Ezért ne használd „gyors lehűtésre” a mélyhűtőd

Vannak azok a helyzetek, amikor az embernek rohannia kell a főzéssel és annak folyamataival. Ilyenkor extrém megoldásokat is kénytelen bevetni, amelyek azonban nem mindig jelentik a legjobb választást. Az Otthon Tippből kiderül, miért nem a gyors út a legjobb út, ha ételek lehűtéséről, dermesztéséről van szó.

Ideális esetben, ha egy recept hűtőben történő dermesztést, pihentetést vagy megszilárdítást kér tőlünk, a folyamatnak lassan, kellő idő alatt kell végbemennie. Éppen ezért nem szerencsés, ha időszűkében az agresszívabb mélyhűtőt használjuk a munka elvégzésére. Persze, így is sikerülhet és persze, jóval gyorsabban, azonban vannak abszolút hátulütői is a mélyhűtő használatának ezekben az esetekben. Lássuk, mik azok!

Ezért ne használd „gyors lehűtésre” a mélyhűtőd

Egyenetlen hűtés

Csakúgy, mint a sütőnk, vagy akár a sima hűtőnk sem képes egyenletesen elosztani a hőt, a fagyasztóban is vannak hidegebb és még hidegebb pontok. Ehhez adjuk hozzá az extrém hőmérsékleteket és mit kapunk?

Egy vajas tésztát, melynek a külseje kőkeményre fagyott, míg a belseje puha, egy krémet, ami felül kásás, alul folyós ésatöbbi, ésatöbbi.

Míg a mélyhűtő tényleg elvégzi a dolgát abban, hogy gyorsan lehűti a meleg alapanyagokat, ételeket, sajnos cseppet sem egységesen teszi ezt, ami a későbbi munkafolyamatok során is okozhat majd galibákat.

Szerkezeti roncsolás

Sőt, ennél nagyobb károkat is okozhat a fagypont alatti hőmérséklet: nem minden élelmiszer bírja olyan jól a fagyasztást, mások utólag, a kiolvadás során szereznek komolyabb sérüléseket a szerkezetükben.

A tejtermékek például nehezen viselik a fagyot, csakúgy, mint a tojást tartalmazó krémek vagy a csokoládés mázak. És ez még csak a lista eleje… A mélyhűtőben történő gyors dermesztés a kikristályosodás, szemcsésedés, szétválás és egyéb állagbeli romlások melegágya hidegágya.

Túl jól végzett munka

Az is előfordulhat, hogy valamit túl hosszan bent felejtünk a fagyasztóban, ilyenkor pedig az eredeti problémánk teljesen ellentettjével állunk majd szembe, nevesen egy keményre fagyott tésztával, krémmel, amit újból hagyni kell majd felengedni.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több cikk a hűtőhasználatról:

Címlapról ajánljuk

További cikkek

5 étel, ami jobb, ha elkerüli az airfryert

Ha valaki egyszer megismeri az airfryert, akkor onnantól kezdve minden létező ételt abban akar készíteni, annyira leegyszerűsíti a sütés-főzést. Ez az elképzelés azonban nem a legbiztosabb, hiszen vannak ételek, amik, ha nem is tiltólistásak, de nem érdemes kísérletezni az airfryerben való elkészítésükkel. Lássuk, mi ez az 5 étel!