Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Öröm nézni, ahogy ez a 90 éves bölcs japán séf angolnát készít

Csodálatos nézni ezt az idős mesterséfet, aki Japán egyik kedvelt alapanyagát, az angolnát kezeli, és úgy bánik vele, mint a hímes tojással. Éljen az alázat!

Kanejiro Kanemoto, az ötödik generációs japán séf és étteremtulajdonos a kabayaki nevezetű különlegesség mestere – ez nem más, mint egy angolnából készült fogás, amire az étterem specializálódott.

Gyönyörű videóban mutatja meg, hogyan készül. NÉZZÉTEK!

Az angolna  Japán csirkéje

Az angolna (japánul unagi) húsát amúgy Japánban nagyon régóta fogyasztják, a mester elmondása alapján húsa rögtön elolvad az ember szájában, és csak egy rá jellemző, isteni ízt hagy maga után. Nagyon elegáns, kifinomult fogásnak számít.

„Olyan könnyű, mintha semmit se ettünk volna, mégis irtó gazdag íze van.”

Japán folyói bővelkednek angolnában, nagyon népszerű alapanyag – régebben a sertés- és marhahúshoz amúgy is nehezen jutottak hozzá a szigetországban, így az angolna maradt, mint tápláló, zsírdús húsféle.

Ajánló japán ételeinkből:

Hogy melyik a legfinomabb angolna?

Az, amelyiknek kis feje van és kicsit dundi, de igencsak hosszú teste. Megfogni nagyon nehézkes, mivel kicsúszik az ember kezéből, és kés sem akármilyen kell hozzá, hanem az úgynevezett unagi-bocho, azaz a hivatalos angolnakés.

A vágás mikéntjét elleshetjük a mestertől:

1. először felnyitja az állat testét

2. kiveszi a nagyobb csontokat

4. apró fanyársakra húzza a színhúst

5. úgynevezett 'binchotan' faszénen megsüti

6. a grillezés során isteni füstös aromát kap a hús, jellegzetes halíze pedig eltűnik, és az umami-hatás is előjön

7. ezután egy fa párolóedényben megszabadítják a felesleges zsírrétegtől (kb. 1 órán át)

8. szójaszószba és mirinbe (magas cukortartalmú rizsbor és ételízesítő) mártják 

8. tovább grillezik, így válik vajpuhává és tökéletesen omlóssá.

Csodálatos a videó, érdemes végignézni!

„Úgy vélem, hogy a kifinomult, magas minőségű szakértelem az, ami a híres japán 'omotenashi”, azaz vendéglátás lényege" – vallja a mester, aki legalább 100 éves koráig tervezi, hogy folytatja, amit elkezdett.

Ezeket láttad?

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!