Nyerő lisztek fogyókúra idején

Fogyókúra 1. lépés: hagyjuk el a fehérlisztet. Legalábbis egyesek szerint. Biztos, hogy erre szükség van?

Aki hirtelen felindulásból fogyókúrába kezd, első lépésként a szénhidrátokat hagyja el az étrendjéből: a lisztet, kenyeret, tésztát, burgonyát, rizst. A szénhidrátok kiegyensúlyozott és testsúlycsökkentő étrendben betöltött szerepéről már mi is többször írtunk, most emeljük ki ezek közül a liszteket, és vizsgáljuk meg hogy is választhatunk közülük optimálisan, ha fogyókúrába kezdünk.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Tudj meg többet a szénhidrátokról!

1. Az 1. számú "közellenség"

A búza finomlisztet mindenki ismeri, a hazai konyha alapélelmiszere. Élettani hatását tekintve egyértelmű hátránya, hogy csak a gabona belső részét tartalmazza, a külső részét nem. Ennél fogva jóval alacsonyabb rost, vitamin és ásványi anyag tartalommal bír a teljes őrlésű lisztekhez képest. Ez azonban nem jelenti azt, hogy teljes mértékben száműzni kellene a kiegyensúlyozott egészséges, vagy az energiaszegény étrend palettájáról, inkább arra törekedjünk, hogy ritkán, alkalomszerűen fogyasszuk a 100% finom lisztből készült ételeket, élelmiszereket. Nézzük végig, milyen más típusú lisztekkel találkozhatunk a boltok polcain, mit és hogyan érdemes választani helyette!

2. Teljes őrlésű lisztek – a hosszan tartó jóllakottság érdekében

A teljes őrlésű lisztek tartalmazzák a gabona héj (más néven korpa) részét is, ezáltal magasabb rost-, ásványi anyag- és vitamintartalommal rendelkeznek. 100 g teljes őrlésű kenyérrel (ez kb. 3 és fél szelet teljesőrlésű toast kenyér méretű kenyér) biztosíthatjuk napi rost-szükségletünk harmadát. Nagyon fontos tudatosítani magunkban, hogy a teljes őrlésű lisztek energiában és szénhidráttartalomban nem térnek el jelentősen a hagyományos lisztek (pl. finomliszt) tápanyagtartalmától, azaz mennyiségileg nem ehetünk többet belőlük. Azonban háromszoros rosttartalmuknál fogva testtömeg-csökkentő étrendben segítik a jóllakottság fenntartását. Cukorbetegeknek és magas koleszterinszinttel küzdőknek kifejezetten javasolt fogyasztásuk, a magas rosttartalom lassítja a szénhidrátok és csökkenti a koleszterin felszívódását.

Teljes őrlésű lisztek tekintetében széles választék áll rendelkezésünkre. Legelterjedtebb a teljes őrlésű búzaliszt és a rozsliszt. Ha első alkalommal készítünk teljes őrlésű lisztből tésztát, kenyeret, először a receptben szereplő lisztmennyiség ötöd részét váltsuk ki a teljes őrlésű liszttel. Aztán fokozatosan szoktassuk hozzá magunkat és környezetünket az új szín- és ízvilághoz, a tészta tömörebb állagához. Külön kihívás jelent a teljes őrlésű rozsliszt, mivel a belőle készült tészták, kenyerek jóval tömöttebbek. A rozsliszt kipróbálását érdemes arra az időre tartogatni, amikorra már profi szakácsok vagyunk és kimondottan teljes őrlésű rozslisztre komponált recepteket használni.

3. Graham-liszt – a különleges teljes őrlésű liszt

A Graham-liszt teljes őrlésű gabonából készül, amit tovább dúsítanak korpával, így élelmi rosttartalma különösen magas. Ezt a lisztet nagyobb szemcseméretűre őrlik, emiatt tápanyagtartalma lassabban szívódik fel, lassan, egyenletesen emeli a vércukorszintet. Nálam ez a lisztfajta kapja a csillagos ötöst évek óta, mert igaz, hogy magas a rosttartalma, ez mégsem akadályoz meg abban, hogy finom, puha kelt tésztát készítsek a Graham- + finomliszt keverékéből, ráadásul árban is elérhető.

4. Durumliszt – a kiegyensúlyozott vércukorszint érdekében

A durumliszt olyan szénhidrátot, keményítőfajtát (amilózt) tartalmaz, ami lassabban emeli a vércukorszintet, beszerezhető fehér- és teljes őrlésű változatban is. A sima durumlisztet főleg olyan tésztákhoz vagy olyankor célszerű használni, amikor fontos, hogy a hagyományos ételekhez hasonló kinézetű ételeket állítsunk elő. Akár 100%-ban is használható palacsintatésztához, galuskához.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Durumbúza - ez kell nekem!

5. Tönkölyliszt

A tönkölybúzából készült lisztek magasabb fehérjetartalommal bírnak, kaphatók teljes őrlésű és finomlisztnek megfelelő korpamentes formában is.

6. Zabliszt

Fehérjetartalma magasabb, mint a búzaliszté, szénhidráttartalma 10%-kal alacsonyabb, mint a teljes őrlésű búzaliszté. Gazdag a béta-glükán nevű rostanyagban, ami számtalan pozitív élettani hatással bír. Többek között prebiotikumként működik és csökkenti a koleszterin felszívódását.

7. Gluténmentes lisztek - cöliákiásoknak

Az energiaszegény étrendben hiába diétás élelmiszerek, nincs kimondott szerepük. Nem hagyhatjuk figyelmen kívül, hogy a gluténmentes lisztek, lisztkeverékek nagy része igen magas árfekvésű, amiért cserébe nem biztos, hogy minden esetben többet kapunk. Ezek a lisztek alapvetően cöliákiás (régi, közismertebb nevén: lisztérzékeny) betegek diétájába valók. Szép számmal találunk olyan gluténmentes lisztet, lisztkeveréket, ami még a búza finomlisztnél is alacsonyabb, 4 g alatti rosttartalommal rendelkezik. Azt is fontos tudnunk, hogy a glutén az az összetevő a gabonafélékben, ami miatt megkelnek a tésztáink. Ha ez a fehérje hiányzik a tésztáinkból egészen biztos, hogy a megszokott kelt tésztától eltérő állagú tésztát fogunk kapni. Természetesen, ha cöliákiásként küzdünk túlsúllyal, akkor nincs más választásunk, a gluténmentes lisztekből kell válogatnunk. Ebben az esetben a magasabb rosttartalmú liszteket, -keverékeket részesítsük előnyben!

8. Szénhidrát-csökkentett lisztek, lisztkeverékek

Vásárlás előtt mindig olvassuk el a termék címkéjét! Táplálékallergiásokra fokozottan vonatkozik ez a figyelmeztetés, hiszen a szénhidrát-csökkentett lisztek nagy részébe szója kerül. A szénhidrátcsökkentés a liszt összetevőinek megváltoztatásával oly módon jön létre, hogy közben az élelmiszer fehérje- és a zsiradéktartalma megnő. Háttér-információként egy kis matek: 1 g zsírral több, mint kétszer annyi energiát viszünk be a szervezetünkbe, mint 1 g szénhidráttal, 1 g fehérje pedig ugyanannyi energiát jelent, mint 1 g szénhidrát. Vagyis az alacsony szénhidráttartalmú lisztekkel kalóriát nem tudunk spórolni. Tagadhatatlan értékük a magas rosttartalom és az alacsonyabb glikémiás-index, de magas kalóriatartalmuk miatt ezek sem fogyaszthatók korlátlan mennyiségben.

Olvasd el kapcsolódó cikkünket!

Tudj meg többet a glikémiás-indexről!

Akkor melyiket is válasszuk?

Alapból mindig teljes őrlésű lisztet válasszunk és ezt egészítsük ki finomliszttel. Mivel lisztből készült gabonatermékeket naponta többször fogyasztunk (kenyér, péksütemények, különböző tészták formájában), amikor csak tehetjük, teljes őrlésű gabonából készült termékeket, ételeket pakoljunk a kosarunkba, tányérunkra.

A teljes őrlésű termékeket, lisztekt (pl. tönköly-, durum-, Graham-, rozs- stb.) is használjuk változatosan. Érdekességképpen és pénztárcánktól függően kipróbálhatunk alternatív magasabb (>5 g/100 g) rosttartalmú liszteket is (pl. szőlőmaglisztet, lenmaglisztet stb.)

Címlapról ajánljuk

További cikkek