Újabb kutatás járt utána annak, meg kell-e mosni a nyers csirkét

Mossuk vagy ne mossuk? A tudomány újra megvizsgálta az emberek millióit foglalkoztató kérdést.

Talán a konyhaművészet egyik legtöbbet ismételt kérdése az, hogy érdemes-e megmosni a nyers csirkehúst, mielőtt feldolgozzuk. Népes a mosáspárti és a mosásellenes tábor is, rengeteg a pro, és ugyanennyi a kontra érv is. Most egy amerikai kutatás összegezte, hogy mit gondolnak a témáról a szakértők, az eredmény pedig nem fog tetszeni a mosáspártiaknak.

Újabb kutatás járt utána annak, meg kell-e mosni a nyers csirkét

Többet árt, mint segít

A szakértők szerint az a konszenzus, hogy nincs igazán szükség a nyers csirke mosására, viszont, ha nem figyelünk, bajt okozhatunk vele. Az összes potenciálisan káros baktérium, például a szalmonella, elpusztul, ha a csirkét magas hőmérsékleten sütjük.

A nyers csirke mosása viszont baktériumokat terjeszthet a mosogatón, a konyhapulton és a közeli konyhai eszközökön vagy más élelmiszereken.

Az Észak-Karolinai Állami Egyetemen végzett és a Journal of Food Protection folyóiratban közzétett új kutatás célja, hogy jobban felvilágosítsa az embereket a nyerscsirke-mosás veszélyeiről. Ezen kívül a kutatók azt is szerették volna jobban megérteni, mennyire könnyű beszennyezni a konyhát a nyers csirke kezelése során.

Fertőző saláták

Több száz alany vett részt ebben a kísérletben, és körülbelül a fele csapatnak azt mondták az elején, hogy nem jó ötlet nyers csirkét mosni. A többi résztvevő, akiket a kontrollcsoportnak tekintettek, nem kaptak tanácsot az étel elkészítéséhez. Mindkét csoportban a résztvevőket arra kérték, hogy készítsenek egyszerű vacsorát, amely csirkéből és salátából állt. A kutatócsoport legnagyobb meglepetésére az elkészített saláták nagyjából 25%-a mutatta bakteriális fertőzés jeleit – még sok olyan saláta is, amelyet olyan alanyok készítettek, akik nem mosták meg csirkét.

Úgy tűnik, hogy a nyers csirke mosásának elkerülése nem elegendő a konyhai környezet sterilen tartásához. A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy eredményeik hangsúlyozzák a kézmosás fontosságát, valamint azt is, hogy nyers csirke kezelése után azonnali konyhai tisztítás és fertőtlenítés szükséges, különben a fertőzés így is terjedhet a helyiségben.

Mi a tanulság? Első sorban az, hogy nem érdemes nyers csirkét mosni – ez csak növeli a baktériumok terjedésének valószínűségét. Ezen kívül az is fontos, hogy ha nyers csirkével dolgozunk, utána megfelelően mossunk kezet, és a konyhát is fertőtlenítsük, mielőtt bármi máshoz nyúlunk, így minimalizálhatjuk egy ételmérgezés kialakulásának esélyét.

Forrásunk volt.


További konyhai tippeketet leshetsz el:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Az eredeti korhelyleves

A klasszikus korhelyleves valójában inkább egy kiadós főétel, mint egy leves: a savanyú káposztából főzött kolbászos fogás a magyar konyhaművészet egyik ismert és népszerű étele. ...