6 ok, ami miatt fontos, hogy harmincszor megrágd az ételt

Talán bele sem gondolsz, mennyire fontos, hogy egy-egy falatot minimum harmincszor megrágj. Most hozunk pár nyomós érvet, ami után te is tutira figyelni fogsz a rágásodra!

Az alapos rágás a jó emésztés egyik alapfeltétele. Ezzel megkönnyíted az étel útját az emésztőcsatornába, illetve az emésztésed is könnyíted vele. Persze rengeteg indok szól még amellett, hogy odafigyelj arra, hogy 30-szor alaposan megrágj minden falatot, mutatjuk, melyek ezek!

Okok, ami miatt fontos, hogy harmincszor megrágd az ételt

Ideális testsúly

Az alapos rágás segíthet megőrizni az ideális testsúlyodat, továbbá akár fogyhatsz is, ha figyelsz rá. Ennek az az oka, hogy sokkal gyorsabban eltelítődsz, mint akkor, amikor csak kutyafuttában kapkodod be az ételt.

Jobban szívódnak fel a tápanyagok

A fogaid a falatokat összeaprítják, majd a nyálad elkezdi elemeire bontani. A keményítő és a szénhidrát emésztése már a szádban elkezdődik, ha ennek nem hagysz kellő időt, akkor többek között a hasnyálmirigyedet állítod nagyobb feladat elé.

Energiát nyersz vele

Ha nem rágsz meg minden falatot alaposan, akkor az energia nem hasznosul az ételből megfelelően. Ha falsz, akkor az emésztőnedvek nem „férnek" hozzá a tápanyagokhoz, emiatt erjedés és rothadás indulhat meg a tápcsatornában, annak pedig jól ismert következménye a puffadás és a gyomorsav túltengése, kellemetlen hasfájás kíséretében.

A fogadat is véded ezzel

A fogakat is megóvod, ha 30-szor megrágod az ételt. Régészeti kutatásokból kiderült, hogy a középkori emberek fogsora sokkal egészségesebb volt, mint a mai emberé, mert sokkal több zöldséget és gabonafélét fogyasztottak, melyeket jobban meg kellett rágni.

Elkerülöd a fertőzéseket

Ha alaposan megőrlöd az ételt, azzal elkerülheted a különböző fertőzéseket a beleidben. A meg nem rágott, alkotóelemeire nem bontott falat akár komoly bakteriális fertőzéseket is okozhat az emésztési folyamatok végén.

Elkerülheted a félrenyelést

Teljesen logikus, hogy ha alaposan megrágod az ételt, akkor sokkal könnyebben csúszik le a nyelőcsöveden is, tehát nem akad meg a gyomorszájadnál, azaz könnyebben halad át a tápcsatorna felső szakaszán.


Még több emésztéssel kapcsolatos tartalom:

Forrásunk volt.

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

Nagy kávéfőzőteszt: úgy látszik, nem pénz kérdése, hogy jó kávéval...

Egy silány kávéfőző könnyen elronthatja a reggelt, míg egy jól működő gép szinte észrevétlenül végzi a dolgát. A Tudatos Vásárlók Egyesülete nemzetközi összefogásban 145 kávéfőzőt tesztelt, és azt vizsgálta, mi számít igazán a hétköznapokban: az eszpresszó és a cappuccino minősége, a zajszint, a tisztíthatóság, az energiafogyasztás, valamint az a bizonyos első korty. A tesztből kiderült, melyik készülék lesz megbízható társunk, és melyik válik csupán felesleges dísztárggyá a konyhapulton.

Nosalty

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...