E heti bloggerünk, Epercsók, a hazánkban termő egyetlen déligyümölcs és a krémes tejszín találkozásából született elegáns, mégis egyszerű krémleves receptjét meséli el nektek!
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/1c/V0/MseXh29Rsp3Quy4mbu2KEhyR2cEpfNJ3LxOYoRUB.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=a6a18f66b825b5b2559e0a28d2a87d66)
Most is, mint amikor vendégek érkeznek, szerettem volna kitenni magamért , így egy különlegességet készítettem. Szeretem, amikor saját fejből főz valaki, mert mindig más és más élmény lesz a végeredmény. Ez a leves igazi őszi finomság, idény jellegű gyümölcsből. Eddig még sehol sem találtam ilyen levesreceptet, de a füge mint különleges gyümölcs, mindig is tetszett. Gyönyörű, pirosas, érett darabokat választottam, így könnyen és gyorsan elkészíthető lett. Most októberben van a szezonja, és természetesen ezért tettem még bele bort is, mert az őszies ételekhez jól illik.
![](https://image-api.nosalty.hu/nosalty/images/article-images/l9/8N/NdUh8OLnkYb4L8Btzx318tpffNDncamb7fukv2Z1.jpeg?p=lqip-16%3A9&s=d313dbac74d6b65b0e2a39bacfe11d9f)
Hozzávalók
- 12 érett szem füge
- 10 dkg l barna cukor/méz
- ízlés szerint citrom leve
- 1-2 vaníliarúd
- őrölt fahéj
- 2 dl Tokaji aszú/marsala
- 2-3 dl tejszín
- kevés reszelt gyömbér
- 2 dl víz (ha hígítani szeretnénk)
- A díszítéshez: mascarpone/kecskesajt/diós sajt
Elkészítése
- A fügéket megmosás után feldaraboljuk, kivágjuk a kemény részeit (esetleg meg is hámozhatjuk).
- A barna cukorral/mézzel együtt karamellizáljuk, majd felöntjük borral és a fahéjjal, vaníliával, gyömbérrel rotyogtatjuk, amíg sűrű nem lesz.
- Kevergetés mellett vizet öntünk hozzá, pépessé főzzük, a még krémesebb állaghoz pürésíthetjük is! Kiszedjük a vaníliarudat.
- Végül hozzáöntjük a habtejszínt.
- Tálalásnál mascarponéval vagy más sajttal díszítjük. Nagyon jól passzolnak a füge ízvilágához!
![]() | ![]() | ![]() |