Ez a mesterséges csoki lehet az emberek kedvence a jövőben

Minél inkább ropog, annál jobban szeretik – különösen igaz ez a csokoládé esetében. Kutatók most azt a csokoládéformát keresték meg, amely a legjobban ropog.

Spirál alakú csokoládét alkottak meg az Amszterdami Egyetem kutatói, ezzel pedig jó eséllyel megtalálták a tökéletes csokoládé titkát, amely a formában és az anyag törhetőségében rejlik – írja az index.hu Smithsonian cikkére hivatkozva.

A Corentin Coulais, az Amszterdami Egyetem fizikusa által vezetett kísérletben első körben egy 72 százalékos kakaótartalommal rendelkező étcsokoládét temperáltak, ezzel biztosítva a stabil szerkezetet, az alapanyagból pedig 3D-nyomtató segítségével többféle spirálformát nyomtattak. A csokispirálok egy része sima S-alakú volt, nyomtattak viszont sokkal összetettebb, kacifántosabb formákat is.

Úgy tűnik, a sima csokinál jobb lehet a spirálos csoki

A csapat a csokispirálokat egy sor mechanikai teszten próbálta ki, azt nézve, hogyan törnek pontosan a desszertek. A csokik felülről préselve rengeteg darabra törtek, oldalról haladva viszont legtöbbször csak egyszer törtek meg.

Ezután egy csapat tesztelő kóstolta végig a csokikat, a kutatók pedig arra voltak kíváncsiak, melyik formájú finomság tetszett a legjobban a kóstolóknak, és miért.

Corentin Coulais és csapata szerint minél bonyolultabb volt a forma, annál nagyobb volt a repedés, ez pedig sokkal inkább lenyűgözte a kóstolókat, mint az egyszerűbb formájú csokoládék elfogyasztása, ugyanis a ropogást sok esetben az emberek a frissességgel társítják össze.

A szakértő szerint a technika által megfelelő ételeket lehet készíteni azoknak, akiknek valamilyen betegség miatt gondjuk van a rágással vagy a harapással, hiszen így szabályozható lenne, mekkora erőkifejtés szükséges az étel elfogyasztásához.

A kísérlet által nemcsak a csokoládéfogyasztók járhatnak jól, a kutatás eredményei ugyanis abban is segíthet, hogy olyan anyagokat fejlesszenek ki, amelyek sokkal törésállóbbak. Így strapabíróbb sisakokat, autókat de akár repülőket is lehetne alkotni.

Forrásaink voltak.


Ezek a cikkek is érdekelhetnek:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Nosalty

További cikkek

Top Receptek