Nyár van, adj a madártejnek bogyós erdei gyümölcsöket

Aktualizáltam a madártejet: hisz' éppen nyár van, odakint tombol a hőség, ezért az önmagában is jóleső, hűs, vaníliás krémbe a légies felhőkön túl mindenféle erdei bogyósokat is szórtam. Enyhe savasságuk tökéletesen kiegészíti a desszert nosztalgikusan cukros ízét, anélkül, hogy meg akarná változtatni a klasszikus kedvencet.

Az év halad előre, az évszakok váltják egymást... csak nem hagyhatjuk kedvenc étkeinket változatlanul. Alakítsuk őket a szezonhoz, próbáljunk ki új verziókat, hátha valami olyan ízkombinációra bukkanunk, ami lenyűgöz majd minket, és talán másokat is. A madártej önmagában elég szimpla ahhoz, hogy lehetővé teszi a könnyed kísérletezést: selymes állagához, vaníliás aromájához megannyi plusz hozzávalót társíthatunk. Nyár lévén essen a választásunk a bogyós gyümölcsökre, málnára, szederre, ribizlire, áfonyára. Apró színfoltok lesznek ők a madártej aranysárga tengerében, kész élmény lesz rájuk bukkanni a boldog kanalazások közepette.

A bogyós gyümölcsös madártej receptjéért kattints a képre!

A bogyós madártej elkészítéséhez szükség lesz a következőkre:

  • 8 db tojás
  • 1.7 l tej
  • 250 g cukor
  • 1 db vanília
  • 1 ek étkezési keményítő
  • 200 g málna
  • 100 g áfonya
  • 100 g szeder
  • 100 g piros ribizli
  • 1 csomag vaníliás cukor
A bogyós gyümölcsös madártej receptjéért kattints a képre!

Az elkészítés folyamata pedig így alakul majd:

A málna 2/3-át egy evőkanál cukorral sűrű lekvárrá főzzük pár perc alatt, majd egy sűrű szűrőn átpasszírozzuk. Tálalásig félretesszük.

A tojásokat szétválasztjuk, a sárgájákat habosra keverjük 200 gramm cukorral és a keményítővel (a térfogata duplázódjon meg, a színe pedig legyen világossárga).

A bogyós gyümölcsös madártej receptjéért kattints a képre!

1 liter tejet felteszünk melegedni a vaníliarúd kikapart magjával és magával a rúddal. Amikor már elég meleg (de még nem forr), fokozatosan és lassan hozzácsorgatunk a tojásos keverékhez a tejből, miközben folyamatosan keverjük azt. Ezt a hőkiegyenlítést addig folytatjuk, míg nagyjából a tej felét hozzá nem adtuk a tálhoz. Ekkor a tojásos-tejes keveréket visszaöntjük a fazékba.

Közepes-alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett kellően sűrű sodót főzünk (olyasmi állaga legyen, mint a híg palacsintatésztának). Ha kész, hagyjuk szobahőmérsékletre hűlni, majd teljesen hidegre hűtjük a hűtőben.

A bogyós gyümölcsös madártej receptjéért kattints a képre!

Tálalás előtt a fehérjét egy csipet sóval és a maradék 50 gramm cukorral kemény habbá verjük. Egy széles serpenyőben/fazékban feltesszük melegedni a maradék 700 ml tejet, további 300 ml vízzel és a tasak vaníliás cukorral. Ha már forr, lejjebb vesszük a lángot közepesre, majd egy kanál segítségével galuskákat szaggatunk a tojáshabból a tejbe. Lefedve 1-2 perc alatt készre főzzük őket.

A madártejet tojáshabbal, kevert bogyós gyümölcsökkel és a málnaöntettel tálaljuk, jó hidegen.

A bogyós gyümölcsös madártej receptjéért kattints a képre!

A bogyós gyümölcsös madártej teljes receptjét itt találod, mentsd el kedvenceid közé, vagy küldd tovább valakinek, aki szerinted szívesen elkészítené!

Fotók és recept: Lakos Benedek

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Ezeknek a recepteknek is adj egy esélyt:

Címlapról ajánljuk

Ezt főzheted – A csodás május 31 receptje, ami csak...

Cikksorozatunkban minden hónap elején összegyűjtjük a kedvenceinket regisztrált felhasználóink fogásai közül. Most májusi, tavaszi és napfényes fogások következnek, méghozzá sok-sok friss alapanyagból. Csatlakozzatok ti is a Nosalty gasztroközösségéhez, töltsétek fel receptjeiteket, és inspiráljátok egymást az év minden napján.

Nosalty

További cikkek