Nem hiszed el, mitől lesz tökéletes a sajtod!

Az már évek óta köztudott, hogy a növények gyorsabban nőnek a zene hatására, svájci kutatók szerint azonban a sajtok is máshogy érnek, ha idő közben egy jó zene szól. 

A Berni Művészeti Egyetem kutató fél éven keresztül teszteltek kilenc darab, egyenként 10 kilós ementáli sajtot, hogy rájöjjenek, miként hat a zene a sajtok ízére, illatára és állagára.

A kutatás során a sajtokat fadobozokba zárták és (egy kivételével) mindegyiknek 24 órán keresztül játszották le ugyanazt a zenét. A dobozokban nem egy-egy hangszóróból szólt a zene, mindegyik tejtermékbe egy adókészülék segítségével továbbították a zene energiáját.

Míg az egyik sajtnak Mozart Varázsfuvoláját játszották le, addig a másik sajt Led Zeppelin Stairway to Heaven című számára és az A Tribe Called Quest - We got it from here című albumra bulizhatott egy egész napon át.

A 24 órán át tartó zenei megpróbáltatás után a sajtokat egy gasztronómiai szakértőkből álló csapat vaktesztelte, mely során megállapították, hogy a hip-hop zenén érlelt sajt esett át a legtöbb változáson, ízre és állagra is sokkal selymesebb és érettebb lett.

Hogy a kutatók biztosra menjenek, a tesztet kétszer is elvégezték, de mindkét alkalommal ugyanazzal az eredménnyel a hip-hop zenén tartott sajt végzett az első helyen.

A művészeti egyetem kutatói folytatják a tesztet, ezúttal azonban csak hip-hop dallamokon érlelik majd a sajtokat kíváncsian várva, ezúttal milyen eredmények születnek.

Ezeket olvastad már?

via: eater.com

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek