Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Óvodásból iskolás - Ezekre feltétlen figyelj a gyerekszoba átalakításakor!

Ha szeptembertől iskolás lesz a gyereked, új időszámítás kezdődik, amihez a szobájának is alkalmazkodnia kell. Így alakítsd át a gyerekszobát, hogy a gyereked is szeresse!

Akár nagyobb, akár kisebb változást tervezel a gyerekszobában, néhány dolgot feltétlen be kell szerezned, ha szeptembertől az ovi helyett már az iskolapadban fog ülni a fiad, lányod. A praktikum mellett a külcsínt se hanyagold!

Íróasztal és szék

A gyerekednek eleinte biztos, hogy hozzá kell szoknia ahhoz, hogy az íróasztalánál tanul, éppen ezért fontos, hogy a bútorok kényelmesek legyenek. Asztalból válassz olyat, aminek állítható a magassága, hogy ne kelljen minden évben újat venni, ahogy nő a gyereked. Ugyanez érvényes a székre is: tény, hogy a legtöbb szabályozható, de lehetőség szerint olyan mellett dönts, aminek a háttámlája is dönthető, és kartámasza is van, továbbá jól párnázott.

Polc és szekrény a könyveknek, füzeteknek

Lehet, már most is van könyvespolc a gyerekszobában, de tény, az iskola megkezdésével sokkal több hely kell majd a tankönyveknek és a füzeteknek, mint a mesekönyveknek. Praktikussági szempontból jó, ha az asztal mellé kerül a könyvespolc, így lehet, hogy néhány bútort át kell majd tolni az eddigi helyéről. Jó, ha a polcra tárolódobozokat is teszel, így könnyebben elkerülhető a káosz érzése. Arra azonban ügyelj, hogy a gyereknek maradjon tere játszani is: azaz, ha kicsi a szobája, szekrény helyett inkább polcokat szerelj a falra.

Legyen színes a szoba!

Gondolj bele: te is szívesebben dolgozol egy olyan környezetben, ami szép, színes, mint egy sivár irodában. A gyereked is pont így van a tanulással, de azért arra vigyázz, hogy ne ess túlzásba, mert a túl sok és színes díszítés, csecsebecse könnyen elterelheti a gyerekek figyelmét. Ha a szobát színesre fested, a kiegészítők terén maximum 2-3 színt használj, de ha a fal fehér, akkor se told tele a teret a szivárvány összes színével. Fontos, hogy vond be a gyerekedet is, hiszen a legfontosabb, hogy ő jól érezze magát a szobában.

Új ágy

Ha kicsi a gyerekszoba alapterülete, könnyen zsúfolt hatást kelthet, ami biztos, hogy nem tesz jót a gyerek kreativitásának. Alapszabály: ha nincs hely vízszintesen, használd ki a teret függőlegesen! Így, ha van rá lehetőséged, jó megoldás, ha a hagyományos ágyat emeletesre cseréled, ami alatt kialakíthatjátok a tanulósarkot, és a méretétől függően még kisebb-nagyobb szekrények, tárolók is elférhetnek.

Készíts motiváló táblát!

A nehézségek közepette jó hír, hogy a kicsik még egészen apró dolgokkal is ösztönözhetők a tanulásra. Készíts kartonból egy motiváló táblát, vagy szerezz be egy mágnestáblát, oszd fel a hét napjaira, és minden elvégzett házi feladatért, vagy helyes válaszért adj egy-egy matricát. Ha például összegyűlt 5 db matrica, a jutalom lehet egy csoki, egy túró rudi, vagy bármilyen nass, amit a gyereked szeret. A lényeg, hogy apróságot adj, és még véletlenül se pénzzel akard motiválni!


Szerezz be egy táblát és krétát!

Első osztályban sok gyerekben nagy a lendület, és még a tanulás sem esik nehezükre, hiszen minden új és izgalmas. Az eufóriát tovább fokozhatod, és az otthoni felkészülést is színesítheted egy kisebb méretű táblával, valamint sok színes krétával. Elég, ha visszagondolunk a gyerekkorunkra: imádtunk a krétával rajzolni a táblára, ezzel a mostani gyerekek sincsenek másképpen. Ráadásul a táblán néha könnyebb átlátni azt, ami a füzetben nem értünk.

Otthoni kiegészítők

Szinte minden gyerek imádja a földgömböt, ezért jó eséllyel egy földgömb, vagy akár egy  földgömböt formázó lámpa nagy sikert fog aratni akár fiad, akár lányod van. Dizájnelemnek sem utolsó, amit biztos szívesen tanulmányoz, forgat majd, és kérdezősködik az országokról. Már csak neked kell felkészülnöd a válaszokból!

Tévé, számítógép

Abban a korban, amikor egy óvodás már szinte jobban ért az okos telefonodhoz, mint te magad, lehet, utópisztikusnak tűnik a gondolat, hogy a gyerekszobában ne legyen se tévé, se számítógép, de érdemes megfogadnod a tanácsot. Nemcsak az alvás minőséget javítja egy elektroszmogtól mentes tér, hanem a gyerekek figyelmét sem terelik el a kütyük tanulásról. 

Ezeket olvastad már?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!