Alkohollal locsolták a növényeket, azok pedig furcsán reagáltak

Érdekes kísérletet folytatott le egy japán kutatócsoport: a növénytermesztés során nem vízzel, hanem alkohollal locsoltak bizonyos növényeket. Az eredmények igen meglepőek lettek.

A növénytermesztés nagy kihívások elé néz, ha a jövőben ismét jelentkezni fognak az eddig látott extrém időjárási körülmények. Több helyen is folyik a kutatás ebben a témakörben: a RIKEN Center for Sustainable Resource Science japán kutatói például víz helyett alkoholt használtak a locsoláshoz a növénytermesztés során, ami nem várt eredményt hozott.

Alkohollal locsolták a növényeket, furcsa módon reagáltak rá

Jobban tűrik a szárazságot

A kísérlet eredményeként a tudósok rájöttek, hogy az alkohollal (etanollal) locsolt növények jobban bírnak egy adott szárazságot. Vízhiány esetén maguk a növények is etanoltermelésbe kezdenek, amely tény korábban ismert volt a tudósok számára.

Mivel azonban nem voltak biztos az etanoltermelődés okában, elkezdtek kísérletezni.

Rizst és búzát ültettek a kísérlethez, amelynek elején minden növény rendesen kapott vizet. Ezen felül a növények egy része rendszeresen kapott alkoholt is. Amikor abbahagyták a vízzel való locsolást, azt tapasztalták, hogy az alkoholt fogyasztó növények jobban bírták a szárazságot, az absztinens társaikhoz képest.

A magyarázat annyi, hogy az alkohollal kezelt növények levelein lévő apró nyílások (sztómák) már a szárazság kezdete előtt bezárulnak, ezért több nedvesség marad bennük, azaz jobban bírják öntözés nélkül.

A felfedezés nagyon hasznos lehet a későbbiekben, ugyanis segíthet megoldani a világ élelmiszerellátásának problémáit, a növények rezisztenciájának növelésével.

Forrásunk volt.


Hírek, érdekességek, újdonságok:

Címlapról ajánljuk

További cikkek