árulnak a rizsbabaküldő cégek, a zsákokra pedig akár a baba arcképét is rá lehet nyomtatni, sőt, pólyába is lehet őket bugyolálni.

Igaz, hogy a rizsbabák csak az elmúlt két évben lettek ilyen keresett termékek, az ötlet maga egy japán rizsbolttulajdonoshoz köthető, aki 14 évvel ezelőtt így akarta "bemutatni" távoli rokonainak újszülött csecsemőjét.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Címlapról ajánljuk

További cikkek