Megszűnhet a nálunk is imádott olasz ital

Több tényező is veszélyezteti az olaszok egyik legjellegzetesebb italát, ami nálunk is óriási népszerűségnek örvend.

Igaz, hogy évente több mint 620 millió üveg proseccót palackoznak a világon, mégis veszélyben a műfaj – figyelmeztetnek az olasz ital szakértői.

Prosecco-publikáció látott napvilágot a Padovai Egyetem jóvoltából, mely szerint az olaszok legjellegzetesebb alkoholos italának jövője forog kockán. Sajnos a prosecco eltűnéséhez vezethet többek között az éghajlatváltozás, azonban a kutatásvezető dr. Paolo Tarolli és társai nem ezt emelték ki első helyen.

Megszűnhet egy nálunk is imádott olasz ital

A legfőbb gond a szakértők szerint a mezőgazdasági munkaerő hiánya és a vidék elnéptelenedése a városba vándorló lakosságnak köszönhetően.

További hátrány, hogy a proseccotermelés nem a legvonzóbb feladatok egyike: sokszor nehezen megközelíthető, gépek által nemigen művelhető területre ültetik a szőlőtőkéket, melyek terméséből az ital készül.

Fennáll a veszélye, hogy egész közösségeket, történelmüket és kulturális gyökereiket veszítjük el

– fogalmazott a kutatás vezetője.

Az éghajlatváltozás a proseccónak sem kedvez

Mostanában sokszor előfordult, hogy akkora mennyiségű csapadék zúdult le egyszerre, hogy földcsuszamlások, sárlavinák keletkeztek, tönkre téve ezzel a szőlőtermelésre alkalmas területeket. De a köztes forró és száraz időszakok is veszélyt jelentek.

A megoldás az lenne, hogy a gazdák és a tudósok együtt, egymást segítve dolgozzanak a termelés optimalizálásán és a prosecco megmentésén.

Forrásunk volt.


Még több aktualitás:

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

Süss dilis külsejű spárgatortát, ha nem szereted a megszokottat

Egészen meghökkentő kinézetű spárgatorta készült a Nosalty, ezen belül is Flóra konyhájában, megkoronázva ezzel tavaszi zöldséghercegnőnk szezonját. Gyorsított, leveles tésztás quiche-szerű tojásos-sajtos alapból meredeznek a blansírozott-sült spárgák, ráadásul viszonylag gyorsan el is készülhetünk a recepttel!

Nosalty

További cikkek