Őszi kényeztetés: tejszínes fügekrémleves

E heti bloggerünk, Epercsók, a hazánkban termő egyetlen déligyümölcs és a krémes tejszín találkozásából született elegáns, mégis egyszerű krémleves receptjét meséli el nektek!

Most is, mint amikor vendégek érkeznek, szerettem volna kitenni magamért , így egy különlegességet készítettem. Szeretem, amikor saját fejből főz valaki, mert mindig más és más élmény lesz a végeredmény. Ez a leves igazi őszi finomság, idény jellegű gyümölcsből. Eddig még sehol sem találtam ilyen levesreceptet, de a füge mint különleges gyümölcs, mindig is tetszett. Gyönyörű, pirosas, érett darabokat választottam, így könnyen és gyorsan elkészíthető lett. Most októberben van a szezonja, és természetesen ezért tettem még bele bort is, mert az őszies ételekhez jól illik.

Hozzávalók

  • 12 érett szem füge
  • 10 dkg l barna cukor/méz
  • ízlés szerint citrom leve
  • 1-2 vaníliarúd
  • őrölt fahéj
  • 2 dl Tokaji aszú/marsala
  • 2-3 dl tejszín
  • kevés reszelt gyömbér
  • 2 dl víz (ha hígítani szeretnénk)
  • A díszítéshez: mascarpone/kecskesajt/diós sajt

Elkészítése

  1. A fügéket megmosás után feldaraboljuk, kivágjuk a kemény részeit (esetleg meg is hámozhatjuk).
  2. A barna cukorral/mézzel együtt karamellizáljuk, majd felöntjük borral és a fahéjjal, vaníliával, gyömbérrel rotyogtatjuk, amíg sűrű nem lesz.
  3. Kevergetés mellett vizet öntünk hozzá, pépessé főzzük, a még krémesebb állaghoz pürésíthetjük is! Kiszedjük a vaníliarudat.
  4. Végül hozzáöntjük a habtejszínt.
  5. Tálalásnál mascarponéval vagy más sajttal díszítjük. Nagyon jól passzolnak a füge ízvilágához!

A rovat korábbi cikkei itt >>

Epercsók receptjei a NoSaltyn >>

Epercsók blogja >>

Hozzászólások

Törölt felhasználó

Hááát! Nekem valahogy nem igazán jön be. Van egy hatalmas fügefám. Rengeteg füge érett meg rajta. Próbáltam már bel?le lekvárt, kompótot, csatnit, levest is f?zni, de ízlik. Aszalni is próbáltam, de nekem így sem volt finom. Csakis úgy frissen lekapva a fáról, úgy nagyon jó. Ha van egy tippetek, hogyan lehet megszabadulni a f?zött furcsa utóízét?l, azt megköszönném, mert szeretném még valahogy feldolgozni, hogy tovább élvezhessem az ízét, azt az ízt, amit a frissen leszedett füge ad.

Epercsók

Nekem meg pont az a bajom, hogy alig lehet kapni! Nem is túl olcsón! Ebben a receptben nem érezni az utóízét, mert a tokaji szerintem uralkodik, elkészítetted? Viszont örülj neki, hogy ilyen sok terem! Még sosem hallottam fagyasztott fügér?l, azt is próbáltad? szép estét ezen a borongós hétvégén!:)

Marcsi

Én ettem igazi házi olasz fügelekvárt, az nagyon finom volt, semmi utóíz. Én frissen szeretem a legjobban. Ott szerintem másként érik be mint itthon és talán ezért más a lekvárja is.

Címlapról ajánljuk

További cikkek