Az, hogy a fermentált, erjesztett tejtermékek (pl. joghurt, kefir) pozitív hatással vannak a bélflórára, az emésztésre, a belek állapotára, közismert tény, most azonban ezen termékek közül is kiemeltek egyet a kutatók: a joghurtot. Kísérletek bizonyítják ugyanis, hogy rendszeres fogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának esélyét.

Joghurt versus vastagbélrák
A kutatók azt találták, hogy azoknál az alanyoknál, akik hetente több mint kétszer fogyasztottak joghurtot, kisebb valószínűséggel alakult ki a vastagbélrák egy bizonyos, agresszív formája.
A kutatáshoz két átfogó amerikai tanulmányt vettek alapul, melyben mintegy 100 ezer nő és 51 ezer férfi vett részt - őket 10 évig követték, feljegyezve, milyen natúr vagy ízesített joghurtot, egyéb tejtermékeket fogyasztanak naponta.
A joghurtfogyasztók győzedelmeskedtek
Azoknál a résztvevőknél, akik hetente két vagy több alkalommal fogyasztottak joghurtot, 20%-kal kisebb eséllyel alakult ki a vastagbélrák egy bizonyos fajtája.
A kutatók szerint az, hogy a joghurt jótékonyan hat a belekre, nem újkeletű dolog, de az, hogy valóban véd a daganatokkal szemben, az újdonság.
Melyik joghurt a legjobb?
A natúr joghurt a legmegfelelőbb választás, melyben nincs hozzáadott adalékanyag, sem plusz cukor. Rendkívül változatosan felhasználható:
- fogyaszthatjuk magában
- müzlikhez, granolákhoz
- turmixokhoz, smoothie-khoz
- szendvicseink, uzsonnaételeink kísérőjeként
- salátaöntetként
Alacsony energiatartalmuknak köszönhetően mind a normál, mind a csökkentett zsírtartalmú termékek tökéletesen beilleszthetőek szinte minden étrendbe.
Még több életmódcikk: