5 étterem 5 stílusban a 9. kerületben...mert Ferencváros menő!

Ha azt gondolnád, hogy Ferencváros nem bővelkedik olyan éttermekben, amelyek említést érdemelnek, megérik az árukat, és a minőséget tekintve is több, mint rendben vannak, akkor bizony tévedtél.

Sőt, a sokarcú Ferencváros éttermi élete is menő. Az egyre növekedő rehabilitációs részen egymás után nyíltak az új helyek az elmúlt években. Ennek a fejlődésnek ugyan most gátat szabhat a rezsiválság, de néhány étterem kiállta az idők próbáját, és immár kultikus státuszú. Őket ajánljuk most a 9. kerületben.

  • Egy kis Párizs Pesten: Petrus Restaurant

Ferencváros gourmet étterme a francia konyha jegyében, ahol épp olyan természetes a számos csigából készült fogás vagy az osztriga, mint egy egyszerű ravioli vagy a Petrus-féle isteni, franciásan bitang sok vajjal készült krumplipüré. Feke Zoltán kis birodalmában persze semmi sem teljesen egyszerű és megszokott, a séf szereti cifrázni az ételeit, a miliő mégis nagyon emberközeli, a francia brasserie-kre jellemző közérthetőséggel, de sok ínyenc kikacsintással.

Petrus Restaurant / forrás

Petrus Restaurant

Budapest 1094, Ferenc tér 2-3.

  • Nem tucat pho: Hànội Xưa

Hànội Xưa [hánoj szua], azaz a „régi Hanoi", Vietnám fővárosa. Az újépítésű társasház alján fellelhető étterem falait a régi Hanoi képei díszítik, és egy autentikus vietnámival van dolgunk. A városban megszaporodott pho leves fókuszú vietnámi éttermekben sokszor találkozhatunk egy bizonyos egyenízzel – nos, a Nagyvárad térhez közeli étterembe nem véletlenül zarándokolnak el más kerületekből is a műfaj kedvelőit. Olykor mégis válasszuk a kicsit, ugyanis a wokos ételek is megérnek egy misét. Van egy bizonyos plusz íz, amit a nagy láng felett hevített, sokat látott wokok tudnak csak.

Hànội Xưa / forrás

Hànội Xưa

Budapest, Ernő u. 30-34, 1096

  • Back to the roots: Black Cab Burger

A burgerforradalom hozta, és az új trendek sem sodorták el a Mester utcai bázist. A szaftos, "juicy" burgerek rajongóinak Budapest-térképén biztos pont a Black Cab. Nincsen őrült dizájn, állandó figyelemfelkeltés, helyette biztos minőség, és ha Cab vagy Cabbie kezdetű a hamburger elnevezése, a konyha büszkeségeivel van dolgunk. Ne egy Black Cab-látogatás után menjünk balettórára, 200 grammos sercegő marhapogácsák jönnek le a vaslapról, de ide egyszerűen jó újra és újra visszatérni, mert nincsen sallang, csak az atom burgerek.

Black Cab Burger / forrás

Black Cab Burger

Budapest 1095, Mester u. 46.

  • Beindító hétfő, keddi disznóságunk és a többi nap a Palettában

Erősen hiányozna a Tompa utcából, ha nem lenne, ugyanis sokkal több egyszerű bisztrónál. A Balatonról Budapestre költözött Bezerics Dániel, a balatoni Paletták tulajdonosa azt a szemléletet hozta el Ferencváros „sétálóutcájába", ami miatt anno a keszthelyi Palettát is megszerette a közönség.

Délben délideli menü, rendszeres kinti sütések, tematikus napok, zenés és kultúrestek, egyszóval közösségkovácsolás Paletta-módra. A környékbeliek azért is választják, mert ár-érték-élmény arányban kimagaslik a felhozatalból.

Paletta / forrás

Paletta

Budapest 1094, Tompa u. 28.

  • Gyros görögül: Saloniki Gyros Taverna

Régóta mondjuk, hogy a jó gyros igenis kincset ér. A görög verzióból továbbra is kevesebb akad Pesten, pedig közel áll a magyar ízléshez. Az igazi görög gyros kicsit letisztultabb ízekkel dolgozik, sertéshús opcióval, több tzatzikivel, puha pitával és sok sült krumplival. Ez még önmagában nem jelent minőségjelzőt, de a Saloniki már igen. A Haller utcai streetfoodos igazán megfizethető áron nyújt a kommersz felhozatalnál sokkal jobbat.

Saloniki Gyros Taverna / forrás

Saloniki Gyros Taverna

Budapest 1096, Haller u. 2.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!

Szerző: Haranghy Orsi

Címlapfotó: Hànội Xưa / forrás


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?