A répatorta és a Kinder-tejszelet arcpirítóan csinos krémes szeletben született újjá

Ez a répatortakocka igazi jolly joker ünnepi édesség: meglepően egyszerű, arcpirítóan csinos, és zavarba ejtően szaftos. És higgyétek el, nem kell hozzá különösebb kézügyesség, pár ügyes trükkel profi (fél)cukrászati külsőt kölcsönözhetünk neki.

Imádjuk a répatortát, ez az egyetlen amerikai import, ami nélkül egy húsvét sem telhet el már el nálunk. Azonban egy idő után unalmas lenne mindig ugyanabban a formában készíteni, épp ezért évről évre újabb és újabb süteményekben álmodjuk újra ezt a modern klasszikust. Készítettünk már répatortatekercset, répatortamuffint, répatortás kekszszendvicset és sütés nélküli répatortakockát is, ezúttal pedig a klasszikus krémes szeletek ihlettek meg, így ízletes krémet rejtettünk két répatortás tésztaréteg közé.

A a répatorta és a Kinder-tejszelet gyermeke, receptért katt a képre!

Ennek a krémes szeletnek a titka a letisztult egyszerűségben rejlik: mindössze egy szaftos, répás-diós tésztát és egy kellemesen savanykás, krémsajtos mascarponekrémet kell készítenünk hozzá.

A répatortás alapot a dió mellett mézzel, vajjal és chai fűszerkeverékkel kényeztettük el, sütés és félbevágás után pedig az egyik felét egy rétegben baracklekvárral is átkentünk. Ez nem csak a tésztát teszi még szaftosabbá, de remekül passzol ízben a krémhez és a répatortához is.

Amennyire összetevőkben gazdag a tészta, annyira minimalista a krém, mindössze mascarpone, krémsajt, porcukor és vaj kerül csak bele, amihez ízlés szerint tehetünk még fűszereket. Az én verziómba egy kevés kardamom került, mert ez az abszolút kedvenc fűszerem mostanában, így egyszerűen nem tudtam kihagyni a lehetőséget.

A mascarpone és a répa tökéletesen kiegészítik egymást - recept a képre kattintva nyílik!

A kész krémet érdemes habzsákba tölteni, amiből sokkal egyszerűbb egyenletesen adagolni: csak nyomjuk a tésztára spirálban vagy cikkcakkban, majd spatulával simítsuk el a tetejét. Érdemes úgy gazdálkodni a krémmel, hogy kb. az ötöde megmaradjon, ebből ugyanis egyszerű, de csinos díszítést lehet varázsolni a felszeletelt sütemény tetejére.

A süti tetejére nyomott krémpettyeket szórjuk meg finomra aprított dióval is, és díszítsük répaforgácsokkal vagy fél diószemekkel. Ha pedig ennél is egy fokkal tovább mennétek az egyszerű, de nagyszerű dekorálásban, akkor kandírozzatok répacsíkokat! Ez talán bonyolultan hangzik, de valójában annyiból áll, hogy a zöldséghámozóval szelt zöldségcsíkokat először egyszerű cukorszirupban főzzük 15 percet, majd sütőpapíros tepsire kiszedve ugyanennyi ideig szárítjuk 100 fokos sütőben. Végül a frissen sült répaszeleteken kézzel tekerünk egyet, így még különlegesebbek lesznek.

Nem kell cukrásznak lenni ahhoz, hogy csinosan tálaljuk ezt a süteményt

Répaszelet, a legszaftosabb répatortakocka- a teljes receptet küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is próbáld ki idén húsvétkor:

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek