A legújabb kutatások szerint az ómega-3 zsírsavak, a D-vitamin és a rendszeres fizikai aktivitás együttes hatása segíthet lassítani a biológiai öregedést.
Egyszerű, életmódbeli változtatások akár hónapokkal is fiatalabbá tehetik a testünket!
Az öregedés lassítását célzó kutatás az ómega-3 zsírsavak, a D-vitamin és a rendszeres testmozgás hatásait vizsgálta. Az eredmények szerint mindhárom tényező külön-külön képes elősegíteni a fiatalosabb biológiai állapotot, de ha mindhárom elemet együtt alkalmazzuk, azok együtt fejtik ki hatásukat a testünkre.
Ez a különbség az ómega-3 és az ómega-6 zsírsavak között
Az ómega zsírsavakról mindenki hallott már, és mindenki tudja, hogy jót tesznek a szervezetnek. Na de mi a különbség az ómega-3 és a 6 között? Elmondjuk!
Szász NóriJó okot mondunk arra, miért egyél hetente minimum kétszer halat
Ha volt már valaha szívbetegséged, nagyon hasznos lehet, ha legalább heti kétszer eszel halat – ezt derítette ki egy friss kanadai kutatás, amely szerint az omega-3 zsírsavak segítenek a helyzeten.
Stuth-Nagy Niki5 D-vitamint tartalmazó étel, amit enni kell, ha több időt...
Most, hogy eljött az ősz, és egyre több időt töltünk a négy fal között, egyre kevesebb D-vitaminhoz jut a szervezetünk.
Jenei GrétaMiért fontos a testünket az ómega-3, a D-vitamin és a rendszeres edzés?
- Az ómega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentők, és hozzájárulnak a sejtek egészséges működéséhez, támogatják a szervezet regenerációs folyamatait.
- A D-vitamin segít a szabad gyökök csökkentésében, amelyek gyorsítják a sejtöregedést. Ezen kívül segíti a sejtek regenerálódását és fenntartja azok optimális működését.
- Az edzések lelassíthatják az öregedési folyamatokat, mivel növelik a sejtek ellenálló képességét, és hozzájárulnak a DNS egészségének megőrzéséhez.
Mivel mindhárom tényező különböző mechanizmusokon keresztül hat a testre, így együttes alkalmazásukkal az eredmények összeadódnak:
- az ómega-3 zsírsavak csökkentik a gyulladást,
- a D-vitamin segít a sejtek megújulásában,
- a mozgás javítja a fizikai állapotot és a sejtek egészségét.
Na de miben van ómega-3 és D-vitamin?
Ómega-3 zsírsavakban gazdag ételek az olajos halak, chiamag és a növényi olajok. A napi ajánlott adag nők számára körülbelül 1,1 gramm, míg férfiaknak 1,6 gramm.
A D-vitamin napi szükséglete 600 nemzetközi egység (IU), amit a napfény, a halak, a gomba és a tejtermékek biztosíthatnak.
Az erőnléti edzés heti háromszori, 30 perces időtartamban elegendő ahhoz, hogy kifejtse jótékony hatását.
Olvass még a D-vitaminról: