A legkrémesebb burgonyapüré

A burgonya nagy titka a keményítő. Ha tudunk bánni vele, meg tudjuk szelidíteni ezt a szénhidrátot, akkor pontosan olyan krumpliételeket tudunk készíteni, amilyet mi akarunk.

Ez a burgonyapüré nem a legegyszerűbb, és nem tartozik a gyorsan elkészíthető ételek táborába sem. De végül is, a krumplipüré sosem nyert el a leggyorsabban elkészülő ételek fődíját, úgyhogy egy kicsit több, vagy kevesebb idő csak nem számít…

Heston Blumenthal krémes krumplipüréjének titka az, hogy a burgonyában levő keményítőt megpróbáljuk bent tartani a gumókban. Ezt azzal kezdjük, hogy alacsony keményítőtartalmú fajtát választunk, amely nem fő szét (például a Charlotte, sárgás színű). Ugye-ugye, eddig pont az ellenkezőjét gondoltuk, az a jó, amelyik szétfő, azt lehet jól szétnyomkodni. Na hát nem. Maradjon csak egyben, mert akkor mi irányítunk, nem a krumpli. Tehát megvan a burgonyánk, meg is hámoztuk, a héjakat félretettük.

Folytatjuk úgy, hogy beszerzünk egy hőmérőt. Ugyanis a keményítő magas hőfokon kifő a burgonyából, és ragacsossá teszi. Na ez az, amit nem akarunk. Ezért először is az egyforma, kb. 1,5-2 cm-es darabokra vágott krumplit 5 percig hideg vízben áztatjuk, ezalatt néhányszor vizet cserélünk rajta. Ezzel a vágott felületeken lévő keményítőt is lemossuk.

Pontosan 72ºC-ra melegítjük a vizet és nem sózzuk meg. Beletesszük a leöblített burgonyát, visszamelegítjük 72ºC-ra, majd így tartjuk 30 percen keresztül. Ekkor leszűrjük, leöblítjük hideg vízzel, majd sós vizet forralunk, hozzáadjuk a félig főtt burgonyát, és teljesen puhára főzzük. Közben a tejben (1 kg burgonyához 240 ml tej) felforraljuk a burgonyahéjakat, majd 20 percre félretesszük, végül leszűrjük.

Ha a burgonya puhára főtt, leszűrjük, és visszatesszük a hőre, hogy teljesen kiszárítsuk. Átnyomkodjuk burgonyanyomón vajjal együtt (az igazán krémes püréhez sok vaj is kell, kilónként 25 dkg!), majd összekeverjük a tejjel. Utólag is sózzuk, esetleg borsozzuk, de szerecsendiót is tehetünk bele. Garantáltan krémes püré az eredmény, viszlát ragacs, viszlát csiriz!

Hozzászólások (5)

vmzsuzsa

Miért kell a héjat kif?zni tejben?

Coook

Kelleni nem kell, de a héjban van a legtöbb íz, amit nem is a f?zéssel, hanem az áztatással nyersz ki a bel?le.

Hasibecker

Ez egy agyament recept! Én ragacs és csiriz mentes burgonyapürét készítek már 40 éve mindenféle leöblítés, visszamelegítés, kiszárítás nélkül és a családom imádja. Nem hiszem, hogy az éttermekben ilyen procedúrára van id?, mikor pürét készítenek. Akinek ilyen sok ideje van egy burgonyapüré elkészítéséhez az csak kövesse COOk módszerét.

knekató

Nem hiszem, hogy akár egyetlen háziasszony is követné ezt a receptet. Lehet, hogy krémes lesz a végeredmény, de nem életszer?, és túlbonyolít egy teljesen egyszer? ételt.

Törölt felhasználó

Csodálatos! Úgy gondolom, hogy ez az étel nem túl nehéz feldolgozni. Köszönöm a javaslatot. by <a href="http://www.proweb365.com">Minneapolis Web Design</a>

Törölt felhasználó

Es ha reggel elkezdjuk a fozest estere kesz is van , de jo! tata! Hulye vicc.... En mindig nagyon jo puret keszitek ilyen teknikak nelkul is nem ragacsos stb. szoval inkabb maradunk a bevalt modszernel . Amugy meg hejastul is lehet kesziteni aki ugy szereti. Itt nallunk sokan ugy eszik , ettermekben is lehet ugy kapni.

Címlapról ajánljuk

További cikkek