Puncs, bólé, krampampuli

Parampampoli, carampampoli, krambambuli, vagyis krampampuli. Nem nyelvtörőjáték, hanem szilveszterek kedvelt – kissé elfeledett –, látványosan elkészíthető itala.

{ CKÉP = 7393, 4 }

Még többszilveszteri ételésital recept!

Az Ínyesmester szakácskönyve 1932-es kiadásában égetett puncsként szerepel, de a bólék közé – igaz, „ütősebb” fajta – is sorolják. Mindegy, minek nevezzük, a lényeg, hogy legyen kéznél narancshéj,citromkarika, szegfűszeg, füge, mazsola, akár datolya és vanília, egy-két üvegnyi bor, néhány deci jó minőségű erős rum, és a régi receptek szerint cukorsüveg (újra kapható a süveg formára préselt cukor), de kockacukor-halom is megteszi.

Elkészíthetjük edényben vagy tűzálló tálban – ez utóbbiban jobban mutat –, a lényeg, hogy valamilyen rácsot rá tudjunk helyezni (újra kaphatók a készítéséhez való eszközök, de a zsír kifröccsenését megakadályozó rács is használható).

Felfőzzük a bort a gyümölcsökkel, fűszerekkel, rátesszük a rácsot, arra helyezzük a rummal meglocsolt süvegcukrot (kockacukrot) és meggyújtjuk. Hogy ne aludjon ki, óvatosan pótoljuk a rumot, egészen addig, amíg a karamellizált cukor mind bele nem csöpög a borba. Lehet pohárba tölteni, az adagokba gyümölcsöket is tegyünk.

Ha készítése közben hangulatvilágítást csinálunk, biztos, hogy a szilveszteri buli emlékezetes élménye marad, és miközben a lángokba révedünk, keresve sem találnánk kiválóbb alkalmat az új évi fogadalmakra.

Még több szilveszteri étel és ital recept!

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Mélyszegénységben élő romák által termelt kovászos uborka kerül ebbe a...

A Kiútprogram és a budapesti Babka Deli együttműködéséből született első kovászos uborka, amely a program őstermelőinek uborkájából készült, és amely az észak-kelet magyarországi roma családoknak segít, hogy uborkatermelővé váljanak. Az ő uborkájukból készül a Deli házi kovászos uborkája, amely felkerül a Babka Deli állandó nyári kínálatába, valamint étlapjára is.