Tudod, melyik az egyik legsoványabb húsféle? Most eláruljuk!

Talán nem is gondoltad volna, de a pulykahús az egyik legsoványabb húsfajta, hiszen a zsírtartalma az egy százalékot sem éri el. Ezért nem csoda, hogy sok fogyókúrás recept úgy kezdődik: vegyél egy szelet pulykamellet. Hiszen a pulykahús emellett ízletes és fehérjében gazdag, vagyis tökéletesen beilleszthető a legtöbb diétába.

Amit csak a pulyka tud

Lehet, hogy meg fogsz lepődni: a pulyka az egyetlen olyan állat, aminek van vörös és fehér húsa is, így mindkét húsféle előnyeit megtalálhatod benne. Rengeteg jó tulajdonsága mellett azt is meg kell említeni, hogy a pulykahús igen sokféleképpen feldolgozható: még bacont is készítenek belőle! Ez a szalonnafajta kinézetében, ízében és felhasználásában is remek alternatívája a sertésből készült változatnak, ráadásul egészségesebb zsírsavakat tartalmaz.

Tudod, melyik az egyik legsoványabb húsféle? Most eláruljuk!

És még egy jó hír

Semmivel sem nehezebb vele dolgozni, mint a hagyományos baconnel, a különbséget viszont a szervezetünk meg fogja hálálni. 

A pulykahúst természetesen gyerekek is fogyaszthatják, ugyanis hipoallergén.

Segíti az anyagcsere-folyamatokat

A pulykahúsban számos hasznos, a szervezet metabolikus folyamatainak normalizálásához szükséges vitamin, ásványi anyag, nyomelem található: B-vitaminok, illetve az ereket erősítő K-vitamin, magnézium, kálcium, foszfor, kálium.

Pulykás finomságok:

Fontos a csontok és ízületek egészségéhez

A pulykahúsban ugyanolyan sok foszfor van, mint a halakban, tehát jóval többet tartalmaz, mint más húsok. A foszfor pedig elengedhetetlen többek közt a csontok építéséhez és az egészséges ízületekhez.

A foszfor további feladatai a szervezetben

  • Nagy a jelentősége a fehérje-, zsír- és szénhidrát-anyagcserében, valamint az energia tárolásában.
  • Szerepet játszik az idegrendszer számos funkciójában, szükséges az izmok egészséges működéséhez.
  • Enyhíti az ízületi gyulladás okozta fájdalmakat, és csökkenti a cukorbetegek fáradtságérzetét. A foszfor segít egészségesen tartani a fogínyt is.
  • Szerepe van a B1-, B6-vitaminok képződésében, illetve hasznos a B3-vitamin-készletünk feltöltésében is.

Próbáld ki minél több módon elkészítve, hiszen amellett, hogy egészséges és különösen zsírszegény, fehér és vörös húsából szinte bármilyen húsétel könnyen elkészíthető.

Receptötlet:

Parmezános pulykamellfilé tejszínes tagliatelle tésztával

Hozzávalók: (2 főre)

  • 450 g pulykamellfilé
  • 1 db tojás
  • zsemlemorzsa
  • 50 dkg parmezán
  • 500 g tagliatelle tészta / cukkini spagetti
  • 500 ml tejszín / növényi tejszín
  • 2 gerezd fokhagyma
  • tej / növényi tej
  • 10 szem koktélparadicsom
  • 10 friss bazsalikom levél
  • petrezselyem
  • 1 ek só
  • 1 tk bors
  • olívaolaj

Elkészítés:

A pulykamellet felvágjuk nagyjából fél centiméter vastag szeletekre, és mindkét oldalát sózzuk borsozzuk, majd belemártjuk a fokhagymás tejbe. Ezután a húsokat beleforgatjuk a felvert tojásba, majd a parmezánnal kevert zsemlemorzsába. Egy sütőpapírral bélelt sütőtálba fektetjük a pulykamelleket, kevés olívaolajjal meglocsoljuk, ezután mehet is a sütőbe.

Még több pulyka:

A tésztát forrásban lévő sós vízben megfőzzük. Amíg készül, addig felvágjuk a koktélparadicsomokat és a fokhagymát, majd beledobjuk egy olívaolajos serpenyőbe, rászórunk némi bazsalikomot, ezt követően felöntjük tejszínnel. Sózzuk, borsozzuk, és ha felforrt, beletesszük a tésztát, összekeverjük, levesszük a tűzről, és hagyjuk kissé kihűlni. Végül mellétesszük az elkészült, csíkokra vágott pulykamelleket, és friss petrezselyemmel meghintve tálaljuk. Jó étvágyat kívánunk!

Tipp: a tagliatelle tészta helyett készíts cukkinispagettit egy zöldségspirálozó segítségével, amit egy kis olívaolajon 2-3 perc alatt puhíts meg. Így egy könnyebb köretet kapsz.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!