Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Picit ijesztő, de egészséges és fini apróságok halloweenre

A halloween idejére készült édességeknek sem kell feltétlenül túl cukrosnak és folytósnak lenniük. Egészséges formában is elkészíthetjük a kicsit rémisztő, kedves falatkákat! 

A nemzetközi család kihívás – vannak nagyon jó, és elképesztő fárasztó részei, de mivel van elég gond a világban, én úgy döntöttem, csak a jó részeket fogom megosztani veletek, azok közül is csak azokat, ahol a fókuszban az evés áll. Mert ugye enni mindenki szeret. Ennek a szellemében határoztuk el a makrocsalád másik tagjával, hogy az étkezéssel kapcsolatos összes szokást megtartjuk, legyen az amerikai, francia vagy magyar. Így volt a farsangi fánk mellett palacsintanapunk februárban, piténk és barbecue szendvicseink júliusban, és bár lélekben az indiánokkal vagyok, erős a gyanúm, hogy a Hálaadás is jó alkalom lesz arra, hogy a barátokkal körbeüljünk egy oltári nagy pulykát. 

Valamilyen formában pedig a halloweenek is terítékre kell kerülnie, még akkor is, ha ez alapvetően az apróságok ünnepe – nálunk pedig még nincsenek. Mivel a halloweennek nincs olyan viszonylag kötött menüsora, mint a Hálaadásnak, sem olyan saját ízlésre szabható alapdarabja, mint az almás pite a július 4-nek, vacak csokikat magamba tömni meg nem volt kedvem, végeztem egy kis kutatást. A halloween hivatalos alapanyaga a sütőtök – nemcsak faragják, de készítenek belőle a pitétől kezdve a köreten át a muffinig mindent. De sütőtökből rengeteg jó recept van már itt, és a sütőtökhöz nem kell semmilyen különleges alkalom, így maradt az ünnep másik vezérfonala, a nasi. Nálunk ez még nem szokás – hogy később lesz-e, azt nem tudom, és annyira nem is érdekel, de itt október utolsó estéjén össznépi édességgyűjtésre indulnak a gyerekek. Idősebb tesóval, szülőkkel vagy nagyszülőkkel ijesztő jelmezbe öltözve házról házra járnak, és mint a balatoni behajtómaffia, mindenhol ultimátumot adnak: vagy kapnak némi csokit és édességet a kosarukba, vagy rontást küldenek a házra.

Ha ebből a szemszögből nézzük, akár hazai hagyomány is lehetne – majdnem olyan, mint a betlehemezés, csak kicsit erőszakosabb, de hát istenem, ez Amerika. Sőt, van még egy infó azoknak, akik nagyon ellene vannak az ünnepnek: Fekete István Őszi vásár című kötetében ír arról, hogy gyermekkorában halottak napja előestéjén tökből faragott lámpákkal világítottak.

Na de ne kalandozzunk el nagyon – különben is, mindenki azt ünnepel és úgy, ahogy szeretne – , én a receptekről szerettem volna beszélni. Legnagyobb gondom ugyanis az, hogy az erre az ünnepre szánt nasik közül elég nehéz olyat választani, ami nem káros. A gyerektelenek pökhendi mindentudásával most is, mint mindig, ellene vagyok a négyévesek csokival való teletömésének. A sütikhez való jópofa kiszúróformák nem képezik részét a konyhámnak – és Nora Palmernek ezzel kapcsolatban már amúgy is volt pár jó ötlete – , így aztán lecsaptam ezekre a youtube-on fellelt, vélhetően legolcsóbb és legegészségesebb nasikra.

Hogy a gyerekek sokkal inkább értékelnének egy kosárnyi csokit, abban nem kételkedem, de mivel mi kimaradunk ebből a szép tarhálós szokásból, nyugodtan feltálalhatjuk nekik ezeket a jópofaságokat. Már ami az almát és a banánt illeti – a kaszinótojás és az olajbogyó inkább a felnőttek ízlésének felel meg. Arról nem beszélve, hogy ők is nyugodtan besegíthetnek az elkészítésbe. Annyira egyszerűek, hogy még nekem is sikerültek, pedig ritka béna vagyok minden aprólékos munkában. Mivel a mi házunkban nincs gyerek, így a csokigyűjtők is elkerülnek – senki nem fog az ajtóban fenyegetőzni, így csak a magam szórakoztatására készítettem el őket. Mert szerintem ezért éri meg a halloweent is ünnepelni: beszélgetve farigcsálni a csípős őszi időben – kell ennél jobb bemelegítés a szezon későbbi ünnepeire?

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!