Falat nyár - zöldséges pite

Ezen a héten a VegaSaltyban egy nagyon finom, egyszerűsített francia pitét mutatunk, amit akár a franciák pizzájának is nevezhetnénk.

Francia zöldséges pite

Ezen a héten a VegaSaltyban egy nagyon finom, egyszerűsített francia pitét mutatunk, amit akár a franciák pizzájának is nevezhetnénk. Az eredetit sokkal lassabban, többféle hőmérsékleten sütik, nagyon aprólékos munka, a kész pite pedig tényleg eszméletlenül gazdag ízű, nagyon finom. Kevés idő híján néhány lépést lerövidítettem az általam talált, eredeti receptben, persze így is nagyon finom. A tészta omlós, vajas; fontos tudnivaló, hogy mielőtt betennénk a hűtőbe pihenni, a vaj megfelelő rétegezése miatt érdemes háromszor a tenyerünkkel átnyomkodni a tésztát, utána félbehajtani és a frigóba rejteni, legalább egy órára. Kerül bele kéksajt is, ami – lévén igen erős, aromás sajt – nagyon finom, extra pikantériát ad a pitének, és hát mivel marad is a sütés végére, így a tetejét is megszórom a sajtdarabkákkal, ha úgy alakul – márpedig általában úgy alakul.

A francia zöldséges pite receptjét itt mentheted el

Az a szerencse, hogy a nyújtáshoz most sem kell semmilyen eszközarzenál, egy 26 cm-es piteformába zokszó nélkül bele tudjuk nyomkodni a kezünkkel – de gyorsan kell dolgozni, mert a tésztában lévő vaj olvadozni kezd és csak akkor lesz igazán nehéz a munka vele. Aki emlékszik a Főzősuli pár héttel ezelőtti cikkére, hasonlóságot fedezhet fel az áfonyás tarte tésztája és a Pissaladiére Nicoise alapja között – igen, ez is lényegében egy tarte-féleség. Elég 160 fokon, szépen, lassan megsütni.

A feltét csupa nagyon finom zöldségből áll: a vöröshagymát rendkívül hosszan kell előzetesen főzni, ez nem tévedés: természetes édességgel dobja meg majd a többi hozzávalót, melyek között lesz kapri- és olívabogyó, fűszerek, balzsamecet, fokhagyma – még hogy hús nélkül nincsenek igazi ízek! Ezen a héten is bebizonyosodik, hogy szuper finom ételek készíthetőek vegáknak is, ez a pite maga az álom, főleg, ha egy pohár bort is porciózunk mellé – és hát már miért ne tennénk?

A rovat korábbi cikkeit itt olvashatod

Pitéből még?

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Top Receptek

Hagyományos lencsefőzelék

Amikor Turós Emil kopott szakácskönyvéből főztem, mindig rácsodálkoztam, hogy évtizedekkel ezelőtt milyen ízletes ételek készülhettek. Ma már nem csodálkozom, és ha egy klasszikus ...

Párolt lila káposzta

A párolt lila káposzta remek kísérője a különféle sült húsoknak, például a kacsa elképzelhetetlen nélküle. Ezzel a recepttel könnyedén elkészítheted Te is otthon, bár tény, hogy ...