A joghurt valójában segíthet megelőzni az egyik leggyakoribb rák kialakulását

A (natúr) joghurt élettani hatásairól rosszat nem nagyon hallottunk még, kivéve, ha gondunk van a laktózzal vagy a tejfehérjével. Most pedig úgy tűnik, bizonyítottan csökkenteni képes az egyik leggyakoribb rák kialakulásának esélyét.

Az, hogy a fermentált, erjesztett tejtermékek (pl. joghurt, kefir) pozitív hatással vannak a bélflórára, az emésztésre, a belek állapotára, közismert tény, most azonban ezen termékek közül is kiemeltek egyet a kutatók: a joghurtot. Kísérletek bizonyítják ugyanis, hogy rendszeres fogyasztása csökkentheti a vastagbélrák kialakulásának esélyét.

Tzatziki, recept a képre kattintva nyílik!
A joghurt valójában segíthet megelőzni a vastagbélrák kialakulását

Joghurt versus vastagbélrák

A kutatók azt találták, hogy azoknál az alanyoknál, akik hetente több mint kétszer fogyasztottak joghurtot, kisebb valószínűséggel alakult ki a vastagbélrák egy bizonyos, agresszív formája.

A kutatáshoz két átfogó amerikai tanulmányt vettek alapul, melyben mintegy 100 ezer nő és 51 ezer férfi vett részt - őket 10 évig követték, feljegyezve, milyen natúr vagy ízesített joghurtot, egyéb tejtermékeket fogyasztanak naponta.

A joghurtfogyasztók győzedelmeskedtek

Azoknál a résztvevőknél, akik hetente két vagy több alkalommal fogyasztottak joghurtot, 20%-kal kisebb eséllyel alakult ki a vastagbélrák egy bizonyos fajtája.

A kutatók szerint az, hogy a joghurt jótékonyan hat a belekre, nem újkeletű dolog, de az, hogy valóban véd a daganatokkal szemben, az újdonság.

Melyik joghurt a legjobb?  

A natúr joghurt a legmegfelelőbb választás, melyben nincs hozzáadott adalékanyag, sem plusz cukor. Rendkívül változatosan felhasználható:

  • fogyaszthatjuk magában
  • müzlikhez, granolákhoz
  • turmixokhoz, smoothie-khoz
  • szendvicseink, uzsonnaételeink kísérőjeként
  • salátaöntetként

Alacsony energiatartalmuknak köszönhetően mind a normál, mind a csökkentett zsírtartalmú termékek tökéletesen beilleszthetőek szinte minden étrendbe.

Forrásunk volt.


Még több életmódcikk:

Legújabb receptek

Rántott gomba

A rántott gomba egy nagyszerű fogás, amit pillanatok alatt össze lehet dobni. Kívül ropogós, belül csodálatosan lédús. Tartármártással és rizi-bizivel tálalva egy örök klasszikus.

Címlapról ajánljuk

4 növényféle, aminek ártasz, ha tavasszal metszed

Hamarosan belevághatunk a kerti munkálatokba, hogy minél virágzóbb, színesebb kertben gyönyörködhessünk. A tavaszi metszés remek ötlet, azonban vannak bizonyos fajta növények, amiknél nem hasznos ilyenkor megtenni. Mutatunk, 4 növényfélét, amihez semmiképp ne közelíts metszőollóval!

Nosalty

További cikkek

8 tökéletesen fűszeres magyaros főétel a nemzeti ünnepre

Mi is egy igazi, autentikus, magyaros főétel ismérve? Hogy általában fűszeres, hagymás-borsos-paprikás, legtöbbször piros színvilágú, laktató és húsos. Ja, és jár hozzá kinek-kinek a kedvenc körete: a párolt rizs, hagymás krumpli, nokedli, tarhonya vagy főtt tészta. És a savanyúság! Nemzeti ünnepekre pedig különösen ajánljuk őket.

Top Receptek

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...