Puncs, bólé, krampampuli

Parampampoli, carampampoli, krambambuli, vagyis krampampuli. Nem nyelvtörőjáték, hanem szilveszterek kedvelt – kissé elfeledett –, látványosan elkészíthető itala.

{ CKÉP = 7393, 4 }

Még többszilveszteri ételésital recept!

Az Ínyesmester szakácskönyve 1932-es kiadásában égetett puncsként szerepel, de a bólék közé – igaz, „ütősebb” fajta – is sorolják. Mindegy, minek nevezzük, a lényeg, hogy legyen kéznél narancshéj,citromkarika, szegfűszeg, füge, mazsola, akár datolya és vanília, egy-két üvegnyi bor, néhány deci jó minőségű erős rum, és a régi receptek szerint cukorsüveg (újra kapható a süveg formára préselt cukor), de kockacukor-halom is megteszi.

Elkészíthetjük edényben vagy tűzálló tálban – ez utóbbiban jobban mutat –, a lényeg, hogy valamilyen rácsot rá tudjunk helyezni (újra kaphatók a készítéséhez való eszközök, de a zsír kifröccsenését megakadályozó rács is használható).

Felfőzzük a bort a gyümölcsökkel, fűszerekkel, rátesszük a rácsot, arra helyezzük a rummal meglocsolt süvegcukrot (kockacukrot) és meggyújtjuk. Hogy ne aludjon ki, óvatosan pótoljuk a rumot, egészen addig, amíg a karamellizált cukor mind bele nem csöpög a borba. Lehet pohárba tölteni, az adagokba gyümölcsöket is tegyünk.

Ha készítése közben hangulatvilágítást csinálunk, biztos, hogy a szilveszteri buli emlékezetes élménye marad, és miközben a lángokba révedünk, keresve sem találnánk kiválóbb alkalmat az új évi fogadalmakra.

Még több szilveszteri étel és ital recept!

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...