Puncs, bólé, krampampuli

Parampampoli, carampampoli, krambambuli, vagyis krampampuli. Nem nyelvtörőjáték, hanem szilveszterek kedvelt – kissé elfeledett –, látványosan elkészíthető itala.

{ CKÉP = 7393, 4 }

Még többszilveszteri ételésital recept!

Az Ínyesmester szakácskönyve 1932-es kiadásában égetett puncsként szerepel, de a bólék közé – igaz, „ütősebb” fajta – is sorolják. Mindegy, minek nevezzük, a lényeg, hogy legyen kéznél narancshéj,citromkarika, szegfűszeg, füge, mazsola, akár datolya és vanília, egy-két üvegnyi bor, néhány deci jó minőségű erős rum, és a régi receptek szerint cukorsüveg (újra kapható a süveg formára préselt cukor), de kockacukor-halom is megteszi.

Elkészíthetjük edényben vagy tűzálló tálban – ez utóbbiban jobban mutat –, a lényeg, hogy valamilyen rácsot rá tudjunk helyezni (újra kaphatók a készítéséhez való eszközök, de a zsír kifröccsenését megakadályozó rács is használható).

Felfőzzük a bort a gyümölcsökkel, fűszerekkel, rátesszük a rácsot, arra helyezzük a rummal meglocsolt süvegcukrot (kockacukrot) és meggyújtjuk. Hogy ne aludjon ki, óvatosan pótoljuk a rumot, egészen addig, amíg a karamellizált cukor mind bele nem csöpög a borba. Lehet pohárba tölteni, az adagokba gyümölcsöket is tegyünk.

Ha készítése közben hangulatvilágítást csinálunk, biztos, hogy a szilveszteri buli emlékezetes élménye marad, és miközben a lángokba révedünk, keresve sem találnánk kiválóbb alkalmat az új évi fogadalmakra.

Még több szilveszteri étel és ital recept!

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...