Nem lazac, nem dió: 8 alapanyag, amiből sokat egyél, mert tele van ómega-3 zsírsavval

Gyakran halljuk, hogy együnk sok ómega-3 zsírsavat, de sokan nem engedhetjük meg magunknak, hogy teszem azt lazaccal lakjunk jól heti rendszerességgel, vagy szimplán nem kedveljük az ízét. Lássuk, miben van még sok-sok ómega-3 a drága lazacon vagy akár a dión kívül!

Mi is az az ómega-3 zsírsav?

Az ómega-3 zsírsav egy esszenciális, többszörösen telítetlen zsírsav, melyet a szervezetünk nem képes önmagától előállítani, ezért kizárólag étkezéssel illetve étrend-kiegészítőkön keresztül juttathatjuk be. Három legismertebb csoportja: az eikozapentaénsav (EPA), a dokozahexaénsav (DHA) és az alfa-linolénsav (ALA).

Miért kell nekünk annyira?

Az ómega-3 zsírsav elsősorban gyulladáscsökkentő képességén keresztül fejti ki hatását. Rendszeres fogyasztása elengedhetetlen egészségünk megőrzéséhez, mert:

  • kimagasló szerepe van a szív- és érrendszer egészségének megőrzésében
  • fontos lehet a daganatos betegségek prevenciójában is
  • a csontritkulást, a látásromlást is késlelteti
  • egyes pszichés zavarok ellen is hasznos
  • serkenti az agyműködést, feladatmegoldást (gyerekeknél is!)
  • bőrpanaszok, egyes autoimmun problémák és allergiák megelőzésében is szerepe van

Kattints a képre, és nyílik a galéria a legtutibb ómega-3-forrásokkal!

Forrásunk volt.


Még több életmód itt:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek