A magzat fejlődésére is negatívan hathat ez az étrend

A magzat fejlődése szempontjából kiemelten fontos a megfelelő tápanyag- és vitaminbevitel. Most egy új kutatás hívja fel rá a figyelmet, hogy a rostfogyasztás is kulcsfontosságú lehet a terhesség alatt.

A magzat fejlődése során fokozott figyelemmel kell kísérni, hogy a kismama mit visz be a szervezetébe. Sokan törekednek ilyenkor a kiegyensúlyozott étrendre, mások terhes vitaminokkal próbálják a lehető legtöbb tápanyagot bevinni. Egy japánban végzett kutatás szerint, a rostszegény étrend is negatívan hathat a magzat fejlődésére

Japánban a legtöbb terhes nő az ajánlottnál jóval kevesebb rostot fogyaszt

Korábban már számos állatkísérlet bizonyította, hogy a terhesség alatti alacsony rosttartalmú étrend károsíthatja az utódok idegműködését. Egy Japánban végzett kutatás most azt vizsgálta, hogy ugyanezek a hatások az embereknél is kimutathatók-e.

„Japánban a legtöbb terhes nő az ajánlottnál jóval kevesebb rostot fogyaszt" – mondta Dr. Kunio Miyake, a Yamanashi Egyetem kutatója és a tanulmány egyik szerzője egy sajtóközleményben.

Eredményeink bizonyítékot szolgáltattak arra, hogy a terhesség alatti szegényes étrend növeli a gyermekeknél az idegfejlődési zavarok kialakulásának kockázatát.

A kutatócsoport összehasonlította azoknak a gyermekeknek az idegrendszeri fejlődését, akiknek az édesanyja a nagy mennyiségű élelmi rostot fogyasztott, azokéval, akik édesanyja a terhesség alatt folyamatosan kevesebb rostot fogyasztott.

A sok rostot fogyasztó csoporthoz képest a kevés rostot fogyasztó anyák gyermekeinél nagyobb valószínűséggel fordultak elő idegrendszeri elmaradások. A rosthiány hatása több, az agyműködéssel kapcsolatos területen is érzékelhető volt, beleértve a kommunikációs készségeket, a problémamegoldó készségeket és a személyes-szociális készségeket.

A tanulmány szerzői a végtagok mozgásának és koordinációjának, valamint a kisebb izmok koordinációjának fejlődésében is lemaradásokat fedeztek fel.

Terhes anyáknak nyújtott táplálkozási tanácsadás kulcsfontosságú

Ezek az eredmények több mint 76 000 anya-csecsemő páros elemzésén alapulnak, amelyeket a Japan Environment and Children's Study, egy folyamatban lévő projekt szolgáltatott, amelynek célja annak tanulmányozása és mélyebb megértése, hogy a környezet hogyan befolyásolja a gyermekek egészségét.

„Az eredmények azt mutatják, hogy a terhes anyáknak nyújtott táplálkozási tanácsadás kulcsfontosságú a gyermekek jövőbeli egészségügyi problémáinak csökkentése érdekében" - mondta el Dr. Miyake.

Forrásunk volt. 


Még több hasznos életmódtanács:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Klasszikus orosz blini

A blini nem egyszerű palacsinta: kelt tésztájának és a hajdinalisztnek köszönhetően karakteres, mégis könnyű fogás. Ünnepi reggelinek, vendégvárónak vagy akár elegáns előételnek ...

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...