Tudod, melyik az egyik legsoványabb húsféle? Most eláruljuk!

Talán nem is gondoltad volna, de a pulykahús az egyik legsoványabb húsfajta, hiszen a zsírtartalma az egy százalékot sem éri el. Ezért nem csoda, hogy sok fogyókúrás recept úgy kezdődik: vegyél egy szelet pulykamellet. Hiszen a pulykahús emellett ízletes és fehérjében gazdag, vagyis tökéletesen beilleszthető a legtöbb diétába.

Amit csak a pulyka tud

Lehet, hogy meg fogsz lepődni: a pulyka az egyetlen olyan állat, aminek van vörös és fehér húsa is, így mindkét húsféle előnyeit megtalálhatod benne. Rengeteg jó tulajdonsága mellett azt is meg kell említeni, hogy a pulykahús igen sokféleképpen feldolgozható: még bacont is készítenek belőle! Ez a szalonnafajta kinézetében, ízében és felhasználásában is remek alternatívája a sertésből készült változatnak, ráadásul egészségesebb zsírsavakat tartalmaz.

Tudod, melyik az egyik legsoványabb húsféle? Most eláruljuk!

És még egy jó hír

Semmivel sem nehezebb vele dolgozni, mint a hagyományos baconnel, a különbséget viszont a szervezetünk meg fogja hálálni. 

A pulykahúst természetesen gyerekek is fogyaszthatják, ugyanis hipoallergén.

Segíti az anyagcsere-folyamatokat

A pulykahúsban számos hasznos, a szervezet metabolikus folyamatainak normalizálásához szükséges vitamin, ásványi anyag, nyomelem található: B-vitaminok, illetve az ereket erősítő K-vitamin, magnézium, kálcium, foszfor, kálium.

Pulykás finomságok:

Fontos a csontok és ízületek egészségéhez

A pulykahúsban ugyanolyan sok foszfor van, mint a halakban, tehát jóval többet tartalmaz, mint más húsok. A foszfor pedig elengedhetetlen többek közt a csontok építéséhez és az egészséges ízületekhez.

A foszfor további feladatai a szervezetben

  • Nagy a jelentősége a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében, valamint az energia tárolásában.
  • Szerepet játszik az idegrendszer számos funkciójában, szükséges az izmok egészséges működéséhez.
  • Enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat, és csökkenti a cukorbetegek fáradtságérzetét. A foszfor segít egészségesen tartani a fogínyt is.
  • Szerepe van a B1-, B6-vitaminok képződésében, illetve hasznos a B3-vitamin-készletünk feltöltésében is.

Próbáld ki minél több módon elkészítve, hiszen amellett, hogy egészséges és különösen zsírszegény, fehér és vörös húsából szinte bármilyen húsétel könnyen elkészíthető.

Receptötlet:

Parmezános pulykamellfilé tejszínes tagliatelle tésztával

Hozzávalók: (2 főre)

  • 450 g pulykamellfilé
  • 1 db tojás
  • zsemlemorzsa
  • 50 dkg parmezán
  • 500 g tagliatelle tészta / cukkini spagetti
  • 500 ml tejszín / növényi tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • tej / növényi tej
  • 10 szem koktélparadicsom
  • 10 friss bazsalikom levél
  • petrezselyem
  • 1 ek só
  • 1 tk bors
  • olívaolaj

Elkészítés:

A pulykamellet felvágjuk nagyjából fél centiméter vastag szeletekre, és mindkét oldalát sózzuk borsozzuk, majd belemártjuk a fokhagymás tejbe. Ezután a húsokat beleforgatjuk a felvert tojásba, majd a parmezánnal kevert zsemlemorzsába. Egy sütőpapírral bélelt sütőtálba fektetjük a pulykamelleket, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, ezután mehet is a sütőbe.

Még több pulyka:

A tésztát forrásban lévő sós vízben megfőzzük. Amíg készül, addig felvágjuk a koktélparadicsomokat és a fokhagymát, majd beledobjuk egy olívaolajos serpenyőbe, rászórunk némi bazsalikomot, ezt követően felöntjük tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk, és ha felforrt, beletesszük a tésztát, összekeverjük, levesszük a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni. Végül mellétesszük az elkészült, csíkokra vágott pulykamelleket, és friss petrezselyemmel meghintve tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

Tipp: a tagliatelle tészta helyett készíts cukkinispagettit egy zöldségspirálozó segítségével, amit egy kis olívaolajon 2-3 perc alatt puhíts meg. Így egy könnyebb köretet kapsz.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...