A legcsodásabb bajnokok reggelije – Így lepd meg édesanyád a legfinomabb falatokkal

Az édesanyák mindig a legjobbat érdemlik, május első vasárnapján pedig mivel is ünnepelhetnénk meg őket, ha nem egy szívből jövő, gondosan elkészített reggelivel? (x)

Tavaszi ünnepségeik során már az ókori görögök is tisztelegtek az istenek anyja, Rhea, és a földi halandók édesanyjai előtt. Az anyák vasárnapja már az 1600-as években is fontos keresztény ünnepnek számított a húsvéti időszakban. Nagyböjt közepén még a szolgálók is szabadnapot kaptak, hogy hazamehessenek anyagyülekezetükhöz, vagyis ahol megkeresztelték őket, és egyúttal meglátogathassák szüleiket, kiváltképpen édesanyjukat.

Az anyák napja azóta világméretű ünneppé nőtte ki magát, gyerekként és felnőttként pedig egyaránt fontos, hogy az évnek ezen a napján királynőkhöz méltó figyelmet kapjanak azok az nők, akiknek az életet köszönhetjük. Anya a legjobbat érdemli, mi pedig a legfinomabb, legmutatósabb falatokat hozzuk el nekik a vasárnapi reggelihez.

A legszínesebb alapanyagok újraformázva

Több szempontból is nagy szerencse, hogy ez az ünnep a tavasz legszebb időszakára esik, így ugyanis nemcsak jó eséllyel lesz szép idő, de a tavasznak köszönhetően a legszínesebb, legfrissebb és legfinomabb gyümölcsöket és zöldségeket tálalhatjuk az asztalon: retek, újhagyma, paprika, spárga, alma, egres vagy eper, számtalan lehetőségünk van édes és sós reggelik között válogatni.

Legyünk kezdők vagy profik a konyhában, a zöldségekből és gyümölcsökből könnyen mutatós formákat faraghatunk néhány perc alatt. A friss zöldségeket ne csak szeletekre vágd, egy kisebb késsel (csak óvatosan!) a keményebb, gömb alakú retket, céklát, almát középen vagdosd be cikkcakkosan, így végeredményében kis, virág formájú falatokat kapsz majd, amelyekkel csodásan díszítheted a tányért!

Ha inkább a biztonságra törekszel, akár egy zöldségszeletelő vagy egy hámozó is segíthet, hosszában szelt répával hidegtálakat, tojásos reggeliket díszíthetsz, ugyancsak hosszában meghámozott uborkával és apró, bogyós gyümölcsökkel pedig a reggeli ízesített víz is gusztusossá válik! A reggeli tálalásának csak a képzelet és a kézügyességed szabhat határt, egy jó vágó- vagy szeletelőeszközzel viszont még kezdőként is látványos eredményeket érhetsz el.

Sütésre adod a fejed?

Palacsinta, rántotta, tükörtojás – ha villás reggelit készítünk, azt ma reggel profik módjára kell megcsinálnunk! Sütés előtt minden alapanyagot készítsünk elő, a zöldségeket, gyümölcsöket, felvágottakat vágjuk fel, tegyük külön tálkákba, legyen kéznél a zsiradék és az ízesítőszerek is, ne akkor kelljen őket előkeresni, amikor az étel már a forró edényben sül.

Az alapvetően nedves alapanyagokat, illetve a tejet, tojást, lisztet tartalmazó ételeket azért érdemes tapadásmentes, kerámiabevonatú edényben elkészíteni, mert így az aljuk nem ragad a sütőfelület felszínéhez, és egészen biztosan nem kozmál oda az étel.

Menjünk biztosra, a sütést igénylő falatokat inkább lassan, közepes tűzön kezdjük el sütni, a tökéletes reggeli érdekében pedig lehetőleg ne kezdjünk el mással is foglalkozni ez alatt az idő alatt.

Teremts éttermi hangulatot!

Egy tavaszi napsütésben elköltött reggelinél kevés felemelőbb dolog van a világon. Vegyük elő a mai napra a legszebb étkészletünket, a változatos fogásokhoz készítsünk elő nyugodtan több kanalat, kést és villát úgy, ahogy az éttermekben vagy a filmekben láttuk, kívülre kerüljenek az első fogáshoz szükséges evőeszközök, belülre pedig az a fogás, amit utoljára tálalunk.

A friss tea vagy kávé mellé akár helyben facsart narancslével vagy smoothie-val is készülhetünk, ez már a fogadtatás alkalmával is az asztalon lehet, csak úgy, mint a frissen leszeletelt kenyér és az előételként tálalt sajttál vagy saláta. Egy jó étterem asztalait mindig díszíti valamilyen diszkrét méretű növény: cserepes vagy frissen vágott virág egyszerre lehet dísz és ajándék is, sokak még a kertben is találhatnak ilyenkor néhány szál nárciszt, rózsát vagy az anyák napja legszebb tavaszi virágát, az orgonát. Ha a tálalás és az asztaldíszítés megvan, már csak egy dolgunk lesz: gondoskodni róla, hogy anyának semmi dolga ne legyen, a mai napot neki csak élveznie szabad, segíteni az asztal leszedésében vagy a mosogatásban most nem az ő dolga.

Anyák napja csak egyszer van egy évben, ünnepelni viszont az év bármelyik napján lehet és kell is az édesanyákat! Legyen szó reggeliről, ebédről vagy vacsoráról, a közös étkezések csak közelebb hozhatnak egymáshoz, jó alapanyagokkal és konyhai eszközökkel pedig garantált a siker.

Keress még több konyhai praktikát a Konyha - Vágod? rovatunkban!

Hozzászólások

Címlapról ajánljuk

További cikkek