Plusz kilók a babavárás alatt

„Jaj, de nagy a hasad!” „Milyen picike a pocakod!” Nem egyszer egymás után kapjuk meg mindkettőt, majd aggódunk, hogy túl keveset vagy túl sokat híztunk.

Beszéljünk súlygyarapodásról, és ne hízásról, hiszen a várandósság alatti testtömeg-növekedés nem egyenlő az anyuka zsírszöveteinek növekedésével. Azt se felejtsük el, hogy a külvilág számára látható has méretéből még senki sem vonhat le messzemenő következtetéseket. Lehet úgy is sokat gyarapodni a várandósság alatt - egyenletesen, mindenhová szedni magunkra - , hogy nincs kimondottan nagy pocakunk és fordítva. Vegyük sorra, mennyi minden növekszik bennünk a kilenc hónap alatt:

 • a baba súlya a terhesség végére 3-3,5 kg
 • a megnövekedett anyaméh ~1 kg
 • a méhlepény ~0,7 kg
 • a magzatburok és a magzatvíz ~0,8 kg
 • az anya vérmennyiségének növekedése ~1,2 kg
 • a folyadékvisszatartás ~1,4 kg
 • a mellek mirigyállományának növekedése ~0,5 kg.

Mindez összesen 8,5-9 kg. Amit ezen felül gyarapodunk, az jelentkezhet zsírlerakódásként.

A barátnőm csak 8 kg-t „hízott”, én viszont 25-öt! Melyikünk csinálta jól?

A várandósság alatti optimális súlygyarapodás mértéke is egyénre szabott, leginkább a várandósság kezdetén mért testsúly, és az ebből számított testtömegindex (BMI) befolyásolja. Nagyon leegyszerűsítve: egy sovány nőnek több, aki pedig testtömegtöbblettel rendelkezett már a várandósság kezdetén, annak kevesebb súlygyarapodás ajánlott. Történik mindez a várandósság szövődményeinek és a szülés alatti komplikációk csökkentése érdekében. (Ha már benne járunk a kismamaságban, és valami folytán nem emlékszünk pontosan, honnan is indultunk, keressük vissza a kiskönyvünkben - a védőnő minden bizonnyal rögzítette a kiindulási testsúlyunkat.)

Rám egy deka nem jött az első trimeszterben!

A várandósság első harmadát csak kevesen ússzák meg rosszullétek, hányinger nélkül. Nem ritka jelenség az első három hónapban a fogyás sem. A szülés felé közeledve előfordulhat vizesedés, ami szintén felfelé viszi a mérleg mutatóját. Ha egyik-napról a másikra nagyobb súlynövekedést tapasztalunk, feltétlenül forduljunk orvoshoz!

Az Amerikai Orvostudományi Intézet ajánlása

 • Normál testtömeggel indult várandósoknak - ha a várandósság kezdetén számított BMI 18,5 és 25 közötti, 11,5-16 kg gyarapodás javasolt a várandósság elejétől a végéig, ikerterhesség esetén pedig 17-25 kg. Számolhatjuk úgy is, hogy a második-harmadik harmadban hetente átlagosan 40 dkg plusz ajánlott.
 • Túlsúllyal indult várandósoknak - 25-ös BMI felett: 7-11,5 kg gyarapodás ajánlott a 9 hónap alatt, ikreseknek 14-23 kg. A második trimesztertől a várandósság végéig hetenkénti átlag 30 deka.
 • Elhízott várandósoknak – 30-as BMI felett: 5-9 kg súlygyarapodás javasolt a várandósság alatt, ikreket váró kismamáknak 11-19 kg. A növekedés megengedhető mértéke a második harmadtól átlagosan heti 20 deka. A testtömegtöbblet egyértelműen növeli a várandósság alatti és a szülés körüli komplikációkat. Ha csak a terhességi cukorbetegség és az anya testtömege közötti kapcsolatot nézzük, a kutatások szerint közel kétszeresére nő a terhességi cukorbetegség előfordulási aránya túlsúlyos kismamáknál, négyszeresére elhízottaknál, nyolcszorosára súlyosan elhízottaknál.
 • Sovány várandósoknak – 18,5-ös BMI érték alatt: 12,5-18 kg testtömeg-növekedés javasolt az egész várandósság alatt. A második trimesztertől kezdve ez heti 50 deka pluszt jelent. Több tanulmány is igazolta az alacsony testtömeg illetve a várandósság alatti alacsony anyai testtömeg-gyarapodás és az csecsemő alacsony születési testtömege közötti kapcsolatot. További összefüggés mutatható ki a koraszülések és az anya alacsony várandósság alatti testtömeg-gyarapodása között.

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

11 húsleves-variáció, ami anyu és nagyi főztjére emlékeztet

Gőzölgő-aranyló húsleves, melybe annyi sárgarépa, zeller, fehérrépa, karalábé, cérnametélt és főtt hús kerül, amennyi nagyi merőkanalába belefér. Te milyen hússal szereted? Kerül bele nálatok gyömbér? Esetleg citrom? Próbálj ki különféle variációkat, és gubózz be egy tál isteni húslevessel, mert annál jobb nincs is!

Nosalty

„Anélkül, hogy kritizálnám a szakmát, kijelenthetem, hogy a magyar cukrászatban...

Azt tartja, mindegy, hogy otthon sütünk-főzünk, vagy elmegyünk valahová, a lényeg a minőség, abból nem szabad engedni, már csak azért sem, mert a vendég észreveszi, ha becsapják, és akkor nem jön többet, szkeptikussá válik. Még mindig Párizst tartja a gasztronómia központjának, a díjakról pedig azt tartja: jó, ha vannak, de az ő életük a hétköznapokról és a nap mint nap betérő vendégekről szól, ezek alapozzák meg az ünnepi pillanatokat. Mihályi László cukrászmesterrel beszélgettünk.

KormosLili

További cikkek