Tudod, melyik az egyik legsoványabb húsféle? Most eláruljuk!

Talán nem is gondoltad volna, de a pulykahús az egyik legsoványabb húsfajta, hiszen a zsírtartalma az egy százalékot sem éri el. Ezért nem csoda, hogy sok fogyókúrás recept úgy kezdődik: vegyél egy szelet pulykamellet. Hiszen a pulykahús emellett ízletes és fehérjében gazdag, vagyis tökéletesen beilleszthető a legtöbb diétába.

Amit csak a pulyka tud

Lehet, hogy meg fogsz lepődni: a pulyka az egyetlen olyan állat, aminek van vörös és fehér húsa is, így mindkét húsféle előnyeit megtalálhatod benne. Rengeteg jó tulajdonsága mellett azt is meg kell említeni, hogy a pulykahús igen sokféleképpen feldolgozható: még bacont is készítenek belőle! Ez a szalonnafajta kinézetében, ízében és felhasználásában is remek alternatívája a sertésből készült változatnak, ráadásul egészségesebb zsírsavakat tartalmaz.

Tudod, melyik az egyik legsoványabb húsféle? Most eláruljuk!

És még egy jó hír

Semmivel sem nehezebb vele dolgozni, mint a hagyományos baconnel, a különbséget viszont a szervezetünk meg fogja hálálni. 

A pulykahúst természetesen gyerekek is fogyaszthatják, ugyanis hipoallergén.

Segíti az anyagcsere-folyamatokat

A pulykahúsban számos hasznos, a szervezet metabolikus folyamatainak normalizálásához szükséges vitamin, ásványi anyag, nyomelem található: B-vitaminok, illetve az ereket erősítő K-vitamin, magnézium, kálcium, foszfor, kálium.

Pulykás finomságok:

Fontos a csontok és ízületek egészségéhez

A pulykahúsban ugyanolyan sok foszfor van, mint a halakban, tehát jóval többet tartalmaz, mint más húsok. A foszfor pedig elengedhetetlen többek közt a csontok építéséhez és az egészséges ízületekhez.

A foszfor további feladatai a szervezetben

  • Nagy a jelentősége a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében, valamint az energia tárolásában.
  • Szerepet játszik az idegrendszer számos funkciójában, szükséges az izmok egészséges működéséhez.
  • Enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat, és csökkenti a cukorbetegek fáradtságérzetét. A foszfor segít egészségesen tartani a fogínyt is.
  • Szerepe van a B1-, B6-vitaminok képződésében, illetve hasznos a B3-vitamin-készletünk feltöltésében is.

Próbáld ki minél több módon elkészítve, hiszen amellett, hogy egészséges és különösen zsírszegény, fehér és vörös húsából szinte bármilyen húsétel könnyen elkészíthető.

Receptötlet:

Parmezános pulykamellfilé tejszínes tagliatelle tésztával

Hozzávalók: (2 főre)

  • 450 g pulykamellfilé
  • 1 db tojás
  • zsemlemorzsa
  • 50 dkg parmezán
  • 500 g tagliatelle tészta / cukkini spagetti
  • 500 ml tejszín / növényi tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • tej / növényi tej
  • 10 szem koktélparadicsom
  • 10 friss bazsalikom levél
  • petrezselyem
  • 1 ek só
  • 1 tk bors
  • olívaolaj

Elkészítés:

A pulykamellet felvágjuk nagyjából fél centiméter vastag szeletekre, és mindkét oldalát sózzuk borsozzuk, majd belemártjuk a fokhagymás tejbe. Ezután a húsokat beleforgatjuk a felvert tojásba, majd a parmezánnal kevert zsemlemorzsába. Egy sütőpapírral bélelt sütőtálba fektetjük a pulykamelleket, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, ezután mehet is a sütőbe.

Még több pulyka:

A tésztát forrásban lévő sós vízben megfőzzük. Amíg készül, addig felvágjuk a koktélparadicsomokat és a fokhagymát, majd beledobjuk egy olívaolajos serpenyőbe, rászórunk némi bazsalikomot, ezt követően felöntjük tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk, és ha felforrt, beletesszük a tésztát, összekeverjük, levesszük a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni. Végül mellétesszük az elkészült, csíkokra vágott pulykamelleket, és friss petrezselyemmel meghintve tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

Tipp: a tagliatelle tészta helyett készíts cukkinispagettit egy zöldségspirálozó segítségével, amit egy kis olívaolajon 2-3 perc alatt puhíts meg. Így egy könnyebb köretet kapsz.

Címlapról ajánljuk

További cikkek