Plusz kilók a babavárás alatt

„Jaj, de nagy a hasad!” „Milyen picike a pocakod!” Nem egyszer egymás után kapjuk meg mindkettőt, majd aggódunk, hogy túl keveset vagy túl sokat híztunk.

Beszéljünk súlygyarapodásról, és ne hízásról, hiszen a várandósság alatti testtömeg-növekedés nem egyenlő az anyuka zsírszöveteinek növekedésével. Azt se felejtsük el, hogy a külvilág számára látható has méretéből még senki sem vonhat le messzemenő következtetéseket. Lehet úgy is sokat gyarapodni a várandósság alatt - egyenletesen, mindenhová szedni magunkra - , hogy nincs kimondottan nagy pocakunk és fordítva. Vegyük sorra, mennyi minden növekszik bennünk a kilenc hónap alatt:

 • a baba súlya a terhesség végére 3-3,5 kg
 • a megnövekedett anyaméh ~1 kg
 • a méhlepény ~0,7 kg
 • a magzatburok és a magzatvíz ~0,8 kg
 • az anya vérmennyiségének növekedése ~1,2 kg
 • a folyadékvisszatartás ~1,4 kg
 • a mellek mirigyállományának növekedése ~0,5 kg.

Mindez összesen 8,5-9 kg. Amit ezen felül gyarapodunk, az jelentkezhet zsírlerakódásként.

A barátnőm csak 8 kg-t „hízott”, én viszont 25-öt! Melyikünk csinálta jól?

A várandósság alatti optimális súlygyarapodás mértéke is egyénre szabott, leginkább a várandósság kezdetén mért testsúly, és az ebből számított testtömegindex (BMI) befolyásolja. Nagyon leegyszerűsítve: egy sovány nőnek több, aki pedig testtömegtöbblettel rendelkezett már a várandósság kezdetén, annak kevesebb súlygyarapodás ajánlott. Történik mindez a várandósság szövődményeinek és a szülés alatti komplikációk csökkentése érdekében. (Ha már benne járunk a kismamaságban, és valami folytán nem emlékszünk pontosan, honnan is indultunk, keressük vissza a kiskönyvünkben - a védőnő minden bizonnyal rögzítette a kiindulási testsúlyunkat.)

Rám egy deka nem jött az első trimeszterben!

A várandósság első harmadát csak kevesen ússzák meg rosszullétek, hányinger nélkül. Nem ritka jelenség az első három hónapban a fogyás sem. A szülés felé közeledve előfordulhat vizesedés, ami szintén felfelé viszi a mérleg mutatóját. Ha egyik-napról a másikra nagyobb súlynövekedést tapasztalunk, feltétlenül forduljunk orvoshoz!

Az Amerikai Orvostudományi Intézet ajánlása

 • Normál testtömeggel indult várandósoknak - ha a várandósság kezdetén számított BMI 18,5 és 25 közötti, 11,5-16 kg gyarapodás javasolt a várandósság elejétől a végéig, ikerterhesség esetén pedig 17-25 kg. Számolhatjuk úgy is, hogy a második-harmadik harmadban hetente átlagosan 40 dkg plusz ajánlott.
 • Túlsúllyal indult várandósoknak - 25-ös BMI felett: 7-11,5 kg gyarapodás ajánlott a 9 hónap alatt, ikreseknek 14-23 kg. A második trimesztertől a várandósság végéig hetenkénti átlag 30 deka.
 • Elhízott várandósoknak – 30-as BMI felett: 5-9 kg súlygyarapodás javasolt a várandósság alatt, ikreket váró kismamáknak 11-19 kg. A növekedés megengedhető mértéke a második harmadtól átlagosan heti 20 deka. A testtömegtöbblet egyértelműen növeli a várandósság alatti és a szülés körüli komplikációkat. Ha csak a terhességi cukorbetegség és az anya testtömege közötti kapcsolatot nézzük, a kutatások szerint közel kétszeresére nő a terhességi cukorbetegség előfordulási aránya túlsúlyos kismamáknál, négyszeresére elhízottaknál, nyolcszorosára súlyosan elhízottaknál.
 • Sovány várandósoknak – 18,5-ös BMI érték alatt: 12,5-18 kg testtömeg-növekedés javasolt az egész várandósság alatt. A második trimesztertől kezdve ez heti 50 deka pluszt jelent. Több tanulmány is igazolta az alacsony testtömeg illetve a várandósság alatti alacsony anyai testtömeg-gyarapodás és az csecsemő alacsony születési testtömege közötti kapcsolatot. További összefüggés mutatható ki a koraszülések és az anya alacsony várandósság alatti testtömeg-gyarapodása között.

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Csodás húsvéti torták

Ha idén nemcsak aprósüteményeket szeretnél felszolgálni az ünnep alkalmával, akkor készíts egy csodálatos, elegáns tortát húsvétra!