Újabb kutatás járt utána annak, meg kell-e mosni a nyers csirkét

Mossuk vagy ne mossuk? A tudomány újra megvizsgálta az emberek millióit foglalkoztató kérdést.

Talán a konyhaművészet egyik legtöbbet ismételt kérdése az, hogy érdemes-e megmosni a nyers csirkehúst, mielőtt feldolgozzuk. Népes a mosáspárti és a mosásellenes tábor is, rengeteg a pro, és ugyanennyi a kontra érv is. Most egy amerikai kutatás összegezte, hogy mit gondolnak a témáról a szakértők, az eredmény pedig nem fog tetszeni a mosáspártiaknak.

Újabb kutatás járt utána annak, meg kell-e mosni a nyers csirkét

Többet árt, mint segít

A szakértők szerint az a konszenzus, hogy nincs igazán szükség a nyers csirke mosására, viszont, ha nem figyelünk, bajt okozhatunk vele. Az összes potenciálisan káros baktérium, például a szalmonella, elpusztul, ha a csirkét magas hőmérsékleten sütjük.

A nyers csirke mosása viszont baktériumokat terjeszthet a mosogatón, a konyhapulton és a közeli konyhai eszközökön vagy más élelmiszereken.

Az Észak-Karolinai Állami Egyetemen végzett és a Journal of Food Protection folyóiratban közzétett új kutatás célja, hogy jobban felvilágosítsa az embereket a nyerscsirke-mosás veszélyeiről. Ezen kívül a kutatók azt is szerették volna jobban megérteni, mennyire könnyű beszennyezni a konyhát a nyers csirke kezelése során.

Fertőző saláták

Több száz alany vett részt ebben a kísérletben, és körülbelül a fele csapatnak azt mondták az elején, hogy nem jó ötlet nyers csirkét mosni. A többi résztvevő, akiket a kontrollcsoportnak tekintettek, nem kaptak tanácsot az étel elkészítéséhez. Mindkét csoportban a résztvevőket arra kérték, hogy készítsenek egyszerű vacsorát, amely csirkéből és salátából állt. A kutatócsoport legnagyobb meglepetésére az elkészített saláták nagyjából 25%-a mutatta bakteriális fertőzés jeleit – még sok olyan saláta is, amelyet olyan alanyok készítettek, akik nem mosták meg csirkét.

Úgy tűnik, hogy a nyers csirke mosásának elkerülése nem elegendő a konyhai környezet sterilen tartásához. A tanulmány szerzői arra a következtetésre jutottak, hogy eredményeik hangsúlyozzák a kézmosás fontosságát, valamint azt is, hogy nyers csirke kezelése után azonnali konyhai tisztítás és fertőtlenítés szükséges, különben a fertőzés így is terjedhet a helyiségben.

Mi a tanulság? Első sorban az, hogy nem érdemes nyers csirkét mosni – ez csak növeli a baktériumok terjedésének valószínűségét. Ezen kívül az is fontos, hogy ha nyers csirkével dolgozunk, utána megfelelően mossunk kezet, és a konyhát is fertőtlenítsük, mielőtt bármi máshoz nyúlunk, így minimalizálhatjuk egy ételmérgezés kialakulásának esélyét.

Forrásunk volt.


További konyhai tippeketet leshetsz el:

Ajánlott videó

Hirdetés

Támogatott tartalom

Legújabb receptek

Cantuccini hagyományosan

Az egyik legtradicionálisabb olasz kekszféle a cantuccini, ez a kétszersült sütemény, ami sokáig eláll és desszertborba vagy forró kakaóba/kávéba mártogatva esik a legjobban. Mint a ...

Ünnepi mediterrán halragu

Ha ti is szoktatok karácsonyra halat készíteni, akkor most itt egy remek receptötlet, egy egyszerű halragu, amit tetszőleges tengeri halfiléből készíthettek. A vibráló, mediterrán ízek ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Kevés az időd? Mutatjuk az 5 leggyorsabb karácsonyi főételt

Egészben sült pulyka, így-így panírozott, majd olajban kisütött húsok és halak, halászlé, töltött káposzta? Finoman szólva sem időspórolós, kapkodva összedobható karácsonyi főételek. Mutatunk pár receptet inkább, amelyek bizonyítják, hogy nem minden fogás időigényes és őrületesen pepecselős, ami karácsonyi.

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...