8 ötlet, hogyan használd ezt az aranyló, antioxidánsokban gazdag gyümölcsöt

Napi Tippünkben 8 ötletet hozunk, hogyan építsd be a pomelót az ételeidbe, ha nem csak magában szeretnéd fogyasztani.

Most, hogy a citrusfélék szezonjának csúcsán járunk, itt az ideje közelebbről is megismerni a narancs, grapefruit és citrom árnyékában meghúzódó különleges citrusfélét, a pomelót. Nemcsak méretét és súlyát tekintve körözi le társait, de ízében is különbözik tőlük: friss, lédús, mégis édeskés, nem túl savanyú. Magában is finom majszolnivaló, de az ételeidben is jó helye lehet. 8 ötletet hoztunk, hogyan építsd be a pomelót a fogásaidba!

Szeletelt, hámozott pomeló tányéron
8 ötlet, hogy építsd be a pomelót az ételeidbe

A pomeló családfája

A pomeló (Citrus maxima), amit pummelo (avagy középső gyümölcs) néven is emlegetnek, Délkelet-Ázsiában őshonos, és a világ számos pontján, főként a trópusi régiókban termesztik. Az októbertől márciusig tartó szezonban a pomelók citrusfákon nőnek, bőrszerű levelekkel, fehér virágfürtök között. A legnagyobb citrusfélék közé tartozó gyümölcsöt nehéz eltéveszteni. Általában sötétzöld héjú pomelóval találkozhatunk, ami a szezon előrehaladtával sárgává fakul.

Annak ellenére, hogy két külön citrusféléről van szó, sok hasonlóságot lehet felfedezni a grapefruit és a pomeló között, ami nem a véletlen műve. A mai modern korban fogyasztott citrusfélék nagy része régebbi fajták hibridje, ebben az esetben pedig a pomeló az egyik régebbi fajta, a grapefruit pedig a pomeló és az édes narancs „szerelemgyereke”.

Miért érdemes fogyasztani

A szuperélelmiszerként számontartott pomeló tele van antioxidánsokkal, C-vitaminnal, likopinnal, luteinnel és béta-karotinnal, de emellett tartalmaz fehérjét, rostot, folsavat, valamint egyéb vitaminokat és ásványi anyagokat, köztük riboflavint, rezet, káliumot és tiamint.

Hogyan edd a pomelót?

A pomelót fogyaszthatod magában vagy épp nagyszemű sóval, de számtalan ételt és italt feldobhatsz vele. Ráadásul rokonai helyett is használhatod, ha kevésbé savanykás ízekre vágysz.

@naraazizasmith

pomelo + salt 🫶🏽 #fypシ #latenightsnack #easyrecipe #cravings

♬ original sound - Nara Smith

Citrusos saláták: keverd a citrusos, gránátalmamagos salátába a felszeletelt pomelót. Étkezések közötti nasinak vagy az annak lezárásaként, desszert helyett is tökéletes.

Zöld saláták: a lédús gyümölcs kiegészítheti a magasabb savtartalmú/csípős salátahozzávalókat, például a kecskesajtot vagy a keserű cikória. Kísérletezz: a citromot helyettesítsd pomelóval a következő salátádban.

Ázsiai ételek: kulináris szempontból a pomeló az édes és a savanykás ízek harmóniáját testesíti meg, ennek köszönhetően pedig feldobhatja az indiai és ázsiai ihletésű ételeket.

Salsák: az apróra vágott pomelót keverd össze korianderrel, lilahagymával, jalapeñóval és lime-lével, majd tálald például egy halas taco mellé.

Pomelobrulée: itt persze nem a klasszikus brulée-re kell gondolni. Szórd meg a félbevágott pomelót cukorral, süsd addig, amíg karamellizálódik, majd a tetejére tegyél egy púpozott kanál görög joghurtot.

Pont az i-re: a magas cukor-sav arány miatt a pomeló ideális pácok, szirupok és öntetek készítéséhez.

Kandírozott pomelóhéj: más citrusfélékhez hasonlóan a pomeló vastag héját megfőzheted cukorszirupban, hogy kandírozott citrushéjat kapj, de a megszokott módon lekvárt is készíthetsz belőle. A citrusfélék kandírozott héját díszítésként vagy süteményekben is használhatod.

Koktélok: szinte bármilyen koktélt el lehet készíteni pomelóval. Bár kevés koktélrecept tartalmaz pomelót, ha nem tudod, hogy indulj el, egyszerűen cseréld le a grapefruitot erre a kevésbé savanykás gyümölcsre az olyan koktélokban, mint például a Greyhound.

Forrásunk volt.

Ha tetszett ez a cikk, nézd meg legújabb videóinkat is, a legfrissebb tartalmainkért pedig lájkolj minket a Facebookon, és kövess az Instagramon, a Viberen, a TikTokon vagy a YouTube-on!


Még több konyhai technika, amivel istenit főzhetsz:

Ajánlott videó

Legújabb receptek

Lencsefőzelék tejmentesen

A Szilveszter vagy az Újév elmaradhatatlan étele a lencsefőzelék. Tálalhatjuk sült hússal is és ér az év többi részében is lencsét enni, hiszen finom és egészséges!

Csokiszalámi

A csokiszalámi több szempontból is jó választás. Mindenki szokta szeretni, könnyen elkészül és sütni sem kell. Sőt, általában otthon megtalálható az összes alapanyag is. Ízlés ...

Címlapról ajánljuk

40 éves lett az IKEA legendás húsgolyója, mi pedig kimentünk...

Aki életében járt már IKEA áruházban, minden bizonnyal kóstolta a legendás húsgolyójukat is, sőt, elképzelhetőnek tartom, hogy otthonra is vásárolt belőle. Azt azonban kevesen tudják, kinek köszönhetjük ezt a mára ikonikussá vált fogást, hogy mit testesít meg a tányérra halmozott golyó, szósz, borsó, krumplipüré és áfonyalekvár, vagy hogy mennyi idő és milyen sok munka szükséges ahhoz, hogy az IKEA éttermeiben új étel kerülhessen a vásárlók tányérjára. Az IKEA Magyarország jóvoltából egy háromnapos sajtóúton kaptunk választ ezekre a kérdésekre.

Kormos Lili

További cikkek

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...