Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Az 5 leggyakoribb tévhit a mosásról – Ezt ne tedd, ha kímélni akarod a ruháidat!

Hányszor hallottad már, hogy a hatékony mosáshoz legalább 60 °C-ra van szükség, vagy, hogy ha nem muszáj, ne mosd ki minden felvétel után a ruhát, mert attól jobban kopik? (x)

Ezek a teljesen logikusan hangzó tanácsok valójában félrevezethetnek és megakadályozhatnak abban, hogy ruháidat a lehető legjobban tartsd karban.

Összeszedtünk 5 elterjedt tévhitet a mosással kapcsolatban, ha elkerülöd ezeket a mosási hibákat, idővel a ruháid is meghálálják majd:

1. tévhit: a mély foltokon csak a 60 °C-os mosás segíthet

A mindennapok rengeteg foltot rejtenek, legyen szó kilöttyent kávéról vagy szétfröccsent gyümölcsléről, nem beszélve a nadrágunkba beletört fűről vagy a durva sárfoltokról. A legtöbben úgy gondolják, hogy ezeket a foltokat kizárólag nagy hőfokon moshatjuk ki a ruhánkból, ami viszont a legtöbb anyagnak nem javallott. Van azonban hatékony, de kíméletesebb megoldás is, például a Vanish folteltávolító gél vagy por, amely már 30 °C-on is hat, és egy mosással kiszedi a foltokat.

2. tévhit: mosás közben a mosógépben minden baktérium elpusztul

Különösen a járványügyi helyzetben értékelődött fel, hogy a ruháinkat is megfelelően fertőtlenítsük, és magas hőfokon megöljük a vírust, de ugyanolyan fontos, hogy a baktériumok se maradjanak meg a ruhánk anyagában. Ehhez pedig sajnos a mosógéppel mosás önmagában nem elég. Speciális mosószerre van szükségünk, amely 30 és 40 °C-on is megbirkózik a baktériumok 99,9%-ával.

3. tévhit: ha szőnyegtisztítás, akkor csakis porszívó!

A porszívózás a mindennapi takarítás része, és egy-egy alaposan kiporszívózott szőnyeg láttán azt gondolnánk, hogy egészen tisztává varázsoltuk az otthonunkat. Nem akarunk elkeseríteni senkit, de sajnos a porszívó nem hoz ki minden koszt a szőnyegből, ehhez ennél többre van szükség. Érdemes bizonyos időközönként olyan mélytisztító hatású termékeket használni, amelyek igazán az anyag mélyére hatolnak, és így akár háromszor több koszt és állatszőrt is kiszednek a szőnyegünkből, mint a porszívó.

4. tévhit: csak akkor mosd a ruhát, ha muszáj, mert különben elkopik!

Sokan inkább két vagy akár több alkalommal is felvesznek egy-egy ruhadarabot, hogy a túl gyakori mosással ne rongálják kedvenc öltözéküket. Félnek attól, hogy kinyúlnak, vagy kikopik a színük, ha túl sokat keringetik őket a mosógépben. Talán régen ez így is volt, azonban mostanra már kifejlesztettek olyan speciális mosószereket, mint például a Woolite, amely kimondottan arra alkalmas, hogy ruháink eredeti színét és formáját védje.

5. tévhit: a mosógépet tisztán tartja a mosás

Teljesen logikusnak tűnik, hogy ha a mosógép tisztítja a ruhákat, akkor maga a gép is biztosan folyamatosan tisztul minden mosással. A dob belső része valóban mosásról-mosásra tiszta marad, azonban a mosógépnek azon részei, amelyeket nem látunk, halmozottan tudnak szennyeződni. Sokan nem is gondolnák, de egy év alatt fél kiló kosz is felhalmozódhat a mosógépben, ha nem teszünk ellene. Megfelelő Calgon 3in1 termékkel azonban megakadályozhatjuk a kosz és mosószeradalékok lerakódását, nem beszélve a kellemetlen szagok eltüntetéséről.

Ha pedig még többet szeretnél tudni a mosásról, olvass tovább itt, ahol ráadásul értékes ajándékokat nyerhetsz augusztus 17. és szeptember 13. között.

Szólj hozzá!

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!