Falat nyár - zöldséges pite

Ezen a héten a VegaSaltyban egy nagyon finom, egyszerűsített francia pitét mutatunk, amit akár a franciák pizzájának is nevezhetnénk.

Francia zöldséges pite

Ezen a héten a VegaSaltyban egy nagyon finom, egyszerűsített francia pitét mutatunk, amit akár a franciák pizzájának is nevezhetnénk. Az eredetit sokkal lassabban, többféle hőmérsékleten sütik, nagyon aprólékos munka, a kész pite pedig tényleg eszméletlenül gazdag ízű, nagyon finom. Kevés idő híján néhány lépést lerövidítettem az általam talált, eredeti receptben, persze így is nagyon finom. A tészta omlós, vajas; fontos tudnivaló, hogy mielőtt betennénk a hűtőbe pihenni, a vaj megfelelő rétegezése miatt érdemes háromszor a tenyerünkkel átnyomkodni a tésztát, utána félbehajtani és a frigóba rejteni, legalább egy órára. Kerül bele kéksajt is, ami – lévén igen erős, aromás sajt – nagyon finom, extra pikantériát ad a pitének, és hát mivel marad is a sütés végére, így a tetejét is megszórom a sajtdarabkákkal, ha úgy alakul – márpedig általában úgy alakul.

A francia zöldséges pite receptjét itt mentheted el

Az a szerencse, hogy a nyújtáshoz most sem kell semmilyen eszközarzenál, egy 26 cm-es piteformába zokszó nélkül bele tudjuk nyomkodni a kezünkkel – de gyorsan kell dolgozni, mert a tésztában lévő vaj olvadozni kezd és csak akkor lesz igazán nehéz a munka vele. Aki emlékszik a Főzősuli pár héttel ezelőtti cikkére, hasonlóságot fedezhet fel az áfonyás tarte tésztája és a Pissaladiére Nicoise alapja között – igen, ez is lényegében egy tarte-féleség. Elég 160 fokon, szépen, lassan megsütni.

A feltét csupa nagyon finom zöldségből áll: a vöröshagymát rendkívül hosszan kell előzetesen főzni, ez nem tévedés: természetes édességgel dobja meg majd a többi hozzávalót, melyek között lesz kapri- és olívabogyó, fűszerek, balzsamecet, fokhagyma – még hogy hús nélkül nincsenek igazi ízek! Ezen a héten is bebizonyosodik, hogy szuper finom ételek készíthetőek vegáknak is, ez a pite maga az álom, főleg, ha egy pohár bort is porciózunk mellé – és hát már miért ne tennénk?

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Pitéből még?

Hirdetés

Támogatott tartalom

A Budafoki élesztővel húsvétkor is élmény a sütés

Mi jut eszünkbe, ha a Budafoki élesztőre gondolunk? Generációk óta a magyar háztartások elengedhetetlen kelléke! Használatával sütéskor különleges lehetőségek sora nyílik meg előttünk. Ám mindenki számára talán a legszebb, semmihez sem hasonlítható élmény, amikor a vele készült friss kalács illata betölti otthonunkat, azonnal meghitt hangulatot teremtve a közelgő húsvét idején is. Nekünk ezek az első gondolataink a Budafoki élesztő kapcsán, amelynek neve az idő előrehaladtával összefonódott a magyar konyhával.

Címlapról ajánljuk

További cikkek