5 nyomós ok, miért kerüld el messziről a zacskós popcornt

Az egészségednek mindenképpen jobb, ha elkerülöd a zacskós popcornt, 5 nyomós érvet is hozunk, hogy miért!

A zacskós pattogatott kukorica az esti filmezések elengedhetetlen fogása, amit gyorsan és kényelmesen el lehet készíteni. Sajnos azonban ennek a kényelemnek megvan az ára: 5 okot hozunk, ami miatt érdemes elkerülni a zacskós popcornt, és inkább házilag készíteni a ropogtatnivalót.

5 nyomós ok, miért kerüld el messziről a zacskós popcornt

1. A zacskó vegyszerekkel van tele

Gondolkodtál már azon, hogy az az őrült vajasság hogyan marad a zacskó belsejében anélkül, hogy kiszivárogna, és mindent összezsírozna? Bemutatjuk az örök vegyi anyagnak nevezett PFAS vegyületeket, amiket gyakran használnak az élelmiszercsomagolásban. A popcorngyártók a popcorntasakok belsejét ezekkel a PFAS vegyületekkel vonják be, hogy a mesterséges vajíz ne szivárogjon át, és ne okozzon rendetlenséget.

De ugyanezek a vegyi anyagok a pattogatott kukoricába is beszivárognak - és mondanunk sem kell, a te szervezetedbe is, ahogy elropogtatod a pattogatott kukoricát.

Azért hívják őket örök vegyi anyagnak, mert sem az emberi szervezetben, sem a környezetben nem bomlanak le, ami elég ijesztő. Mostanra a Földön minden ember véréből kimutathatóak ezek a vegyületek. Na ez még ijesztőbb, különösen, hogy komoly egészségügyi kockázatot jelenthetnek.

2. "Popcorntüdő”

Ha már a vegyi anyagoknál tartunk, az a vajíz és -szín, ami annyira jellemző a zacskós popcornra, teljesen hamis. Ez egy összetett kémiai keverék, amely gyakran tartalmaz diacetilt, ami akár bronchiolitis obliterans kialakulásához vezethet.

Hogy mégis mi az a bronchiolitis obliterans, avagy "popcorntüdő"?

Egy olyan állapot, amikor a tüdő legkisebb járatai begyulladnak, ami gyakori köhögést és légszomjat eredményez. És hogy miért kapta ezt a nevet a betegség? Mert először egy zacskós popcornt gyártó gyárban figyelték meg a betegséget, miután a munkások belélegezték a diacetilt. Nyilván ők sokkal nagyobb mennyiségben érintkeztek ezzel az anyaggal, mint te, amikor megeszel egy zacskó pattogatott kukoricát, mégis érdemes tudni erről.

3. Telített zsírokkal van tele

Még ha figyelmen kívül is hagyjuk a csomagolásban lévő összes káros vegyi anyagot és a popcornban lévő mesterséges aromákat, akkor sem tudjuk megkerülni azt a tényt, hogy a legtöbb mikrohullámú popcorn tele van telített zsírokkal, például pálmaolajjal. Egyes népszerű márkák akár 4 gramm telített zsírt is tartalmaznak egyetlen adagban. Ez a napi ajánlott bevitel 20 százaléka.

És az ajánlott adag mindössze egy zacskó harmada, tehát máris meghaladtad a napi ajánlott bevitel több mint felét, hiszen ki eszi meg csak a harmadát a zacskónak?!

4. A nátrium szintje az egekben

A zsíros ételek esetében a zsír együtt jár a sóval, hogy egyensúlyban legyenek, és ez alól a mikrohullámú pattogatott kukorica sem kivétel. A nátriumszintek márkánként változnak, de sok márka terméke akár 250-300 mg nátriumot tartalmaz adagonként, ami a napi érték 15 százalékát is elérheti. Nyilván nem meglepő ezek után, hogy olyan szomjas vagy a kukorica után.

5. Magadnak is könnyen, gyorsan és költséghatékonyan elkészítheted

Nem túlzunk, ha azt mondjuk, hogy pattogatott kukoricát készíteni otthon gyerekjáték. Ezzel elkerülheted a felesleges vegyszereket és adalékanyagokat, és kontrollálhatod a telített zsírok és a nátrium mennyiségét. Plusz, ha otthon készíted, úgy ízesíted, ahogy csak akarod!

Forrásunk volt.


Még több érdekes cikk:

Hirdetés

Támogatott tartalom

Társasházi pályázat három egyszerű lépésben

Május 31-ig küldhetitek el ötleteiteket az OTP Bank Társasházi Pályázatára. A határidő közeleg, de megéri sietni, hiszen 15 társasházi közösség nyerhet összesen 30 millió forint vissza nem térítendő támogatást.

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Ezt főzheted – A csodás május 31 receptje, ami csak...

Cikksorozatunkban minden hónap elején összegyűjtjük a kedvenceinket regisztrált felhasználóink fogásai közül. Most májusi, tavaszi és napfényes fogások következnek, méghozzá sok-sok friss alapanyagból. Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján.

Nosalty

További cikkek