Ezért hagyd el az öblítőt mosáskor

Szinte nincs olyan háztartás, ahol ne használnának mosáskor öblítőt is, hogy finom legyen a ruhák illata, pedig sokkal jobban járna a környezetünk és a testünk is, ha elhagynánk, egyszer és mindenkorra.

Mosóporból, folyékony mosószerből, mosogatószerből, de még WC-tisztítóból is lehet vásárolni uniós ökocímkével rendelkező, környezetkímélő terméket. Öblítőből azonban egyetlen ökocimkés sincs a boltok polcain, nem is véletlenül, a Tudatos Vásárlók Egyesülete el is árulja, miért.

Ezért hagyd el az öblítőt mosáskor

Miért használunk öblítőt?

A legtöbben a mosás egyik fontos résztvevőjeként tekintenek az öblítőre, pedig igazából nem a ruha öblítésében, tehát a mosószermaradék eltávolításában játszik szerepet – ilyen funkciója nincs.

Bevonatot képez a ruhákon és egyéb textíliákon, ami miatt sokkal puhábbnak érezzük az anyagokat, megakadályozza a műszálas ruhák elektrosztatikus feltöltődését, és gyorsítja a ruhák száradását.

Káros hatásai

Bár ezek a tulajdonságok mind nagyon kedvezőek, ki kell emelni, hogy az öblítők használatának kellemetlen, sőt akár káros mellékhatásai lehetnek az egészségünkre és a környezetünkre.

Az öblítőkben megtalálható kémia vegyületek elősegíthetik az asztma kialakulását, károsíthatják a szaporodórendszert, viaszos hatásuk miatt pedig ugyan segítik a víz távozását az anyagból, de az újranedvesedést is gátolják. Ez azért nem előnyös, mert az emberi bőr folyamatosan izzadságot bocsát ki, ami optimális esetben távozik a bőrről, a viaszos hatás miatt azonban a ruha rosszabbul szellőzik, nem engedi távozni a nedvességet, ez a bőrflóra és szervezet hűtése szempontjából is kedvezőtlen.

A nem szellőző ruhaneműk miatt „bepállott” részek bebüdösödhetnek, elősegítve a gombás bőrbetegségek kialakulását.

Még több rossz tulajdonság:

  • Az öblítők miatt rosszul szellőző ruha büdösebb lesz, amit a következő mosás is nehezebben távolít el.
  • Ha a törölközőmosásnál öblítőt is használunk, akkor az anyag kevésbé szívja fel a vizet.
  • Az öblítőkben lévő kvatvegyületek a környezetbe kerülve a vízi élőlényekre nézve káros hatásúak és lassú lebomlásúak.
  • Az öblítő gyúlékonyabb bevonatot képez a ruhán, ami később, többszöri öblítő nélküli mosásnál ugyan távozik, de addig könnyebben éghetővé teszi a textíliákat.
  • Az öblítőkben lévő illatanyagok felesleges kockázatot jelentenek az emberi test számára. Ez jelenthet akár kellemetlen közérzetet, de súlyosabb problémákat is.
  • A gyártók gyakran bevizsgálatlan anyagokat is használnak, hogy még illatosabb legyen a folyadék. Egy amerikai vizsgálatban átlagosan 18-20 különböző illatanyagot mutattak ki az egyes termékekben, ezek között megtalálható volt a lehetséges emberi rákkeltő acetaldehid, az 1,4-dioxán; a fejlődési rendellenességekkel összefüggésbe hozható metil-etil-keton és klórmetán, illetve az allergén linalool.
  • Az illatszerek akár allergia kialakulásához is vezethetnek. Világviszonylatban az illatanyagok benne vannak az öt legfontosabb allergénben.
  • Az arra érzékeny embereknél a bőrrel érintkező öblítővel mosott ruha is allergiát okozhat.

Szóval jobban járunk mi és a környezetünk is, ha nem használunk a mosás alkalmával öblítőt.

Forrásunk volt.


Még több mosás:

Címlapról ajánljuk

További cikkek