Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

9 sajtfajta, ami mennyeivé varázsol két egyszerű szelet kenyeret is

Még akkor is, ha konyhai szaktudásod csak a tészták elkészítésére korlátozódik, azt biztosan te is tudod, hogyan kell elkészíteni egy sajtos melegszendvicset. 
Ó, a melegszendvics! A végső mentsvárunk ez az étel - már gyerekkorodban is mosolyt csalt az arcunkra, és azóta is a társunk a bajban. A sima sajttal készült változata is maga a mennyország, valld be, te is gyakran tömöd magadba úgy, mintha nem lenne holnap. A következőkben megmutatjuk, hogy érdemes a megszokott, jó öreg sajtos melegszendót kicsit másképpen, serpenyőben, vajjal, grilled cheese-ként is elkészíteni. Az amerikaiak nem véletlenül imádják ezt a verziót, mi pedig kilenc sajtot is ajánlunk hozzá. 
 

Íme, a faékkel vetekedő összetettségű alaprecept

 

- szeletelt toastkenyér

- vaj

- sajt

 
Egy nagy serpenyőbe dobj egy kávéskanál vajat, forrósítsd fel, majd vedd takarékra a lángot, és tedd rá a belső felén vajjal megkent toastkenyeret. Engedd melegedni, majd fektess rá sajtszeletkéket. Miután kissé átforrósodott, illeszd a tetejére a szintén vajjal megkent másik szelet kenyeret is. Ha az alsó kenyér megpirult, emeld ki a szendvicset, és tedd a serpenyőbe megfordítva úgy, hogy most a sületlen fele legyen lefelé. Pirulásig süsd, és kettévágva tálald, hadd folyjon! 
 
 
Alapreceptemet feldobtam egy kis sóval, borssal és egy csipet kakukkfűvel is. A mindannyiunk által imádott trappista sajtot használtam. Voltaképpen ezzel is tökéletes!
 
 

De ne kárhoztasd az ízlelőbimbóidat arra, hogy csak egyféle sajttal próbálod ki ezt az isteni ételt. Nézzük, melyek a legjobb sajtok, amelyekkel melegszendót csinálhatsz!

 

9 sajtféle amiből bitang jó lesz a melegszenya!

1. Kéksajt vagy feta

A tradicionálisan salátákra morzsolt kék- és fetasajtok is finomak a melegszendvicsben. Mindkét sajt állaga kissé túrós, omlós, így ugyan nem fog álomszerűen kihömpölyögni a szendvicsedből, de ezért finom, intenzív ízük kárpótol.

 

 

2. Kecskesajt

A kemény kecskesajtok erős ízüket a kérgüknek köszönhetik. Ha grillezzük őket, kérgük puhul és ízük is selymesebb lesz. Ezzel együtt nem minden kemény kecskesajt alkalmas sajnos a grillezésre. Egyes sajtok melegítése során kecske ízű gumilapokat kapunk, így vásárlás előtt érdemes lecsekkolni, ajánlják-e a sajtot sütéshez. Ezzel szemben a lágy kecskesajt, amit csini hengerként lehet kapni, kifejezetten ínycsiklandó kenyérszeletek között megolvasztva. Mivel ez a sajt sajnos drága mulatság, lehet, végül is érdemesebb beszerezni egy saját kecskét...

 

3. Havarti

Ez a diós ízű, félkemény, apró lyukacsos sajt remekül olvad, így tökéletes választás melegszendvicsbe. Vigyázz vele, mert olyan lágy tud lenni, hogy könnyen kicsorog  a szendóból.  

 

4. Ementáli

Bár Svájc a politikai semlegességéről híres, sajtjai egyáltalán nem azok. Karakteres ízek, mégis enyhe textúra jellemzi őket. Én most az ementálit ajánlom nektek, mert tökéletesen olvad, és egy kis sonkával párosítva csodaszép szendvicsszerelem veheti kezdetét a serpenyődben. De ne legyél skót! Költs a jó sajtra, mert vacakot nem éri meg venni. 

 

5. Cheddar

Ez a sajt egy kicsi angol faluról, Cheddarról kapta a nevét. A viaszos, törékeny állagú cheddarból nehéz hazánkban jót találni, és az úgynevezett fehér cheddart amúgy is felejtsd el. A jó, érett vörös cheddar, a maga narancssárga színével, és erős, szinte már csípős ízével, na, az kell neked! Kicsit száraz, de jól olvad.

 

6. Munster

A Munster, a pálpusztai nagybátyja, egy elzászi francia sajt. Ha elég érett, a szaga erőteljes, az íze pedig nagyon karakteres, erős. Elég egy aprócska darabot a kenyerek közé helyezni, és máris parasztpince szag lengi be a lakást. Ezzel együtt megéri kipróbálni!
 
 

7. Provolone

A Provolone a mozzarella kifinomultabb unokatestvére. Finoman ízes, de nem túl karakteres sajt. Misztikus: nem is igazán folyékony, nem is igazán szilárd, viszont könnyen olvad. Ha megkóstolod, ismerős lesz majd, mert noha majdnem mozzarella, de mégsem az. A füstölt változata is tökéletes választás!

 

8. Juhtúró

A juhtúró cselesen épp befér ebbe a válogatásba, mert tulajdonképpen egy friss sajtról van szó. Egy picit megborsozva kiváló, lágy, kicsit folyós szendvicstöltelék válik belőle. Ha túl intenzívnek érzed az ízét, nyugodtan keverd össze egy kevés reszelt trappistával. Ez a semleges sajt nem csak tompítja az erős juhtúróízt, de össze is fogja a szendvics töltelékét. Persze, ha rajongasz a szinte csípős ízű juhtúróért, nincs szükség semmiféle hígításra.
 

9. Lapkasajt

Meglepő, hogy az amerikai lapkasajt bekerült a válogatásba? Pedig ezt a sajtot, vagy inkább ehető ragasztót, éppen erre találták ki! Számtalan ízvariációban kapható, sosem romlik meg, és bámulatosan jól működik együtt a kenyérrel. Könnyed ízéhez kiválóan passzol reggelire még két tükörtojás és egy szelet bacon is. 
 
A melegszendvics mindig tökéletes étel, ha egy kis melegségre vágysz. A forró olvadt sajt és a ropogós kenyérszeletek csak rád várnak. Válassz a fenti kilenc féle sajtból, vagy fedezz fel magadnak újakat is! Éljen az evés!
 
Szólj hozzá!

Hozzászólások (1)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

terranova56
terranova56 Wed, 2017-08-23 17:06

Mindig szívesen olvasok a sajtokról, nagyon szeretem, de nem nagyon értek hozzá
Néha veszek drága sajtot, és élvezem az ízét
De úgy vagyok mint a borral (érezni a ribizlit, a banánt, almát, a kínai cseresznyét stb.)
Na én nem érzem, viszont a kedvencem az ementáli, az Aldiban kapható Deutscher Emmentaler, amiben még nem csalódtam