Legyen ez a tojáslikőrrel leitatott kuglóf a húsvéti asztal éke

A kuglófforma a gasztronómia egyik nagy szabómestere: valami egészen elegánsat varázsol az egyszerű kevert tésztából a sütőben töltött idő alatt! És akkor arról még nem is beszéltünk, hogy mennyire remekül variálható az ízesítése, és milyen könnyű szépen megdíszíteni!

Karácsony mellett húsvétkor is nagy hagyománya van kicsiny országunkban a tojáslikőr-fogyasztásnak. Persze a tojásos húsvéti tematika miatt ez adja magát, és amúgy sem árt, ha van otthon ebből a kedves likőrből, hátha beugranak váratlanul a rokonok vagy néhány nagykorú locsoló. Mi ezúttal kuglófba öntöttük.

Egyszerű, mégis csodaszép - receptért katt a képre!

Tojáslikőr: a kuglóf tésztájában és a mázban is!

Tojáslikőrrel azonban sütni-főzni is érdemes, sőt ajánlott! Ha jól használjuk, nem veszik el az íze, ha pedig a sűrű és selymes textúrájára is rájátszunk, akkor máris nyert ügyünk van. Korábban épp ezért készítettünk már panna cottát és mézeskalácslinzert is belőle, idén húsvétra azonban az asztal közepére szánjuk az ebből készült édességet - így született meg ez a helyes tojáslikőrös kuglóf.

Valójában persze nincs sok turpisság a dologban, ahogyan az elvárható a neve alapján, a tojáslikőr egyaránt belekerült a tésztába és a mázba is. A tésztának kimondottan jól áll ez a sűrű likőrféle, jó szaftossá és illatossá teszi, azzal viszont számoljunk, hogy a hagyományos recepthez képest így kevesebb cukor és folyadék is elég a sütibe, hiszen a likőr valamennyire pótolja mindkettőt.

A kuglófok nagy előnye a változtathatóság - receptért katt a képre!

Tejszín, vaj, méz!

A tojáslikőrön túl nem is tettünk semmi egyéb extra fűszert, se kakaóport vagy csokoládét a tésztába, mivel nem akartuk elnyomni a tésztában a lágy, de sütés után egyértelműen kiérezhető tojáslikőrös ízt.

Fontos viszont kiemelni, hogy mint minden süteménynél, itt is rengeteget számít az, hogy milyen alapanyagokkal dolgozunk. A tészta ezért most nálunk tejszínnel, vajjal és mézzel készült, amitől remek állaga lett - na meg elvégre mégiscsak ünnepre készülünk, meg kell adni a módját!

A kuglófsütés legnehezebb része a várakozás: sok aktív munka nincs vele, de miután formába került, vár ránk egy kb. 45 perces sütés, majd hagynunk kell teljesen kihűlni. Hűtés alatt mindenképpen hagyjuk még a formában, hogy megmaradjon az alakja!

Egy szelet ebből a süteményből nem elég - receptért katt a képre!

Amikor már szobahőmérsékletű a kuglóf, eljött az ideje a máznak, ami a szokásos porcukorból és folyadékból áll - utóbbi esetünkben egyértelműen tojáslikőr lett. A likőr sűrűbb voltának köszönhetően kevesebb porcukor is elég bele (szemben mondjuk egy citrommázzal), nagyjából 1:2 arányban dolgozunk vele.

A mázat közvetlenül tálalás előtt lassacskán öntsük a kuglófra, és hagyjuk, hogy szépen lecsorogjon körben a sütemény oldalán. A tetejét szabadon továbbdíszíthetjük, nálunk apró csokoládétojások kerültek rá, de csokoládéreszelékkel, színes tortadarával, liofilizált gyümölccsel vagy ehető virágokkal is feldobhatjuk.

Tojáslikőrös kuglóf - a teljes receptet küldd el valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeket is próbáld ki idén húsvétkor:

Címlapról ajánljuk

„Leszámolhatnánk-e azzal, hogy a hortobágyi húsos palacsinta ciki?” – Interjú...

Nagyon sok irányból lehetne hozzá közelíteni, és mindegyik megérne akár egy önálló cikket is. Legyen szó a pályaívéről, a Bocuse d’Or-ról, a Michelin-csillagokról, Szulló Szabina a séfszakma minden fontos állomását megjárta. Mégsem ambicionálja, hogy állandóan szerepeljen, mint mondja, az ő terepe a konyha, ami pedig máig lázban tartja, az a főzés és maguk az ételek. A Nosaltynak adott nagyinterjújában beszélt többek között arról is, hogy mit csinálna a saját pályáján másképp, hogy mi az, amit már neki kell másképp csinálnia az új generáció tagjaival, és hogy min múlt az, hogy máig a nordic cuisine-től hangos a csúcsgasztronómia világa ahelyett, hogy a magyar csodáról beszélnénk.

Kormos Lili

További cikkek