A nápolyi pizza az új kézműves hamburger, ez nem vitás. A közelmúltban jócskán ki lettünk okosítva a nápolyipizza-készítés szigorú alapanyag-használati és sütési szabályait illetően. Ma már nem kínai – csak olasz –, ha San Marzano paradicsomról és D.O.P. minősítésű pizzafeltétekről egy 60-90 másodperces sütési időkről van szó.
A nápolyi mellett továbbra is komoly rajongóbázisa van a klasszikus, vékonytésztás (rómainak is nevezett) pizzáknak, amiket érdemes az olasz konyha iránt elkötelezett trattoriákban fogyasztanunk. De hová menjünk, ha egy kis változatosságra, de mégiscsak az imádott vágyunk?
- 2014 óta Budapest szolgálatában: Pizzica
Két dél-olasz fivér hozta be a város vérkeringésébe az első olyan al taglio pizzát, ami valóban elsősorban olasz alapanyagokkal dolgozik. A tepsiben sült, szögletes formára vágott pizzaszeletek vastagabb, de levegős alappal készülnek, a klasszikus olasz pizzáknál kicsit kenyérszerűbb tésztával. A többi pizzastílusnál gazdagabb feltétek jellemzik az Olaszországban ollóval vágott al tagliót, az ínyenc alapanyagok egy része pedig sütés után kerül a pizzaszeletekre. Ma már több helyen ehetünk ilyen pizzát, de jár a tisztelet a Pizzicának.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/h1/gC/rsj2lqJTnjGatuL62BADbYAtypNeAu6zW6a5L1Z7.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=23750a3d9f0d73dff2de2b4261c7f5ea)
Budapest VI. kerület, Nagymező u. 21.
- Bevallalnátok a 2,25 kilósat? Chicagói deep dish pizza az i55-ben
2018-ban nyílt meg egy egykori ír pub helyén az i55. Az Amerikát észak-dél irányban átszelő, legendás autóútról elnevezett BBQ étteremben mindent kínálnak, amit a texmex konyha elbír. Ha nem csábulunk el a steakeknek, burgereknek, nachos tálaknak, kétféle pizzát is kóstolhatunk itt – bár a kóstolgatás nem a jó szó az itteni méretekre. A New York pizzák között is olyan tételek szerepelnek, mint a pulled pork vagy a chilis bab feltétűek, a chicagói deep dish pizza pedig egy önálló stílus.
A serpenyős deep dish pizzák piteszerűen magas szélűek, sok-sok nyúlós sajttal, az i55-ben pedig kétféle méretben kérhetők. A normál méretű elég két-három emberre, és 1,4 kilogrammot nyom. Az extra méret 2,25 kilós, és három-négy személynek ajánlják. Mi inkább többnek!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/qs/Mu/JqVkkGJ9Snlr3ypiIXwW7jb5EZU0Og5F1nh4BVUC.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=b85792013ab22510e460c3acc8e5b9f5)
Budapest V. kerület, Alkotmány u. 20.
- Sajben Csaba megismertette itthon a cannotto pizzát: Hétköznapok.
Sajben Csaba séf a budafoki Duna-parton több nyáron át sikerre vitt DP BBQ után bejelentkezett a kerületben egy állandó, fedettpályás hellyel is. A Hétköznapok. bátran mert különutas lenni: Buda egyik külkerületében álltak elő egy itthon ismeretlen pizzastílussal: a canotto pizzával. Ez a nápolyi pizza továbbgondolása, hosszan érlelt tésztával és a nápolyinál még szélesebb, leopárdbőrösen pöttyös karimával, gourmet feltétekkel. A canottónak lett azóta más képviselője is a fővárosban, de a fine dining séfként megismert Sajben Csaba azóta emelt a téten, és várakozáson felül izgalmas vegetáriánus ételekkel fejelte meg a Hétköznapok. kínálatát. Megéri a budafoki kitérőt!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/O2/vz/r3HAIxTe8YT5TW2g6Z2d4lSWZexORWYEnt6D4tKf.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=b198bb9931f1aa319d9c8e90d0474ffc)
Budapest XXII. kerület, Jókai Mór u. 38.
- Gluténmentes kimaxolva: Dolce Far Niente
A fagyizók sikere után olasz éttermek következtek a Fragola csapatától. Bár az olasz konyha nem a gluténkerüléséről híres, a fragolások nemhogy mentőövet dobtak a gluténmentesen táplálkozóknak, hanem a legnagyobb kényeztetésben részesítik őket.
Pasaréten nyitották meg az édes semmittevéshez címzett éttermüket, ahol egy olasz étterem teljes kínálatát élvezhetjük – gluténmentes verzióban. A pizzákon kívül teljes pastakollekcióval várnak, és a desszerteket is kérhetjük gluténmentesen.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/sU/vQ/XDbTRae5NqxvgjUchwyk15jObYQyaqvRRVz7dWRS.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=0a1b5cf5b15df3a6dbe85c659bf1c386)
Budapest II. kerület, Csévi u. 7.
- További gluténmentes pizzázók:
La Cipolla gluténmentes olasz pizza – Budapest XIII. kerület, Dózsa György út 14.
Etna Pizza – Budapest VII. kerület, Kertész u. 48.
Szerző: Haranghy Orsolya
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/xT/EU/0f5Zw3j7xbKzjWEGpf8DnNz1NkyMiGLgcKJ4unSq.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=e8b004f10b2b28ff0348d95453600615)
Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!
Étteremajánlóban nincs hiány nálunk: