Egészben eszik meg a napraforgót az emberek, ezrek imádják ezt az új kajatrendet

A napraforgó az egyik leghasznosabb növény, azt viszont nem gondoltuk volna, hogy ez a fogyasztási mód is bejön az embereknek.

Ha a konyhákban található legfontosabb alapanyagokat kellene összegyűjtenünk, valószínűleg mindenki az első öt közé sorolná az aranysárga napraforgóolajat. Ezt a nyáron virágzó haszonnövényt rengeteg módon használják fel az élelmiszeriparban, ahogy az olaj, úgy a szotyi is sokak által keresett termék a piacon, azt viszont kevesen gondolnánk, hogy maga a napraforgóvirág is finom lehet grillezve.

Az utóbbi hetekben azonban egy eddig nem sok helyen látott trend ütötte fel a fejét. A nyár közepén virágzó napraforgót ugyanis önmagában, egészben kezdték el meggrillezni az emberek, a végeredmény pedig – az eddig látott Tiktok-videók alapján – nagyon ígéretesnek tűnik.

@redleafranch

#Grilled #Sunflower #ASMR - Short Version #gardentok #cooktok #yum #vegetarian #trending #growyourfood

original sound - Redleaf Ranch

A grillezett napraforgófej a Delish.com cikke szerint először 2018-ban jelent meg az amerikai gasztronómiai életben, a nem mindennapi fogást egy Pittsburghben található étterem lengyel séfje, Tomasz Skowronski vitte fel az Apteka étlapjára.

Lengyelországban nőttem fel. Vidéken nagyon gyakori, hogy az emberek egész, teljesen érett napraforgófejeket esznek. Gyerekek ülnek a kerítésen, szedik és eszik, vagy vannak söröző srácok, akik söröznek, és mellé eszik a napraforgót

– mesélte a lengyel szakács Andrew Zimmern, szakács és televíziós műsorvezető műsorában.

Skowronski saját, régi emlékeit szerette volna tányérra vinni, így jött az egészben sült napraforgófej ötlete, itt még azonban nem állt meg a munka, hiszen a virágokból az étteremnek olyat kellett beszereznie, amelynek magjai még nem értek meg teljesen. A túl kemény magokat éppen úgy köpné ki az ember, mint a dinnye magjait, ha viszont sikerül a virágokat még a teljes beérés előtt leszedni, a benne lévő magvak még éppen annyira puhák, hogy kellemesen ropogós és ízletes legyen a fogyasztásuk.

Bár a Tomasz Skowronski ötlete már három évvel ezelőtt jelent meg Zimmern műsorában, a napraforgó grillezése most érett meg arra, hogy vírusszerűen terjedő trend legyen a világban.

Ahogy az a fentebbi Tiktok-videóból is látszik, az emberek egészben szedik le a napraforgót, eltüntetik a szirmokat, megtisztítják a virág közepét, ízlés szerint olívaolajjal és sóval, vagy bármilyen más fűszerkeverékkel ízesítik, majd rádobják a grillre (vagy egy legalább 200°C-os serpenyőre), és nagyjából 15 percig fejjel lefelé sütik a virágot.

Azok, akik eddig kipróbálták ezt a különös elkészítési módszert mind arról számoltak be, hogy a napraforgó nagyon ízletes és laktató ételnek bizonyult, a még kevésbé érett magvak pedig szinte a szájban pukkadtak csak szét, roppanósak, de mégis lágyak maradtak a grillezés során.

Címlapfotó via.


Ezek a trendek is érdekelhetnek:

Forrásunk volt.

Címlapról ajánljuk

További cikkek