Népszerű reggeli növelheti a rák esélyét

Ritka az olyan nő, aki legalább heti néhányszor nem tojást és kávét reggelizik – egy friss metaanalízis szerint azonban lehet, hogy kifejezetten rosszul teszik, mert megnövelhetik az esélyüket a harmadik leghalálosabb nőgyógyászati ráktípus kialakulására.

Iráni, brit és kanadai kutatók korábbi tanulmányokat néztek át azzal kapcsolatban, milyen ételek és italok növelik meg a különböző ráktípusok kialakulásának esélyét. A Journal of Ovarian Research tudományos folyóiratban megjelent kutatási eredmények szerint a kávé és a tojás a hajlamosító tényezők között van, ha a petefészekrákot nézzük – ez pedig a méhnyakrák és a méhdaganatok után a harmadik legveszélyesebb nőgyógyászati daganattípus.

Mint mindenből, tojásból és kávéból is csak mértékkel érdemes fogyasztani

Az eredmények azt is kimutatták, hogy sok esetben az ilyen ráktípus genetikai úton öröklődik – már nem maga a betegség, hanem az arra való hajlam. Ugyanígy hajlamosíthat a kórtörténetben az ösztrogén és progeszteron hormonterápia és a méheltávolítás. Egyes betegségek, mint például a cukorbetegség, az endometriózis és a policisztás petefészek-szindróma, valamint számos genetikai polimorfizmus jelentősen megnövelheti a petefészekrák előfordulását. Az elhízás, a túlsúly és a dohányzás sem segít a helyzeten.

A petefészekrákhoz kapcsolódó étrendi tényezők a kutatók szerint a kávé, a tojás, az alkohol és a zsír fogyasztása voltak, amelyek mindegyike „jelentősen növelheti a petefészekrák kockázatát”.

Ez persze nem azt jelenti, hogy mindenki, aki ilyesmit eszik, petefészekráktól fog szenvedni, hanem azt, hogy ha túl sokat fogyasztunk belőlük, megnőhet az esély ennek kialakulására – nem kell elhagyni a népszerű reggelit, de érdemes nem minden egyes nap fogyasztani, és a mennyiséget is csökkenteni.

Forrásunk volt.


Ezeket is olvasd el!

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...