A 6 legtutibb pizzázó Pesten, ahol nem csak nápolyi pizza vár

Az utóbbi években letarolta a hazai street food szcénát a nápolyi pizza őrület. Az új kézműves hamburger a nápolyi lett, de eközben persze más pizzatípusoknak is terem babér. Olyan pizzázókat ajánlunk, ahol különleges stílusokban készülnek a nem is mindig korong alakú pizzák!

A nápolyi pizza az új kézműves hamburger, ez nem vitás. A közelmúltban jócskán ki lettünk okosítva a nápolyipizza-készítés szigorú alapanyag-használati és sütési szabályait illetően. Ma már nem kínai – csak olasz –, ha San Marzano paradicsomról és D.O.P. minősítésű pizzafeltétekről egy 60-90 másodperces sütési időkről van szó. 

A nápolyi mellett továbbra is komoly rajongóbázisa van a klasszikus, vékonytésztás (rómainak is nevezett) pizzáknak, amiket érdemes az olasz konyha iránt elkötelezett trattoriákban fogyasztanunk. De hová menjünk, ha egy kis változatosságra, de mégiscsak az imádott vágyunk? 

  • 2014 óta Budapest szolgálatában: Pizzica 

Két dél-olasz fivér hozta be a város vérkeringésébe az első olyan al taglio pizzát, ami valóban elsősorban olasz alapanyagokkal dolgozik. A tepsiben sült, szögletes formára vágott pizzaszeletek vastagabb, de levegős alappal készülnek, a klasszikus olasz pizzáknál kicsit kenyérszerűbb tésztával. A többi pizzastílusnál gazdagabb feltétek jellemzik az Olaszországban ollóval vágott al tagliót, az ínyenc alapanyagok egy része pedig sütés után kerül a pizzaszeletekre. Ma már több helyen ehetünk ilyen pizzát, de jár a tisztelet a Pizzicának. 

Pizzica / forrás

Pizzica 

Budapest VI. kerület, Nagymező u. 21.  

  • Bevallalnátok a 2,25 kilósat? Chicagói deep dish pizza az i55-ben 

2018-ban nyílt meg egy egykori ír pub helyén az i55. Az Amerikát észak-dél irányban átszelő, legendás autóútról elnevezett BBQ étteremben mindent kínálnak, amit a texmex konyha elbír. Ha nem csábulunk el a steakeknek, burgereknek, nachos tálaknak, kétféle pizzát is kóstolhatunk itt – bár a kóstolgatás nem a jó szó az itteni méretekre. A New York pizzák között is olyan tételek szerepelnek, mint a pulled pork vagy a chilis bab feltétűek, a chicagói deep dish pizza pedig egy önálló stílus. 

A serpenyős deep dish pizzák piteszerűen magas szélűek, sok-sok nyúlós sajttal, az i55-ben pedig kétféle méretben kérhetők. A normál méretű elég két-három emberre, és 1,4 kilogrammot nyom. Az extra méret 2,25 kilós, és három-négy személynek ajánlják. Mi inkább többnek! 

i55 / forrás

i55 American Bar & Restaurant 

Budapest V. kerület, Alkotmány u. 20. 

  • Sajben Csaba megismertette itthon a cannotto pizzát: Hétköznapok. 

Sajben Csaba séf a budafoki Duna-parton több nyáron át sikerre vitt DP BBQ után bejelentkezett a kerületben egy állandó, fedettpályás hellyel is. A Hétköznapok. bátran mert különutas lenni: Buda egyik külkerületében álltak elő egy itthon ismeretlen pizzastílussal: a canotto pizzával. Ez a nápolyi pizza továbbgondolása, hosszan érlelt tésztával és a nápolyinál még szélesebb, leopárdbőrösen pöttyös karimával, gourmet feltétekkel. A canottónak lett azóta más képviselője is a fővárosban, de a fine dining séfként megismert Sajben Csaba azóta emelt a téten, és várakozáson felül izgalmas vegetáriánus ételekkel fejelte meg a Hétköznapok. kínálatát. Megéri a budafoki kitérőt! 

Hétköznapok. / forrás

Hétköznapok. 

Budapest XXII. kerület, Jókai Mór u. 38. 

  • Gluténmentes kimaxolva: Dolce Far Niente 

A fagyizók sikere után olasz éttermek következtek a Fragola csapatától. Bár az olasz konyha nem a gluténkerüléséről híres, a fragolások nemhogy mentőövet dobtak a gluténmentesen táplálkozóknak, hanem a legnagyobb kényeztetésben részesítik őket. 

Pasaréten nyitották meg az édes semmittevéshez címzett éttermüket, ahol egy olasz étterem teljes kínálatát élvezhetjük – gluténmentes verzióban. A pizzákon kívül teljes pastakollekcióval várnak, és a desszerteket is kérhetjük gluténmentesen. 

Dolce Farina Niente / forrás

Dolce Farina Niente

Budapest II. kerület, Csévi u. 7. 

  • További gluténmentes pizzázók: 

La Cipolla gluténmentes olasz pizza – Budapest XIII. kerület, Dózsa György út 14. 

Etna Pizza – Budapest VII. kerület, Kertész u. 48. 

Szerző: Haranghy Orsolya

Címlapkép.

Főzz, értékelj és nyerj, vadonatúj játékunkban hasznos ajándékok várnak!

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Étteremajánlóban nincs hiány nálunk:

Címlapról ajánljuk

További cikkek