Én elmentem a vásárba – ezért járok piacra bolt helyett

A bevásárlás 21. századi fogalmában a legfontosabb aspektus talán a sebesség: mindannyian szeretnénk gyorsan letudni az élelmiszerek beszerzését, minél kevesebb macerával. Ez leginkább a diszkontokban és a szupermarketekben megoldható, ahol seperc alatt lefuthatjuk a szükséges köröket. Miért van az, hogy én (és sokan mások) mégis a hosszabb és körülményesebb utat választjuk, és piacra járunk vásárolni? Rögtön elmesélem.

Nos, elsősorban azért, mert a piacozás jóval több, mint egyszerű bevásárlás. De ez csak a kezdete annak a rengeteg oknak, amik minden héten a nagy boltok nyüzsgésétől a piacok mosolygó nénis standjai felé visznek. És persze, jóval több időt töltök el vele, komolyabb infrastruktúra kell hozzá, mint egy gyors boltkörhöz, de a piacozás mégis közelebb áll a szívemhez.

Én elmentem a vásárba – ezért járok piacra bolt helyett

Kellemes hétvégi program

Mivel hétköznap nincs túl sok időm elugrani a piacra, úgy alakult ki a bevásárlás rendszere, hogy egy szombati délelőttre besűrítettem a dolgot. Ilyenkor mindent megveszek, amire a jövő héten szükségem lesz.

De nem egy őrülten rohanós, kapkodós délelőttöt kell elképzelni: ha már így alakult, egy kellemes, nyugodt tempójú programot csináltam a bevásárlásból.

Kimegyek, nézelődöm, esetleg megállok egy friss péksüteményre, ha bátrabb (és éhesebb) vagyok, egy méltán híres Lehel piacos lángos is lecsúszik. És persze, néha elmegy vele a délelőttöm nagy része, de legalább nem egy polcos labirintusban, hanem gyönyörű, friss zöldségekkel és gyümölcsökkel megrakott asztalok között.

Emberi kapcsolatok

Az is sokat dob az élményen, hogy nem némán, robotszerűen kell végigjárnom a különböző standokat. Vannak nénik és bácsik, akiket minden szombaton felkeresek, nem is feltétlenül azért, mert mondjuk náluk a legszebb a paradicsom (mondjuk azt meg kell hagyni, hogy az áru mindig gyönyörű), hanem mert tudom, hogy lesz egy-két kedves szavuk vagy minimum egy cinkos mosolyuk felém.

Gyakran a vásárlás is egyszerűbb így: segítenek az éppen aktuális recepthez, felhasználási módhoz kiválasztani a legjobb barackot, krumplit vagy uborkát, buzdítanak a válogatásra. Tehát összességében nem érzem azt, hogy át akarnak verni vagy rossz árut akarnak rám sózni.

Mellékes örömök

Ami pedig ezen túl előny a piacon vásárlásban az már tényleg csak hab az én személyes kis tortámon. Először is a legtöbb helyen gyerekjáték elintézni a csomagolásmentes vásárlást: tejet, tojást, sajtot és savanyúságot például mindig segítőkészen adnak a magammal vitt tárolóba. A zöldségek, gyümölcsök és a kenyér is zacskó nélkül jön velem haza.

Szintén előnyömre válik, hogy mindig látom, éppen mi szezonális, melyik alapanyagok frissek és az évszakhoz illőek. A dolgok nagy része pedig hazai termék.

Ráadásul, ami minden szombaton szemet szúr nekem, hogy tele van emberekkel a piac, akik valószínűleg hasonlóan vélekednek a bevásárlásról, mint én. Remélem mindenkinek meghoztam a kedvét egy jó kis piacozáshoz, irány a legközelebbi csarnok!


Személyes beszámolóink főzésről, evésről, vásárlásról:

Hozzászólások (0)

Címlapról ajánljuk

További cikkek